Astronot

Balık Türleri, Astronot

Astronot

Astronot (Astronotus Ocellatus)

Oskar olarak da bilinen astronot balığı Güney Amerika’da Amazon Nehri’nin Paraguay, Peru, Kolombiya ve Brezilya kısımlarında yaşayan sert, saldırgan ve hem etçil hem otçul bir tatlı su balığıdır. Ortalama 30-35 cm büyüklükte olan astronot 45 cm kadar büyüyebilir ve 1.6 kg ağırlığa erişebilirler.

Değişik renk ve formlarda olabilen astronot balıklarının koyu sarı halkalı olanları diğerlerine göre daha saldırgan oldukları gözlemlenmektedir. Bulundukları ortamlara göre değişik renklere sahip olabilirler. Uzun kuyruklu süs balığına benzeyen türleri olduğu gibi kısa kuyruklu tipleri de bulunmaktadır.

Doğal ortamlarında genelde temiz ve yavaş akışkan sularda bulunurlar ve su içerisindeki dalların altlarında yaşarlar. Ortalama 23-27 °C su sıcaklığı balık için en uygun ortamı oluştururken 13 °C ölümcül sınır olup bu sıcaklığın altındaki suda yaşayamazlar.

Üreme esnasında dişi uygun ortamda 1000 ila 3000 arasında yumurta bırakabilir. Yumurtaları genelde düz ve yatay zemin üzerine bırakırlar. Yumurtaları hem dişi hem erkek korur.

Astronot Balığı Ne İle Beslenir?

Astronot balığı kendinden küçük her tür balık, kerevit, solucan ve böcekler ile beslenebilir. Ayrıca doğal ortamlarında suya düşen meyveleri de yedikleri için hem etçil hem otçuldurlar. Ülkemizde doğal ortamda olmayan astronot balığı akvaryumlarda beslenmektedir ve oldukça popüler bir akvaryum balığıdır. Oldukça akıllı, eğitime yatkın fakat bir o kadar saldırgan olan astronotu balığını akvaryumda bakarken mutlaka benzer özelliklere sahip ciklet gibi sert ve etçil balıklar ile beslemelisiniz. Japon gibi süs balıklarının astronot balığı ile beslenmesinin imkanı yoktur. Akvaryumda bakılacak olan astronot balığının sağlıklı yaşaması için geniş bir akvaryuma, en az 300 ml su olmasına ve suyun ph değerinin 6,5-7,5 arasında olmasına dikkat edilmelidir.

Üyeler "Astronot" hakkında ne diyor?


İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın