Lahos Balığı
Balık Türleri, Lahos Balığı
LAHOS BALIĞI
Lahos balığı, diğer bilinen adıyla lagos balığı hani balığı türüne girmektedir. Lahos balığı serranidae ailesine mensuptur. Akdeniz’de, Ege’de ve Atlas Okyanus’unun doğusunda daha çok görülmektedirler. 30-250 metre derinliklerde bulunmaktadırlar. Taşlık, kayalık ve çakıllı alanlarda yaşamaktadırlar. Etçil bir balık türü olup kabuklular, kabuksuzlar ve omurgasız küçük balıklarla beslenmektedirler. Yırtıcı bir balık türüdür. Mayıs -Haziran dönemlerinde üremektedirler. Grida balığı olarak da bilinmektedir. Lahos balığının en büyüğü 1,5 metre uzunluğunda ve 30 kilo ağırlığına kadar ulaşabilmektedir. Karın kısmı kirli gümüş renktedir. Yüzgeçleri çok iyi derecede gelişmiştir. Lahos balığının koyu gri sırtı yanlara doğru daha açık bir renk almaktadır. Orfoz balığı ile yakın akrabalıkları bulunmaktadır. Yaz dönemlerinde taşlık ve kıyı bölgelere taşınmaktadır. Kabukları sert, pulları da kalın bir balıktır. Lahos balığı üzerinde sarı lekeler bulunmaktadır. Ağız kısmı turuncu renktedir. Lahos balığının dişleri fırçaya benzemektedir. Lahosun bir özelliği de taş balığı olarak da bilinmesidir.
Lahos Balığı Nasıl Avlanır?
Lahos balığı ağ veya zıpkınla avlanmaktadır. Lahos avcılığı derin sularda yapılmaktadır. Lahos balığının oltanın kontrollü ve seri olarak hareket etmesini gerektiren bir avcılığı bulunmaktadır. Oltaya ilk yüklemede sert tasmalaşmadan sonra misinadan boşluk bırakması ile kalamasının uygun bir sertlikte ayarı olmuş makine ile ara vermeden misinayı sarması gerekmektedir.
Sahte Yem Kullanarak Lahos Balığı Avı: Sahte yem ile lahos balığı avlamak çok eğlenceli ve keyiflidir. Lahosun verimli olabilmesi için 30-40 metre denizin derinliklerinde kıyı ile paralel hareket ederken dalan sahte yem ile dip sırtı çekmeliyiz. Bu sebepten dolayı sahte yemi taşlara yakın mesafelerde çekmemiz gerekmektedir. Denizin dibindekilere takılmadan düzgün ve uygun şekilde çekilmesi durumlarında, taşları aşarak sahte yemler lahosu sakladığı yerden çıkarmaktadır. Lahos delikten çıktıktan sonra sahte yemi kapar ve en yakın mesafedeki deliklere girmeye kalkışmaktadır. O sırada avlama mücadelesi başlamış demektir. Lahos balığı avlarken dikkat etmemiz gereken beden misinanın 50 kg çekme özelliğine sahip olması ayrıca taşlara sürtünmesinde dayanıklı olması gerekmektedir. Eğer olta takımında yeterli çekere sahipsek kalama ayarını isteğimize göre ayarlamak mümkündür.
Kalama ayarının özelliği; balıkları ilk avlarda durdurup yol almasını engellemektedir. Bu nedenle balığın mücadele direncini yok etmektedir. Tekneyi eğer durdurmayıp en düşük hızda denizin açıklarına yönlendirilirse, balıkların taşlara girme olasılığı ortadan kalkıp çekilmesi kolaylaşır. Lahos balığının 60-110 metre derinliklerde balığı çekmek çok zorlaşmaktadır. Bu nedenle balıkları yakaladıktan sonra oltayı teknenin küpeştesine zapt edilen bir çıkrıkla çekmek gerekmektedir. Lahos balığının paraketesi 15-20 iğneli olmalıdır. İğnelerin, kösteklerin ve paraketenin uzunluğu en az 2,5 metre olmalıdır. Beden üzerlerindeki köstekler ise 5,5 metre aralıklarla sıralanmaktadır.
Dip Sürütmesi İle Lahos Balığı Avı: 200 metre yeşil veya beyaz renklerde 0,60 mm kalınlıklarda misina olta büyük boylardaki mantara sıkıca bağladıktan sonra sarılmalıdır. Oltanın boş ucuna 1 tane 3 cm boyunda 4'lü fırdöndü aynı hat üzerinde olan gözlerden birine bağlanmaktadır. Aynı hat üzerindeki diğer bir göze ise parlak (şeffaf) beyaz, bedenlik 0,50 mm kalınlıklarında misina 7 kulaç olacak şekilde bağlanmaktadır. Lahosu avlayacağımız yerler kayalık yerler oldukları için kısa küt, oval şeklinde iskandil kullanmalıyız. Avlayacağımız yere geldiğimiz zaman kupes, lapin, ilerya, kayabalığı, akyem, gümüş, ispari, iğnenin geçmesi için oturtup aynı uzun olta düzeneklerindeki gibi hareketli iğnenin yeminin takılarak yemleri çekme gücünü bu iğnelerden alması gerekmektedir. Ve sabitlemiş olduğumuz yem denize atılmalıdır.
Lahos Balığı Avında Kullanılan Yemler:
Yapay Yemler: Sığ kayalıklarda bulunan yalpa kanatları bulunmayan (gagasız) sahte balıklar, 30 -90 gram zoka ile donatılmış 9-20 cm'lik sahte kurtlar kullanılmaktadır.
Jigging: Meralarda yetişmiş doğal yemlere yakın renktedirler. 15-30 cm'lik jigler lagos avı için en ideal olan yemlerdir. Hedefler batak boylarına göre ip ve leader değişkenlik göstermektedir.
Canlı Yemler: Akyemler, sübye, parça veya bütün hallerinde karides ve kalamar, ve yem olarak kullanılabilen boylarda her türlü balık lahos balığı avında kullanılmaktadır.
Yorum yazın
Üyeler "Lahos Balığı" hakkında ne diyor?