Barbun

Balık Türleri, Barbun

Barbun

Barbunya balığı (Mullus barbatus) halk arasında Barbun olarak isimlendirilmektedir. Oval baş, iki uzun bıyığı bulunan, yanlardan basık vücutlu, pembe-kırmızımsı bir vücut rengi, dişsiz alt çene ve kolayca dökülebilen pullara sahip bir balıktır.
20-40 cm uzunluğunda olup, sıcak denizlerin kıyıya yakın kumlu bölgelerinde bulunmaktadır. Ortalama ağırlıkları 50-80 gr arasında olmaktadır. Ülkemizde 13cm den daha ufaklarının avlanması yasaktır. Dip ve dibe yakın sularda yaşayan Barbun Balığı 30m derinliklerde bile yaşayabilmektedir.
Barbun, Tekir balığına çok benzemetedir.

Barbun ile Tekir Arasındaki Farklar

Barbun Balığı, Tekir Balığı'na göre ilk sırt yüzgeci bantsız, ağız göz izasına kadar ulaşmaktadır, gözlerinin çukurlarında 2-3 adet pul bulunmaktadır, burnunun hemen dik oluşu yönünden ayrılmaktadır.
Barbun Balığı

Ne İle Beslenir

Dipte yaşayan küçük kabuklular, solucanlar ve yumuşakçalar ile beslenmektedir. Olta balıkçılığında Barbun yakalayabilmek için, kullanmanız gereken yemler bölgeye göre değişkenlik göstersede, canlı solucan, karides, boru kurdu gibi yemlere Barbun Balığı karşı koyamaz. Kıyı ve kumlu bölgelere yemli oltanızı atıp sonrasında Barbun'un oltanıza yakalanmasını bekleyin.

Buradan Barbun Tava Nasıl Yapılır yazımızı da okuyabilirsiniz.

Barbun Tava

Kalorisi Ne Kadar

Standart büyüklükte ki bir Barbun Balığının kalorisi 93kcal dir. 
İçerisinde 15gr protein ve 2.25gr yağ bulundurmaktadır. A,B,K vitaminleri yönünden zengindir. Şeker, kanser, yüksek tansiyon gibi bir çok hastalıkların önlenmesinde koruyucu etkendir. Barbun protein ve Omega 3 yağ asitleri bakımından zengin olmasından dolayı sağlık açısından yenmesi tavsiye edilmektedir.

Üreme Dönemleri

Nisan - Haziran ayları arasında yumurtlama dönemidir. Her yumurtlama döneminde 25-100.000 adet arası yumurta dökmektedir. Ortalama yaşam süresi 10 yıl civarıdır.
Lezzetli bir etinin bulunması ve ülkemiz sularında bol bulunması bakımından ekonomik önemi yüksektir.

Barbun Balığı Nasıl Ayıklanır

Diğer tüm ufak balıkların ayıklandığı şekilde karın bölgesi dışarıya çıkarılarak kolayca ayıklanabilir. Bunun için balığı karnı havada kalacak şekilde avucunuza alın. İşaret ve başparmağımızı balığın solungaçlara sokun, diğer elinizle solungacından tutup kuyruk kısmına doğru çekin. Bu şekilde hızlıca balığın tüm iç organları ve solungaçları dışarıya çıkacaktır. Daha sonra bol su ile balıkların iç kısmını yıkayınız.

Üyeler "Barbun" hakkında ne diyor?


İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın