Trachuridae familyasının bir üyesi olan İstavrit balığı ülkemiz denizlerinin tamamında hemen her mevsim bulunan, besin değeri oldukça yüksek ve bu bağlamda yüksek bir ekonomik değere sahip balık türüdür. Sürüler halinde yaşayan istavrit balığına, mevsim şartlarına göre göç etse de, sürekli olarak rastlamanız mümkün olacaktır. İstanbul avcılarının en büyük tutkularından olan istavrit balığı haziran-ağustos aylarında Boğaz sularında bol miktarda bulunmaktadır.
İstavrit Balığının Türleri
Yaklaşık 15 türü bulunan istavrit balığının sadece birkaç türü denizlerimizde mevcuttur. Karagözlü istavrit yaklaşık olarak 25 cm büyüklüğe erişir ve Marmara Denizi'nde bulunur, Sarı kuyruklu istavrit 50 cm kadar büyür ve Karadeniz ve Marmara Denizi'nde bulunur ve en çok Tekirdağ'da avlanılır, Mavi istavrit 25 cm büyüklüğe erişir ve Ege Denizi'nde bulunurlar. Bu türlerin dışında ülkemizde bulunmayan fakat en çok bilinen istavrit türleri ise Kap istavriti, Arap istavriti, Yeşil Sırtlı istavrit, Japon istavriti ve Afrika istavritidir.
Genel görünüm olarak uzun ve yanlardan basık, iri gözlü, kafasından kuyruğa kadar yan tarafından uzanan tırtıklı çizgili, sırt kısmı gümüş gri ve kahverengi ve alt kısımları ise mavi ve yeşil renkli bir yapıdadır.
Ortalama olarak Marmara'da 20 cm kadar, Ege'de ise 30 cm kadar büyüyebilmektedirler. Küçük olan istavrit balığı ise kıraçe olarak adlandırılmaktadır. Ülkemizde bulunan türlerinden Sarıkuyruklu istavritlerin ise 50 cm boya erişebildikleri gözlemlenmiştir.
İstavrit Nasıl Avlanır?
Çapari ile kolaylıkla avlanan istavrit her daim balık avcılarının iştahını kabartmış ve onları tatmin etmiş bir balık olarak sofralarda kolaylıkla ve bolca kendine yer edinmiştir. Birçok farklı türde pişirilme yöntemi bulunmaktadır. İster tavada bol yağda, ister tepside buğlama, ister mangalda ızgara yapın her durumda tüketmekten büyük keyif alacağınız bir balık türüdür.
Büyük balıkçı teknelerinin ağlarını dolduran büyük sürüler oluşturan istavritler yukarıda da bahsettiğimiz gibi amatör balıkçılığa yeni başlayan bireylerin dahi kolayca avlayabileceği zahmetsiz bir balıktır. Yapmanız gereken sadece ortalama bir olta kamışı ve olta makinesi alıp, avlanacağınız meradaki su akıntısına göre uygun ağırlıkta kurşun ve doğru büyüklükte bir çapari takımı kullanmaktır. Daha çok parlak yeşil renkli çapari tüylerine geldiği bir püf noktası olarak bilinmesi gerekmekte olup hava ve su durumuna göre çaparideki tüy rengi, balığın büyüklüğüne göre iğne büyüklüğü avdaki önemli faktörlerdir.
Suyun sıcaklığı, akıntı şiddeti, diğer avcı balıklar gibi etmenler göz önüne alındığında kıyılara oldukça yakın mesafelerde yaşaması ülkemizdeki deniz kıyılarının hemen her yerini oldukça iyi birer avlak yapmaktadır.
İstavrit Balığının Faydaları Nelerdir?
İstavrit balığı yapısında A, B2, B6, B12 ve C vitaminlerini barındırır. Ayrıca yine yapısında bulunan selenyum sayesinde vücudun kanserle mücadele etmesi açısından bolca tüketilmesi faydalıdır. Bunun dışında bağışıklık sisteminin düzenlenmesini destekler, kan damarlarına esneklik kazandırır ve böylece kan akışını dengeler, sinirsel pek çok hastalığa iyi gelir. Son olarak özellikle kadınlarda hormonal dengeyi düzenler.
Bunları da okumak isteyebilirsiniz
Yorum yazın
Üyeler "İstavrit" hakkında ne diyor?