Ay Ve Balık Avı Etkileşimleri

Balik Takvimi, Ay Ve Balık Avı Etkileşimleri

Ay Ve Balık Avı Etkileşimleri

Balık Avına Ayın Etkisi Var Mı

Eski balıkçılarımız bu konu hakkında düşüncelerini şöyle bir söz ile dile getirmişlerdir:''Ay ayakta balıkçı yatakta, ay yatakta balıkçı ayakta'' sözünü kullanmışlardır. Tabi ki bu söze görede hareket edip ay ışığı balık avının düşmanıdır diye düşünmek yanlış olabilir. Yapacağımız avın şekline göre ayın etkisi değişme göstermektedir. Ama belirtmemiz gereken önemli bir gerçek var ki gece avcılık yapacaksak ayın durumu oldukça önemlidir. Ay ışığının balık avcılığında etkisi yakamoz ismini vermiş olduğumuz doğa olayıyla bağlantılıdır. Plankton kendisine değdiği an itibariyle zayıf bir ışık yaymaktadır. Bu planktonların binlercesi bir arada bulunduğundan geceleri denizde bulunan nesnelerin etrafı bu ışıkla kaplanıp gözle görülür bir hal almaktadır. Ve bu olaya ''yakomoz'' denilmektedir. Yakomozun fark edilmesi için ortamda hiç ışık bulunmaması gerekmektedir. Şehir ışıkları, tekneden yakılan ışık veya ay ışığı, bu çok zayıf olan ışığı hemen bastırır ve görünmemektedir. Yakomozun avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Ayrıca  faydası olması için ayın evrelerini iyi bilmek gerekmektedir. 

Ayın Evreleri Nasıl Gelişir

  • Yeni ay
  • Eski ay
  • Dolunay

Evreler nezaman ve hangi sırayla görülür? Bunları çok iyi bilmek gerekmektedir.

Gece Balık Avı

Solunar Teorisi Nedir

Yeryüzünde yaşayan tüm canlıların gökyüzünden etkilendiği bilimsel bir olgudur. Canlıların anlık davranışlarında büyük bir etki sahibi olmaktadır. Bu nedenle deniz canlıları için zaman ve günleri hakkında Batılılar Solunar takvimi düzenlemişlerdir. Ay ve güneşin deniz canlıları üzerinde hareketlerine etki eden ve davranışlarındaki yoğunluk yarattığı, bulunduğu pozisyona göre deniz canlıları üstündeki yoğunluğun belli zamanlar içinde kaldığının farkına varılması ile, bu takvimin ortaya çıkma ihtiyacı doğmuştur. Ayın görünmez olduğu zamanlarda (yeni ayda) deniz canlılarında yoğunluğun arttığı görülmektedir. Gelgit olayıda bu yoğunluğun diğer bir yansımasıdır.

Solunar Teorisinin Geliştirilmesi

1926 yılında John Alden Knight tarafından solunar teorisi üzerine çalışmalara başlamıştır. Sol=güneş,Lunar=Ay. John Alden  Knight  33 faktörden oluşmuş olan tuzlu ve tatlı su balıklarının hareketlerini, günlük davranışlarını gözlemlemiştir. Her gözlemlediği olguları testlere tabi tutarak, eleyerek geride kalan üç faktörün etkili olduğunu tespit etmiştir. Bunlar: Güneş, ay ve gelgit olayıdır. Gelgit olaylarının kapalı deniz ve iç sularda etkisinden bahsetmek mümkün değildir. Ama okyanus kıyılarında balıkçılık yapanlara yardımcı olabilmektedir. Gelgit olayı sadece okyonuslarda faydalı olduğu bilinmektedir. Güneşin ise tek başına günü gününe aynı etkiyi göstermedikleri izlediği yol, süre bakımından oldukça uzun bir zamanda çok az farklılık gösterdiği anlaşılmıştır. Aynı zamanda bazı akıllı balıkların günün herhangi bir saatinde veya gece gözükmesi ayın tek başına tamamlayıcı özelliğinin olmadığını göstermektedir.  Çalışmalar ve araştırmalar ilerledikçe, ayın yükselişi ve alçalması ile orantılı ve güneşle bağlantılı gün ortasında kısa bir zaman dilimi ile ilgili hareketin önemli bir tespiti yapılmıştır. Bu tespit sonucunda ana ve ara dönem olarak ikiye ayırmıştır. Bu iki dönem içinde kalan canlıların davranışlarında ve aktivitelerin doruk noktasına çıktığı zaman dilimlerinde var olduğu gözlemlenmektedir.

Doruk Zamanlar

Solunar süresinin düşmesi, güneşin batışı ve doğuşu esnasında bir saat içinde gerçekleşmektedir. Solunar süresinin düşmesi esnasında verimli av için büyük bir avantaj sağlamaktadır. Ay batarken ve doğarken bu avantajı devam ettirebiliriz. Mevsimlere isabet eden Dolunay ve Yeniay zamanlarını avantaj olarak kullanabilirsiniz.

Doruk Günler

Hava ve beslenme şartları uygun ise, Güneşin ilk ışıklarından itibaren veya son ışıklarını vermeye yakın iki saat içindedir. Her ayın, Yeniay ve Dolunay zamanı bu etki en doruk noktasına ulaşmaktadır. Bu zaman diliminde balıklar kokladıkları, gördükleri herşeye ayrım yapmadan atlamaktadırlar. Bu yoğunluk her aşamasında üçer günlük sürelerde ayın son çeyreğine kadar miktar miktar azalmaktadır.

Doruk Aylar

Haziran ayı diğer aylara göre bir ilişkinin en yoğun olduğu zaman dilimidir. Bu aylarda Dolunay zamanı Güneş ve Ay hemen hemen birbirlerinin karşısında yer almaktadır. Tam olarak karşı karşıya geldiklerinde onları birkaç dakika gökyüzünde görmekteyiz. Ayın güneş ışıklarını yansıtmadığı anda ise, Güneş ve Ayın uzaydaki hareketlerinde en mükemmel güce ulaştığı uyum anı oluşmaktadır. Güneş sisteminin diğer birçok yıldız sistemleriyle arasındaki etkileşimi sağladığı ve diğer günlere, aylara ve yıllara da benzemeyen hale geldiği gözlemlenmiştir.

Solunarda Balık Avının Süresi

Solunar teorisini bulan John Alden balıkların bir tam gün içinde tek haneli saatlerde beslendiklerini ve gerçek balıkçıların bu saatler içinde de havanın ve beslenme şartlarının uygunluğuna görede yapılabileceğini belirtmiştir. Beslenme saatleri bir veya iki saat gibi bir sürede gerçekleşmektedir.

Solunarın Metodolojik Etkisi

Havanın solunar teorisindeki etkisi büyüktür. Ani ısı değişikliği , barometredeki hava basınç değerinin alçalıp yükselmesi ava etki etmektedir. Barometre eğer hızlı düşer ise anormal hava olarak görülmektedir. Bu nedenle doğadaki varlıklar kötü hava koşulları dolayısı ile güvenli bölgelere çekilmektedirler. Denizlerin derinlerine inerek, hareketsiz kalarak güvende olmaya çalışmaktadırlar. Kuzeyden gelen hızlı cephe sistemlerinde ve rüzgar durumlarında kıyılardan balık tutmak verimi azalmaktadır. Bu konu hakkındada balıkçılar '' Poyraz var balık yoktur, Gündoğusu eser balık kaybolur gider, bugün yıldız ve karayel esiyor balık olmayabilir'' diye söylemleri vardır.

Solunar Teorisi Hesaplaması

Ana dönem: Bir tam gündür gün olarak bilinmektedir. Gökyüzü ve yer Meridyenlerine eş zamanlı rastlayan geçişlerde ortaya çıkan gelgit olayıdır.
Ara dönem: Tam gün içindeki belirli zaman aralıklarıdır. Güneş ve ayın doğuşu ve batışının doğal sonucu olarak bulunduğumuz yerde doksan ve ikiyüz yetmiş derecelik açılar içinde oluşan uygun yükseliş şartlarıdır.
Solunar Teorisi Nedir öğrenmek için tıklayınız.

Üyeler "Ay Ve Balık Avı Etkileşimleri" hakkında ne diyor?


İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın