Bursa Balık Avı Meraları
Marmara'da Balık Avı, Bursa Balık Avı Meraları
Bursa
Bursa ili; uygarlık beşiği olan Anadolu’nun şehirlerindendir. Çok eski bir yerleşim yeri olarak niteleyebiliriz. Osmanlıya da başkentlik yapan Bursa ilimizde uygarlığının yedi bin yıl öncesine kadar gittiği görülmektedir. Bursa, Marmara Deniz’ inin güneydoğusunda yer almaktadır. Bursa ilinin doğusunda; Bilecik, Adapazarı batısında; Balıkesir güneyinde; Kütahya Kuzeyinde; Yalova, İstanbul, Kocaeli illeri ile çevrilidir.
Denizden yüksek olduğu için ılıman bir iklime sahiptir. Toplam yüzölçümü 10.819 km 2’dir. Bursa ilinin topraklarının yüzde on yedisini ovalar oluşturur. Bursa ilinin il sınırları içerisinde İznik ve Ulubat gölleri bulunmaktadır. Bursa’nın yüzde otuz beşini dağlar kaplamıştır. Dağları genel olarak doğu-batı yönünde uzanan sıradağlar şeklinde olduğu görülmektedir.
Bursa ilinin önemli akarsuları: Mustafa Kemalpaşa, Çay ve Uludağ’ın güney yamaçlarından doğan ve Uludağ’dan kaynaklanan birden çok küçük derelerden beslenen Göksu Çayı, Koca Dere, Nilüfer Çayı, Kara dere ve Aksu dereleridir.
Bursa’nın ilçeleri; Orhaneli, Osmangazi, Orhangazi, Keles, Mustafa Kemal Paşa, Karacabey, Harmancık, İnegöl, Büyükorhan, Yıldırım, İznik, Yenişehir, Mudanya, Gemlik, Kestel, Gürsu, Nilüfer’dir.
Bursa deniz ve kara ulaşımından en geniş şekilde yararlanıp hava ulaşımında da gelişme göstermeye başlamıştır. Tarihsel ve coğrafi konumu, İstanbul’ a yakınlığı nedeniyle ulaşım alternatiflerinin gelişmesine neden olmuştur. Yaz ve kış turizminde de önemli derecede gelişme göstermesi sebebiyle ulaşımda kalitenin ve konforun artmasına neden olmuştur. Ticaret, sanayi ve tekstilde Türkiye’nin en önde gelen şehri olarak nitelendirebiliriz.
Bursa Balık Avı Meraları:
Bursa ilimiz amatör balıkçılığının Marmara Deniz’i ile birleştiği aynı zamanda tatlı su kaynaklarının da bünyesinde barındırdığı bir yerleşim yeridir. Limanları olta balıkçılığına yasak olmasına rağmen genel olarak av yapılacak sahilleri bulunur. bu nedenle Bursa balık avı meraları yönünden oldukça zengin bir ilimizdir.
Eğerce Beldesi: Eğerce Beldesi Mudanya’ ya bağlı bir beldedir. Balık avı yapmak için uygun yerlerdendir. Uzun ve geniş kumsalı ile balık avlamak isteyenler için ideal bir yerdir. Ancak balık çeşitliliği açısından çok fazla çeşit bulunmaktadır. Lüfer ailesine mensup balık çeşitlerini bot ve tekne ile avlayabilirsiniz. Eğerce’de Kalkan, zargana, kefal ve vatoz balığı bol bulunmaktadır. Kıbrıs mantarına hamur veya ekmek takarak avlamak mümkündür. Eylül aylarındaysa Eğerce Beldesinde mırmır avı yapabilirsiniz.
Eşkel Limanı ve kayalıklar: Bursa’ nın Mudanya ilçesine bağlı Tirilye ‘de yer almaktadır. Özellikle bu bölgeyi zıpkıncılarda tercih etmektedirler. Ayrıca at-çek yapmak içinde gayet uygun ortamdır. Bozburun olarak geçen yerde spin avı yapmak mümkün olur. Bu bölgede levrek avı lüfer avı çok fazladır. Eşkel limanında yakalanabilecek balık türleri: Kefal, mezgit, istavrit, zarganadır. Kayalıklardansa lüfer, istavrit, karagöz, eşkina, gelincik, hanos ve iskorpittir.
