Solunar Teorisi Nedir?

Balik Takvimi, Solunar Teorisi Nedir?

Solunar Teorisi Nedir?

Kainat üzerinde yaşayan bütün yaşam formlarının belli bir çekimden etkilendiği bilimsel bir gerçek olarak biliniyor. Bu gerçek, canlı varlıkların anlık davranışlarında büyük bir etki oluşturur. Buna göre canlıların etkilendiği zaman ve günler Solunar Takvimi ile açıklanır. Güneş ve ay, canlılar üzerinde ciddi etki eder.  Bu etki canlıların davranışlarında bir farklılık yaratır. Bu iki olgunun bulundukları pozisyona göre canlılar üstündeki yoğunluğun belli zamanlar içinde kaldığının farkına varılması, bu takvimin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Denizlerdeki Gelgit olayları bu yoğunluğun başka bir yansımasıdır.

Solunar Takvimi

Solunar Teorisi Nasıl Ortaya Çıktı

1926 Mayıs’ ında John Alden Knight, bazı balık avcılığı adetlerini Güneş, Ay gibi faktörlerini bir araya getirerek Solunar adını verdiği, hayvanların hareketliliğini modelleyen teoriyi ortaya koydu. Knight bu teoriyi ortaya çıkarırken tuzlu su ve tatlı su balıkları üzerinde etkisi olduğu düşünülen 33 etkeni değerledi ve 3 tanesi hariç hiçbirinin modellenebilir bir etkisi olmadığını gördü. Bu üç faktör Güneş, Ay ve gel-git etkisiydi.

Gel-git in deniz balıkçılığındaki etkisi uzun zamandır biliniyordu ancak Knight gel-git in tek başına balıklar üzerindeki etkisinden daha çok gel-git le beraber günden güne değişen Güneş ve Ay konumlarının etkili olduğunu gördü. Ayın doğuşu ve batışına ek olarak bu zaman dilimi içerisinde balık aktivitesinin arttığı ara zamanlar da olduğunu keşfetti. Güneşin tek başına günü gününe aynı etkiyi göstermediğini, izlediği rotanın uzun bir zaman diliminde çok az bir farklılık gösterdiğini biliyordu. Hatta bazı akıllı balıkların günün herhangi bir saatinde veya gece gözükmesi Ay’ ında tek başına tamamlayıcı özelliğinin olmadığını gösteriyordu. Çalışmalar ve araştırmalar ilerledikçe Ay’ ın yükselişi ve alçalması ile orantılı ve Güneşle bağlantılı gün ortasında kısa bir zaman dilimi ile ilgili hareketin önemli bir tespiti yapıldı.
Bunu Anadönem ve Aradönem olarak ikiye ayırdılar.

Üyeler "Solunar Teorisi Nedir?" hakkında ne diyor?


İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın