Palamut Nasıl Tutulur?

Balık Avı Teknikleri, Palamut Nasıl Tutulur?

Palamut Nasıl Tutulur?

Palamut Familyası
Palamut balığının türleri ve cinslerine göz attığımızda, Vonoz Gaco, Çingene Palamudu, Palamut, Kestane Palamudu, Zindandelen, Torik, Sivri, Altıparmak, Peçuta olarak sıralandığını görüyoruz. Palamut balığı Scombridae familyasındandır. Latince Sarda Sarda diye adlandırılır. Sürüler halinde gezen bu tür, pulsuz siyah etli ve göçmen bir balıktır. Sırtı çizgili karnı gümüş renktedir. Balığın uzunluğu bölgeye göre 1 metreye kadar varabilir. Palamut avı ağustos ayında başlar. Önce Karadeniz’de sürüler halinde Vanoz ve Çingene Palamudu, eylülden itibaren de Palamut gelmeye başlar. En lezzetli zamanda eylül başından şubat ortalarına kadar olan zamandır. Genellikle sıcak ve ılık denizlerde bulunan palamut balıkları, sonbahar ayları geldiğinde Karadeniz ve Marmara Denizinden göç ederek Ege Denizine doğru yol alırlar.
Su sıcaklığı 13-27C derece arasındaki sularda yaşarlar. Sürüler halinde yaşayan pulsuz siyah etli göçmen bu balık hem açıkta, hem de kıyı bölgelerinde yaşamaktadır. Sonbahar aylarında göç eden palamut, Karadeniz ve Marmara Denizindeki amatör balıkçıların yüzünü güldürür. Oldukça büyük ve keskin dişleri vardır. İri ve az yağlı bir balıktır.

Palamut

Omurgasını oluşturan kemikler çıkarıldığında 'löp et' diye tabir ettiğimiz kılçıksız kısmı kalmaktadır. Bu yüzden yemesi daha kolaydır ve fazlasıyla lezzetlidir. En lezzetli zamanı, eylül başından şubat ortalarına kadar olan zamandır. Bu dönem, Palamudun en yağlı zamanıdır ve genellikle ızgarası ve fırın olanı tavsiye edilmektedir. Aynı mevsimde yahnisi de yapılabilir fakat tavası biraz yağlı olduğundan o aylar içerisinde pek tavsiye edilmemektedir. Siyah etli bir balık olduğundan çorbası ve buğulaması pek tercih edilmemektedir. Palamudun üreme dönemleri Mayıs-Haziran-Temmuz olarak bilinmektedir.

Palamut Yakalamak İçin Hangi Yemler Tercih Edilmelidir?
Palamutta diğer çoğu balıklarda olduğu gibi hem doğal hem de yapay yemlerle avlanabilmektedir. Palamudun yıl boyunca beslendiği balık genellikle hamsidir. Çaça, Gümüş, İstavrit, Uskumru gibi kendinden küçük balıkları tükettiği de bilinmektedir. Palamut avında hamsi yem olarak kullanıldığında çabuk dağılmaktadır ve bu yüzden uzak atışlar için pek tercih edilmemektedir. Kalamar ve karidesi de yem olarak tercih eden avcılarımız vardır. Diğer bir tercih ise sahte balık, çapari, rapala veya kaşıktır. 

Palamut Avı

Palamut Avlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler;
Kıyıdan Palamut avlamak istiyorsanız, yormayan, fakat uzak noktaya atış yapabileceğiniz kamış tercih etmelisiniz. Kurşun seçiminde ise en az 125 gr tercih etmenizde yarar vardır. Palamut çaparisi 0,30 misinadan hazırlanmış kösteklerin 0,40 veya biraz daha üzeri misinaya bağlanıp kurşun ile tamamlanması ile oluşmaktadır. Kıyı avcılığında kullanacağınız çapari tüylerinin büyüklüğü fazla abartılı olmamasında yarar vardır. İğneleri biraz kalın tercih edebilirsiniz. Olta olabildiğince uzağa atılmalı ve balığın dikkatini çekmesi açısından su içerisinde sürekli hareket halinde olması avınızın daha verimli geçmesini sağlayacaktır.
Tekneden palamut tutmak istiyorsanız; kıyıdan tutmaya göre daha kolaydır fakat yorucudur. Tekneden avlanırken kurşun kullanmamanız yerinde bir karar olabilmektedir. Bir sürü iğnenin bulunduğu köstek, suya bırakılır ve tekne hareket halindeyken sürekli çekilip bırakılarak tüylerle palamudun dikkatinin çekilmesini hedeflenmektedir. Palamut genellikle akıntının bulunduğu bölgelerde bulunmaktadır. Ancak martıların yoğun olduğu bölgeleri izleyerek de Palamudun olduğu kısımları keşfedebilirsiniz. En verimli zaman olarak da sabah gün ışıklarının ilk saatleri olarak bilinmektedir.

Palamut Lakerda

Palamut Salamura Tarifi
Denizlerimizde av yasağının bitmesiyle birlikte tezgâhlarda bolca yer alan Palamut kış mevsiminde tüketilmesi için tuzlanarak bidonlarda saklanabiliyor. Şimdi Palamudun tuzlanarak yapılan salamurasının nasıl yapıldığına göz atalım. İşe başlamadan Palamudun salamurasının 1 yıl içerisinde tüketilmesi gerektiğini hatırlatalım. Ve hazırladığınız salamuranın buzdolabının buzluk kısmında saklamayı unutmayın. Palamut üçe bölünür ve balığın içi temizlenir. Sonrasında balık akşamdan tatlı suya bırakılır. Sabah ise balık süzgece alınır. Öğlen saatlerinde suyu süzülen palamut bolca tuzlanır. Palamut tuzlu şekilde bir gün bekletilir. Daha sonra Palamut bir sıra bidona dizilir ve ardından tuz koyulur. Bu şekilde devam ederek bidon doldurulur.
Limon ve defne yaprağı da ekleyebilirsiniz. Az miktarda sıvı yağ da eklenebilir. Hazırladığınız salamura yaklaşık 2 ay sonra hazır hale gelir ve tüketilebilir.

Üyeler "Palamut Nasıl Tutulur?" hakkında ne diyor?


İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın