Kamış Avlanmada Ne Kadar Önemlidir?
Olta Kamışları, Kamış Avlanmada Ne Kadar Önemlidir?
Kamış
Av esnasında kullanacağımız kamışımızın özelliklerini avlanacak ava göre seçmemiz oldukça önemlidir. Özellikle tanınmış markalarda kamış üzerindeki test değerleri ve dolayısı ile test sonuçlarına göre önerilen skalalara göre seçim yapmamız av verimliliği ve kamış ömrü için önemli etkenlerdir.
Test değerlerinin doğru olduğuna güvendiğimiz markaların kamışlarında L (Lange-Uzunluk), W-G (Weight-Ağırlık) ve A (Action-Aksiyon) değerleri bulunmaktadır.
L (Lange-Uzunluk)
Uzunluk bölümünde verilen rakamlar kamışımızın boyunu göstermektedir. Yani kamışımızda örneğin L:3.50 m ibaresi kamışımızın uzunluğunun 3.50 metre olduğunu anlamaktayız. Uzunluk avlak yerinin kıyı, göl, tekne gibi değişik ortamlarda konfor açısından önemlidir.
W-G (Weight-Ağırlık)
Ağırlık olarak W-G sonrasında yazılı olan rakamlar ise kamışımızda kullanmamız gereken ağırlık aralığını belirtmektedir. Örneğin W-G: 100-150 g yazan bir kamışta kullanılabilecek üretici tarafından kabul edilen azami ağırlık 150 gramdır. Teorik olarak bu ağırlık limitinin üzerine çıkmamızda çok fazla problem yaşamayabileceğimiz gibi ağırlık aşımında kamışımızın kırılabileceğini de göz önünde bulundurmalıyız.
A (Action-Aksiyon)
A ile belirtilen ise kamışımızın esneme payını bize gösterir. Esneme payı fazla olan kamışlar ile hafif ağırlıklar uzun mesafeler kat edebilir. Fakat esnek bir kamış ile ağır bir yemi atmaya çalışırsanız kamışınızın kırılma riski önemli ölçüde artacaktır. Genel olarak kamışları çok hızlı, hızlı, orta ve yavaş olarak 4 gurupta sınıflandırdığımızda extra hızlı kamış bize daha fazla hassasiyet, av ile mücadelede enerji sarfiyatı ve daha ağır kurşunlar ile avlanma imkanı sağlayacak iken, yavaş kamışlar ise hafif ağırlıklar kullanmamıza ve avın ağız kısmının daha az zarar görmesine olanak tanıyacaktır.
Üretim Malzemelerine Göre Kamış Türleri Nelerdir?
Fiberglas malzemeden üretilen fiberglas kamışlar oldukça esnek bir yapıya sahip oldukları için dayanıklı ve kolay kırılmaz bir yapıya sahiptirler. Ağırlıkları diğer kamışlara göre fazladır. Çok fazla esnek oldukları için uzun atışlar yapılamaz ve ağır kurşunlarla avlanmanız önerilmez. Daha çok tekne ile sırtı avında önerilmektedir.
Grafit ile yapılan kamışlar hafif ve dayanıklı kamışlardır. Esnek olmadıkları için uzun mesafeli atışlar yapılmaktadır ve bu sebeple surf avlarda daha fazla tercih edilmelidirler.
Karbon materyali ile üretilen karbon kamışlar ise diğer kamışlara göre oldukça hafif ve ince bir yapıya sahiptirler. Uzun süreli avlanmalarda yorucu değildir. Rapala gibi yapay yemler ile yapılacak avlanmalarda tercih edilirler. Hafiflikleri sayesinde kamış üzerinde hakimiyeti kolaylaştırır ve yapay yeme aksiyon verme tepkisini arttırır. Oldukça kırılgan bir yapıya sahip olduğu için dikkatli kullanmak gerekmektedir. Ayrıca bir metal olan karbondan üretildikleri için yoğun şimşek, yıldırım tehlikesi olan havalarda akımı çekme olasılığı yüksek olduğu için kullanılmaması önemle önerilir.
Eski tarz olan bambu kamışlar ise artık kaliteli kamışların oldukça fazla olmasından, bakımının ve kullanımının zorluğundan dolayı çok kullanılmamaktadırlar.
Bunları da okumak isteyebilirsiniz
Yorum yazın
Üyeler "Kamış Avlanmada Ne Kadar Önemlidir?" hakkında ne diyor?