Ülkemizde Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz dahil tüm denizlerimizde bulunan Sarıkanat, özellikle İstanbul Boğazı’ nın en kıymetli ve sembol olmuş balığı olan Lüfer balığının bir küçüğüdür. Aile kronolojisine baktığımızda, Defne Yaprağı, Çinekop, Sarıkanat, Lüfer, Kofana, Sırtıkara olarak sıralanırlar. Sarıkanat’ ı tanıtmak için Lüfer balığını ön plana çıkarmak daha doğru olur. Avcı bir balık olan bu tür, yırtıcıdır. Akıntılı suları sever. Lüfer Pomatomus saltator olarak bilinir. Çok lezzetli ve değerli bir balıktır. İstanbul Boğazından tutulmuş olanı daha değerlidir. Ege lüferlerinin tadı Marmara gibi lezzetli olmaz. Çinekop balığının tanesi 70-100 gr, sarıkanat ise 120-250 gr aralığındadır. Lüfer 300-600 gr aralığındadır. Dişleri çok kuvvetlidir ve saldırgan bir balıktır. Korkusuz bir deniz canlısıdır diyebiliriz. Yunus balıklarına dahi kafa tutabilir. Orkinostan çekinir. Kalabalık sürüler halinde gezmezler. Bu, trol ve ve gırgırların tek seferde binlerce lüferi avlayamamaları açısından güzel haberdir.
Sarıkanat Balığının Türleri Ve Boyları
Sarıkanat ilk olarak Defne Yaprağı olarak adlandırılan, boyu 10 cm’ yi geçmeyen tür olarak sulara karışır. 10-15 cm boyutlarına ulaştığında Çinekop olurlar ve henüz üreyebilme olgunluğuna erişmemişlerdir. Bu durum Çinekop avlamamamız için bir nedendir. Lüfer balığının neslini korumak istiyorsak Çinekop avlamamalıyız. 15 cm’den biraz daha büyük olduğunda Kaba Çinekop, 17-20 cm olduğunda ise artık Sarıkanat olmuştur. 21-30 cm olduğunda ise artık lüferdir. Balıkçılar Lüfer balığını avlamak için büyük uğraş verirler. Lüfer balığının bir büyüğü Kofana’ dır ve az rastlanır. Çünkü henüz Lüfer iken balıkçılar tarafından avlanmış olurlar.
Küçüğünden büyüğüne bu tür çok yakışıklıdır diyebiliriz. Özene bezene yaratılmış bir balık türüdür.
Sarıkanat Türlerinin Avlanma Mevsimi
Temmuz ayı itibariyle Sarıkanat ve türleri lezzetli hale gelirler. Temmuz- Ağustos- Eylül – Ekim –Kasım aylarını kapsayan süreçte en leziz hallerinde tadabilirsiniz. Bu türler Çinekop, Sarıkanat, Lüfer ve Kofanadır. Sarıkanat balığının en çok av verdiği zamanlar, eylül sonu ile aralık ayının ortasına kadar olan zaman dilimidir. Yasak zamanı avlanmadan geçilirse herkese yetecek kadar denizlerimizde bulunur.
Sarıkanat Türleri İçin Avlanma Teknikleri
Sarıkanat avı için kullanılan tekniklere baktığımızda yemli olta takımları ön plana çıkmaktadır. Aynı zamanda Kaşık ve Rapala ile de avlanılabilir. Yemli olta hazırlarken Sarkıtmalı Zoka ve Mantarlı dip takımı tercih edebilirsiniz. Geceleri yemli av yapmanız daha doğru olacaktır. Zoka geceleri sandal veya bot ile kullanılırsa daha başarılı olacaktır. Mantarlı Dip Lüfer Takımı ile de kıyı avı yapabilirsiniz. Uzun Pala iğne ile avlamak istediğiniz balık türüne göre Hamsi, Sardalye ve Zargana yem olarak kullanılabilir. Bu tür yemlere karşı koyamazlar. Diğer avlama yöntemi olarak Kaşık ve Rapala ön plana çıkıyor. Sırtı yaparak veya At-Çek ile güzel balık alabilirsiniz.
Lüfer oltaya geldiğinde oltaya asılmak ve zaman kaybetmeden yukarı çekmek gerekir. Ağır davranılırsa oltayı yukarı sürükleyen lüfer bir sarsılma hareketiyle ya zokayı atar ağzından, ya da misinayı solungaç kapaklarının arasından geçirip dişleriyle bedeni kesebilir.
Sarıkanat Nasıl Temizlenir
Temmuz- Ağustos- Eylül – Ekim –Kasım aylarının en güzel balıklarından olan Sarıkanat, pulsuz bir balıktır ve evde kolaylıkla temizlenebilir. Sarıkanat balığını temizlemek için dikkat etmeniz gereken noktalar şunlardır. Sarıkanat tarzı orta büyüklükte balıkların bıçak yardımıyla temizlenmesi gerekir. Balığın arka tarafına bıçakla küçük bir kesik attıktan sonra, balığın karnı yarılarak iç organları dışarı çıkarılmalı ve karnı temizlenir. Sonrasında balığın solungaçları koparılarak çıkartılır.
Solungaçlar çıkarıldıktan sonra temizlenen balığın baş kısmı ve içi bol su ile iyice yıkanır.
Karın bölgesi tamamen temizlendikten sonra fırında, tavada veya ızgarada pişirebilirsiniz.
Bunları da okumak isteyebilirsiniz
Yorum yazın
Üyeler "Sarıkanat" hakkında ne diyor?