Balon Balığı Yenir Mi?
Zehirli Balıklar, Balon Balığı Yenir Mi?
Kurbağa (Balon) Balığı
Halk dilinde balon balığı olarak bilinse de, gerçek adı kurbağa balığıdır. Akdeniz, Ege ve Marmara' da taşlık ve yosunlu bölgelerde yaşayan kurbağa balığı, dipte yatarak başının üstündeki gözleri ile küçük canlıları veya balıkları avlar ve bu şekilde hayatını idame eder. Yaz aylarına doğru derin sulardan sahillere göçer ve Temmuz ile Eylül ayları arasında üreme yapar. Özel avcılığı yapılmadığı için ekonomik değeri azdır. Bulunduğu bölgeyi işgal etmeyi sever. Balık avcılarının korkulu rüyasıdır, nedeni ise çok fazla olta kopardığı içindir.
Balon Balığı Zehirli Mi
Tetrodoksin adı verilen güçlü bir zehiri barındırdığı için avlanması ve yenilmesi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yasaklanmıştır. Balon balığının bünyesindeki tetrodoksin içeren zehirin 2 miligramı 50 kilogram ağırlığında bir bireyi öldürebilecek güçtedir. Bu, kişiden kişiye değişebilir. Balığın iç organlarında, deri altında ve kas yapısında yoğun bir şekilde tetrodoksin bulunuyor. Üreme dönemlerinde dişi bireylerde daha yoğun oluyor.
Dokunulduğunda da kendini savunma amaçlı şiştiği için tetrodoksini dış ortama salıyor. Bu sırada üzerindeki dikensi oluşumdan dolayı bu zehir temas edeni zehirleyebilir.
Balon Balığı Yenir Mi
Balığın tüketilmesi çok risklidir. Özellikle yaz aylarında son derece zehirli olan balon balığının yenilmemesi konusunda uyarılar mevcuttur.
Bunları da okumak isteyebilirsiniz
Yorum yazın
Üyeler "Balon Balığı Yenir Mi?" hakkında ne diyor?