Eskişehir Balık Avı Meraları
İç Anadoluda Balık Avı, Eskişehir Balık Avı Meraları
Eskişehir'de Balık Tutulacak Yerler
Coğrafi Konumu ve Genel Bilgi
Türkiyenin bir ili ve en kalabalık yirmibeşinci şehri olan Eskişehir, birçok medeniyete ev sahiplipi yapmıştır. Bir kısım söylentilere göre bölgedeki tarihi eserler ve kalıntılar nedeniyle 'Eskişehir' ismini almıştır. Diğer bir kısım söylenti ise, osmanlı hükümdarı Osman Gazinin kent tarihi hakkında çok eskilere dayandığını belirtmesi nedeniyle 'Eskişehir' ismini aldığı düşünülmektedir. Şehrin ortasından porsuk çayı geçmekte ve aynı zamanda iki büyük üniversiteye ev sahipliği yapmaktadır. Anadolu Üniversitesi ve Osmangazi Üniversitesine ev sahipliği yapan Eskişehir aynı zamanda öğrenci şehri olarak bilinmektedir. Şehirin; güneyinde Afyon, güneydoğusunda Konya, doğusunda Ankara, kuzeybatısında Bolu, batısında Bilecik ve Kütahya illeri bulunmaktadır. İç Anadolu Bölgesinin Kuzeybatı bölgesinde yer alan şehir, yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve yağışlı geçmektedir. İç Anadolu tipi Karasal iklim görülmektedir. Eskişehir; çiğ börek, met helvası, nuga helvası, lületaşı, haşhaşlı çörek, kalabak suyu ve balaban köftesi ile meşhurdur. Özellikle işlenebilir lületaşı, Türkiye'de sadece Eskişehirde çıkarıldığı için 'Eskişehir Taşı' olarakda bilinmektedir. Lületaşı ile birbirinden farklı kolyeler, küpeler, tesbihler, çeşit çeşit pipolar yapılmaktadır.
Eskişehir'de Balık Avcılığı
Eskişehir'de çoğu zaman göletlerde veya barajlarda sazan avı yapılmaktadır. Genellikle verimli bir av için canlı yemler tercih ederseniz avınız daha verimli geçebilmektedir.
Keskin Göleti:
Eskişehirin merkezine en yakın göletlerden biridir. Tepebaşı ilçesine bağlıdır. Sazanlar bulundukları bitki örtüsü, bölge ve birçok farklı nedenden dolayı çoğu zaman farklı yemler tercih etmektedir. Bu nedenle ava giderken yanınızda bir kaç çeşit yem bulundurmak avınızın daha verimli olmasını sağlayacaktır. Yemleme için bayat ekmek kullanabilirsiniz. Aynı zamanda evde bayat ekmeğinizi şekerli suya batırarak, süzün ve hamur haline getirip yem olarak kullanabilirsiniz. Solucan, kurtcuklar ve böcek türlerinide yem olarak tercih edebilirsiniz. Hamur yemler ise sazan avcılığının önemli parçaların biridir. Günümüzde sazan avında kullanılmak için toz halinde hamurlar satılıp, direk su ile karıştırıp kullanıma hazır hale getirilebilmektedir. Haşlanmış mısır, az haşlanmış makarna veya kuru üzüm gibi çeşitli yemleri deneyebilirsiniz. Keskin göletinde verimli bir av alabilmek için, lojmanların alt kısmını veya bentin alt kısımlarını tercih edebilirsiniz. Ağaçlık bölge bulunmadığından, güneş şemsiyesi veya tenteli sandalyelerden yanınızda bulundurmanız rahat bir avcılık geçirmenizi sağlayacaktır.
Arslanbeyli Göleti:
Eskişehir seyitgazi ilçesine oldukça yakın olan bu gölette, genellikle aynalı sazan ve israil sazanı çıkmaktadır. Şamandıralı oltalar tercih etmenizde yarar vardır. Yolu çamurlu olduğundan kış aylarında ve yağmurlu günlerde gidilmesi tercih edilmemektedir.
Dağcı Göleti:
Eskişehirin, mihallıçık ilçesine bağlı dağcı köyünde bulunmaktadır. Genellikle aynalı sazan çıkmaktadır.
Çatören Barajı:
Eskişehire 45 km uzaklıkta yer almaktadır. Zaman zaman bu barajda balık avcılığı yasaklanmaktadır. Bu nedenle gideceğiniz aylarda yakından takip ederek bilgi almanız yararlı olacaktır. Genellikle sazan türleri görülmektedir.
Musaözü Göleti:
Eskişehir-Kütahya yolu üzerinde bulunmaktadır. Genellikle piknik mesire alanı ve balık avcılığı için oldukça fazla tercih edilen yerlerdendir. Araç girişi ücretlidir. Sazan, ak balık ve israil sazanları çıkmaktadır. Bunun yanısıra kerevitte oldukça çok görülmektedir.
Sarısungur Göleti:
Eskişehirde balık tutmak denilince akla gelen ilk yerdenden biri sarısungur göletidir. Yaz aylarında bu bölgede bazen yarışlar düzelenebilmektedir. Bu nedenle yoğun olmaktadır. Solucan, ekmek, hamur gibi yemleri rahatlıkla kullanabilir, bunun yanında tercih ediceğiniz yemler varsa deneyebilirsiniz. Genel olarak sazan ve israil sazanı çıkmaktadır.
Kuzfındık Barajı:
Kütahya ve Eskişehir ortasında bulunan barajda, zaman zaman balık avcılığının yasaklanmasından dolayı gideceğiniz aylarda bilgi almanız yararlı olacaktır. Kömür Limanı Balık Avı için tıklayınız.
Bunları da okumak isteyebilirsiniz
Yorum yazın
Üyeler "Eskişehir Balık Avı Meraları" hakkında ne diyor?