Mercan Avı Teknikleri

Balık Avı Teknikleri, Mercan Avı Teknikleri

Mercan Avı Teknikleri

Mercan Balığının Özellikleri Ve Türleri

Vücudu pullarla kaplı olan Mercan, oval, sırtı koyu renkli, karın bölgesi beyaz, baş kısmı ve yüzgeçlerde hafif pembe lekeleri olan bir görüntüye sahiptir. Gözleri, kafasının sırt bölgesine yakındır. Göğüs yüzgeci çok uzundur. Kuyruk yüzgecinin arka kenarları merkezde siyah, uçta beyaz renklidir. Suyun taşlık ve bitkili olan bölgelerinde yaşayan Mercan balığı, 2 ile 4 yaşları arasında üreme dönemine girer. 14-15-16 yıl kadar yaşayabilen bu balıklar, yaz ve bahar aylarında yumurta bırakır. Daha sonrasında bıraktıkları yumurtaları erkek mercanlar döller ve üreme gerçekleşmiş olur.
Marmara, Ege ve Akdeniz’de yaygın olarak bulunan Mercan, ülkemiz sularında Karagöz ile beraber en büyük ailelerden birisine sahiptir. Mercan balıklarının boyları 20-30, en çok 70 cm olabilir. Etçi bir balık türüdür. Küçük balıklarla beslenir. Sahillere yakın yerlerde yaşar. Ekonomik değeri yüksek olan Mercan, her mevsim bulunabilir.
En çok bilinen türleri arasında Mercanbalığı, Antenli Mercan, Fangri, Litrin, Mangır, Kırma Mercan, Mandagöz Mercan gelir. Mercan, bir dip balığıdır.
Mercan ailesinin bir üyesi olan Kırma Mercan, 400 ile 700 m. derinliğe kadar inebilir. Daha çok taşlık, dibe yakın yerleri tercih eder.

Mercan Avı Teknikleri

Boyu 35-40 cm'ye kadar ulaşabilir. Ağırlıklı olarak Marmara, Çanakkale ve Ege'de bulunur. Fangri Mercan türü ise Trança balığına benzer.  25-35cm boylarındadır. Güney Ege ve Akdeniz’ de bulunur ve kabuklular, yumuşakçalar ve küçük balıklarla beslenir. Bu türün içinde eti lezzetli olanlardandır. Çizgili Mercan ise, Mırmır Balığı olarak ta adlandırılır. Vücudu diğer türlere göre daha uzundur.  
Akdeniz’de daha çok bulunur. Sığ sularda kayalık, kumluk bölgelerde yaşar. Lekeli Mercan balığı türüne ise Mandagöz Mercan da denir. Ege ve Akdeniz’ de yaygın olarak yaşar. Boyu 30-60 cm. olabilir. Bahar aylarında üreme yapar. 

Mercan Balığı Av Teknikleri

Her ay denizlerimizde bulunabilen Mercan, kışları 50 metre ve daha derinlerde yaşamını sürdürür. İlkbahar sonlarına kadar ise 20-30 metre kıyıya kadar gelir. Bu dönem kıyıdan mercan avı için uygun zamandır. Mercan avı diğer avlara göre daha az zahmetlidir. Balığın nerede olduğunu bulursanız mercan avı için uygun şartlar oluşmuş demektir. Derin sularda daha boylu mercanlar çıkar. Mercan avlarını tekne ile açıklarda yaparsanız daha iyi olur. Kısacası Mercan merası bulunduğu takdirde basit yöntemlerle avınızı yapabilirsiniz. 

Mercan Olta Takımı

Mercan balıkları boylarına göre köstekli veya zokalı olta takımlarıyla avlanır. Yem olarak hamsi, gümüş, sardalya, karides, sübye, kalamar, mamun ve sülünez kullanılabilir. Mercan avı için radar ile taşlı yerler tespit edilir ve bu mevkilere olta atılır. Olta dibe vardığında boşu alınır ve beklenir. Uzun mesafeli atış yapabileceğimiz, aksiyonu kuvvetli bir kamış ve sarım devri düşük fakat çekim gücü kuvvetli bir olta makinesine ihtiyacımız vardır.

Mercan Avı

Tekneden mercan avı için hazırlanan oltalarda hırsız iğne mutlaka olmalıdır. 80 gram delikli kurşun ve 60 cm bedene tek köstek ve hırsız iğne bağlayarak dip balıkları için olta hazırlanabilir.
Ana misina 0,38, fırdöndü arkasına 0,36, Köstek içinde 0,35 misina tercih edilir. Derin sularda ki tekne avlarında fosfor kullanmak ta oldukça faydalı olacaktır. 
Avlanabilir Mercan Boyu uzunluklarına buradan ulaşabilirsiniz.

Üyeler "Mercan Avı Teknikleri" hakkında ne diyor?


İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın