Sudak Balığı
Balık Türleri, Sudak Balığı
Sudak balığı ya da uzun levrek (Sander lucioperca), Percidae familyasından yırtıcı bir tatlısu balığı türüdür. Ana vatanının Doğu Avrupa'da bulunduğu düşünülür. Sevilerek yenilen balık olduğundan dolayı insanlar tarafından Batı Avrupa'ya da yayılmıştır.
Sudak balıklarının zarif vücutları, iki adet ayrı duran sırt yüzgeci ve sivri uzun dişleri vardır. Boyu 1.25 metreye, ağırlığı 12 ile 19 kiloya ve 10 ile 20 yaşına kadar varır. Yeşilimsi gri sırtları ve karnına doğru gümüşleşen renkleri vardır. Sırtında bazen farklı şekillerde kahverengi gölgeler olabilmektedir.
Sudak balığı önemli ve değerli, yenilen bir balıktır. Az kılçıklı, sağlam yapıya sahip eti vardır. Irmaklarda, göllerde ve zaman zaman ırmakların denize aktığı yerlerde bulunan az tuzlu deniz suyundada yaşarlar.
Sudak balıkları baharda Nisan ile Haziran arası çiftleşme dönemine girerler ve yumurtalarını sığ sularda su bitkilerinin üzerine veya çakılların arasına bırakırlar. Ürettiği 40 ila 50 bin yumurta diğer balik türlerinin ürettiğinden çok daha azdır, ve bu yüzden diğer balıklar kadar çok fazla üreyemezler.
Sudak balıkları çok dikkatli ve ürkek balıklardır ve kolay kolay yakalanamazlar. Boyları 90cm ve ağırlığı 7kg'ı geçenleri çok nadir yakalanırlar. Sudak balığını yakalamak için kullanılması gereken yemler kızılkanat, kızılgöz ve tatlısu levreğidir. Bunların dışında başka balık türleride yem olarak kullanılabilir, ama kullanılan yem balığının zayıf ve uzun bir yapıya sahip olmasına önemlidir. Solucan veya kurt ile tutulan sudak balıkları çok nadirdir.
Bunları da okumak isteyebilirsiniz
Yorum yazın
Üyeler "Sudak Balığı" hakkında ne diyor?