Av Sonrası Olta Temizliği Nasıl Yapılır?
Nasıl Yapılır, Av Sonrası Olta Temizliği Nasıl Yapılır?
Av Sonrası Olta Temizliği Nasıl Yapılır
Av sonrası olta temizliği ve bakımı çok önemlidir. Tuzlu suya giren olta takımları tatlı suya giren olta takımlarından daha fazla aşındırıcı ve zarar vericidir. Bu nedenle olta takımı temizliği önem kazanmaktadır. Avlama işlemi bittikten sonra olta takımlarının misina sarılan kısmını çıkartıp ıslaksa kurutmalı, kumlu ise fırçayla kumunu temizlemeliyiz. Takımın içine su girdi ise takımın dış kısmını söküp eğer ihtiyacı varsa kontrol edip dişlilerin arasına dolduracak şekilde gres yağı ile kibrit çöpü yardımıyla yağlamalıyız. Takımın dış kısmını bez yardımıyla 0.30 ince yağ ile temizliğini gerçekleştirmekteyiz. Üç ayda bir makinayı parçalayıp tek tek tinerle yağlayıp temizlemeliyiz. Dış yüzey temizliklerinde takımı bakalit veya metal alaşımlı (aleminyum, çelik) maddeler ile mutlaka ince makina yağı ile temizlememiz gerekmektedir. Çünkü bu temizliğe yardımcı maddeler dış yüzeyin temizliği ve bakımında önemli rol üstlenmektedir. Bakımın gerçekleştirilmesi yüzeyin malzemeyi hemen kendisine hapsetmesi ve emmesiyle gerçekleşmektedir. Bu nedenle 0.30 ince yağ kullanmamız gerekir ki malzemenin emilimi böylece daha kolay olabilmektedir. Bu işlemleri yaparken misinayı bu maddelere değdirmekten, dokundurmaktan sakınmalıyız.
Kamışın temiziğide önemlidir. Suya dokunan kamışın her halkasına tek tek tazyikli su ile temizleyip kurutmalıyız. Eğer halkalarda tuzlu su kalmış ise misinanın her geçişinde biçimsizleşmesine ve bozulmasına sebep olmaktadır. Bu yüzden halkaları düzgün bir şekilde tuzlu sudan temizlememiz gerekmektedir. Makina için misinanın sarılı olduğu yere makinanın içine su gitmeyecek şekilde yavaş yavaş suyla ovalayarak misina üzerindeki tuzun gitmesini sağlayabiliriz. Misinanın üzerindeki bilyeye de yavaş yavaş su tutarak temizlemeliyiz. Makinaya tazyikli su tutarak makinanın yağını akıtmamaya dikkat etmeliyiz. Eğer makinanın yağı akar ise dişliler ses yapmaktadırlar. Makina, kamış, misina dışında maket balıklarıda temizlemeliyiz. Avlama işlemi bittikten sonra maket balıklarada su tutmamız gerekmektedir.
Misina Temizliği Nasıl Yapılmalıdır
Çıkrık Makina veya Spin Makina Üzerine Sarılı Olan Misinalar İçin Temizlik
Küçük bir kabın içine temiz suyu koymalıyız. Makinayı kamışın tamamını açmadan kamışa monte etmeliyiz. Sonra makinanın sarma telini açmamız gerekmektedir. Açtıktan sonra misinanın ucunu kamıştaki birinci halkadan geçirip boş bir şişeye tamamını sarmalıyız. Daha sonra tamamını sardığımız misinayı ilk olarak doldurduğumuz kabın içine koymamız gerekmektedir. Makinanın sarma telini kapatarak, kamışı alıp bir elimizlede misinayı tutup diğer elimizlede makinayı çevirmeliyiz. Boş şişenin üzerinde sarılı olan misina makinayı çevirdikçe su dolu kabın içerisinde döne döne boşalarak pisliği gidererek temizleme işlemini tamamlamış olmaktayız.
Mantar yada Plastik Malzemeye Sarılı Olan Misina İçin Temizleme Yöntemi
Bir kaba temiz su koymalıyız. Boş 30 cl'lik şişeye takımı ayırarak misinanın ucunu şişeye bağlamadan misinanın tamamını bitirinceye kadar sarmalıyız. Tamamını boş şişeye sardığımız misinayı su dolu kaba koymalıyız. Plastik mantarı ve kasnağı misinaya sarmalıyız. Sonra boş şişeye sarılı olan misina suyun içinde döne döne boşalır ve boşalırken mantara sarılmış olan misinayı elimizle sararken misinanın üzerinde olan tuz ve diğer maddeleride temizlemiş olmaktayız.
Olta takımlarının sezon sonlarında da temizliği ve bakımı önemlidir. Sezon sonlarında makinanın içindeki dişlileri yağlamak gerekmektedir. Kamışın ise sezon sonu bakımı temizliğinde korozyon varsa korozyonu söken kimyasallarla temizlememiz gerekmektedir. Maket balıklarda sezon sonu temizliği kancalar küflenebilir bu nedenle kancaları değiştirmeliyiz. Boş makinaya misina nasıl sarılır yazısını da okumalısınız.
Yorum yazın
Üyeler "Av Sonrası Olta Temizliği Nasıl Yapılır?" hakkında ne diyor?