Mudanya: Bursa’ya 34 km mesafe uzaklıkta yer alır. Genel olarak sanayileşmeden dolayı Mudanya merkezinde fazla balık avı yapılamaz. Ancak çevresinde balık avı yapabileceğiniz av yerleri bulunmaktadır. Mudanya merkezinde mırmır, kefal ve istavrit avları yapılmaktadır. Gemlik körfezinde birçok balık bulunmaktadır. Son yapılan araştırmalar da doksan küsur çeşit balık yaşamaktadır. Ancak bilinçsiz avlama ve çevre kirliliği yüzünden maalesef bu sayı azalmaktadır. Son zamanlarda yapılan Narlıdaki yapay balık yuvaları olumlu sonuçlar vermeye başlamıştır.
Güzelyalı İskele: Mudanya merkezinde yer almaktadır. Mudanya’nın en güzel mera alanları arasında yer alır. Güzel yalı’da zargana, kefal, mezgit, iskorpit, mırmır ve istavrit yakalanır. Limanda olta atmayı başarabilirseniz yılan, kalkan, sargoz, eşkina, karagöz, hanos balıkları da yakalanmaktadır. Botlarla birlikte palamut, mercan, lüfer, istavritle bol av yapabilirsiniz.
Altın kum Sahili(Altıntaş): Merkez de av yapmak için uygun yerlerdendir. Ağustos ayı sonu mırmır avı yapılmaktadır. Kalkan, isparoz, iskorpit yakalanabilecek diğer balık türleri olarak niteleyebiliriz. Ayrıca kayalık yerlerde karagöz ve eşkina avları da yapılmaktadır.
Trilye( Zeytin bağı): Bursa’nın Mudanya ilçesine bağlı sahil kasabası olan Trilye diğer adı Zeytinbağı’dır. Mendirek ve kayalıklardan gelincik, istavrit, karagöz, ispari, izmarit, kefal, zargana ve eşkina avları yapılır. Limanın arkasında kayalık yerlerde eşkine avı yapılmaktadır. Kayalıklardaysa gelincik, ispari, karagöz ve iskorpit avları yapılmaktadır.
Kapanca Bölgesi ve Ketendere: Ketendere; Mudanya’da balık avı yapmak için en ideal yerler arasında yer almaktadır. Kapanca; derenin ve Kocakaya bölgesinin denizle buluştuğu koydur. Olta takımı atmak için uygun yerlerdendir. Genel olarak zıpkıncıların çok rağbet ettiği alanlar olarak bilinir. Bu bölgede mezgit, eşkina, karagöz, dil balığı ve mığrı yakalamak mümkündür. Kumluk sahillerindeyse kalkan, ispari ve mırmır avı yapabilirsiniz.
Kapanca Limanı ve Kocakaya: Kapanca Limanı; iki tane koydan oluşan içindeyse antik limanı olan bir avlak yeri olarak bilinmektedir. Kumluk bölgelerde mırmır avı yapılmaktadır. Kayalık bölgelerdeyse karagöz, eşkine, iskorpit, istavrit, sargoz ve mığrı da yakalanmaktadır.
Kocakaya: Eşkine, karagöz, istavrit, mığrı lüfer, mezgit ve mercan avları yapılmaktadır.
Narlı: Bursa’nın en iyi verimli balık avı yapılan ilçesidir. Burada; lüfer, sinarit, karagöz, mırmır ve palamut avları yapılır. Sürekli yakalanan balıklarsa; istavrit, mezgit ve kefaldir. Kalkan balığı da burada avlanmaktadır.
Bursa’da Olta Balıkçılığı Yapılacak Yerler:
İznik: Bursa’ya 73 km mesafe uzaklıkta yer almaktadır. Burada akbalık, sarı sazan, gümüş, yayın ve kızılkanat balıkları avlanmaktadır.
Ulubat: Bursa’ya 49 km uzaklıkta yer alır. Bu gölde sarı sazan, aynalı sazan, kızılkanat, çapak, tatlı su kefali, turna ve yayın balıkları avlanmaktadır.
Kurtul: Bursa’nın Gemlik ilçesine bağlıdır. Sarı sazan, aynalı sazan ve yayın balıkları avlanır.
Gölcük: Bursa ile Gölcük arası 124 km mesafe uzaklıkta yer alır. Gölcükte sarı sazan, kızılkanat, aynalı sazan ve yayın balığı avlamak mümkündür.
Gölbaşı: Bursa’nın Kestel ilçesine bağlı olup şehir merkezine 23 km mesafe uzaklıkta yer alır. Balık tutmak burada yasaklanmıştır. Ancak yasak olmadığı zamanlarda turna, aynalı sazan, yayın, sarı sazan, kara sazan, kambur sazan, tatlı su kefali, gümüş, gökçe, alabalık her türlü tatlı su balığı tutulmaktadır.
Yorum yazın
Üyeler "Bursa Balık Avı Meraları" hakkında ne diyor?