Fener Balığı
Balık Türleri, Fener Balığı
Fener Balığı
Laphiidae familyasının bir üyesi olan fener balığı (Lophius piscatorius) deniz ve okyanusların karanlık yerlerinde yaşayan bir balık türüdür. Genelde 300-350 metre derinliklerde yaşamayı tercih eden fener balığı okyanuslarda yaklaşık 3000 metre derinliklerde görülmüştür. Ülkemiz denizlerinde ise Marmara, Ege Denizi ve Akdeniz’de yaşadıkları bilinmektedir.
Fener balığının baş kısmı vücudunun büyük bir kısmını kapsar. Büyük bir kafaya ve ağza sahip olan balığın vücudu ise yassı ve basıktır. Balığın sırt kısmında 2 adet yüzgeç ve dikenler bulunmaktadır. Dikenlerden birinin boyutu diğerine göre daha uzundur. Bu uzun dikenin ucunda simbiyos içinde yaşayan birtakım bakteriler denizin karanlık yerlerinde ışık üretmeye yararlar. Bakteriler sayesinde ışık üreten fener balığı ismini bu sayede alır. Balığın dış yüzeyinde birçok balığın aksine pul yoktur ve bu sebeple kaygan bir deriye sahiptir. Bu kaygan deri insan vücuduna zarar verebilecek bir yapıya sahiptir.
Dişi fener balığının ortalama boyu 65-75 cm aralığındadır. 150 cm büyüklüğe erişen dişi fener balıklarına da rastlanmıştır. Fener balıklarının ortalama ağırlığı 50-60 kilo aralındadır. Erkek fener balıkları ise dişisine oranla çok çok küçüktür.
Oldukça çirkin görünüme sahip olan fener balığının tadı çok lezzetlidir.
Fener Balığı Nasıl Avlanır?
Balık kendini gizlemek için çamurlu deniz dibine gömülür ve karanlık sularda hareketsizce avını bekler. Avını kendine çekmek için ışık saçan olta görünümlü dikenini ağzının hemen önüne sarkıtır. Işık saçarak küçük balıkları kendine yönlendirmiş olur. Büyük bir ağza sahip fener balığı avını yakaladıktan sonra arkaya doğru hareket eden esnek, sivri ve kanca benzeri dişleri sayesinde avını midesine ittirir. Av bu dişler sayesinde fener balığından kaçma şansını tamamen yitirmiş olur. Bu avlanma metodunu karanlık sularda gerçekleştiren fener balığı aydınlık sularda ise dikenini bir olta gibi kullanır. Ucunda yem bulundurarak bu yemi sallar ve yeme gelen balıkları yakalar.
Fener Balığının Üremesi
Türkiye sularında bulunan fener balıklarının üreme periyodu martta başlar ve ağustos sonlarına kadar devam edebilir. Çiftleşmek isteyen dişi fener balığı kendine has bir koku salar. Işığa yönelen erkek fener balığı dişiyi ısırır ve dişinin vücuduna kenetlenir. Böylelikle erkek kendi kan dolaşımını dişiye entegre eder. Bu doğanın en fedakar üreme davranışlarından biridir. Erkekler bu kenetlenme süresince sadece sperm üretir. Bu esnada birçok organını kaybeder. Çiftleşme sonunda ise erkek ölmüş olur. Çiftleşme sonunda bir dişi fener balığı yaklaşık olarak 1 milyon uzun ve kaygan yumurta bırakır.
Fener Balığı Yenir Mi?
Oldukça çirkin bir görüntüsü olmasına rağmen oldukça leziz bir beyaz ete sahiptir. En çok tercih edilen fener balığı yemeklerinden bazıları, gerekli malzemeler ve yapılış şekilleri ise şöyledir;
Fener Balığı Çorbası
Malzemeler;
1 adet fener balığı,
2 adet kereviz sapı,
1 adet havuç,
1 adet patates,
1 adet kuru soğan,
1 adet defneyaprağı,
Bir limon kabuğu rendesi,
Tane karabiber,
Tuz
Çorbamızın terbiyesi için ise 2 yemek kaşığı un, ½ çay bardağı limon suyu ve 1 adet yumurta sarısına ihtiyacımız vardır.
Fener balığı hariç diğer tüm malzemeleri güzelce yıkayıp kabuklarını soyduktan sonra küp küp doğrayıp bir tencereye koyuyoruz. Tencerenin içerisine, malzemelerin bir parmak kadar üzerine çıkacak miktarda su ekliyoruz. 15-20 dakika kadar sebzeleri haşlıyoruz. Tencerenin üzerinde muhtemel oluşacak köpükleri bir tahta kaşık yardımı ile almalısınız.
Malzemelerin içerisine güzelce temizlenmiş fener balığımızı ekleyip 10 dakika kadar daha haşladıktan sonra balığımızı tencereden çıkartıp etini tiftiliyoruz. Haşlanmış olan defneyaprağını da tencereden çıkardıktan sonra kalan malzemelerin tamamını blenderden geçirip içerisine balığımızı ekliyoruz. 1-2 dakika daha balığımızı ve malzemeleri kaynatıyoruz.
Yumurta sarısı, un ve limon suyunu bir kapta iyice çırptıktan sonra çorbamızın içerisine yavaş yavaş ekliyoruz. 1-2 dakika daha kaynattıktan sonra fener balığı çorbamız servise hazırdır.
Şişte Fener Balığı
Bir diğer çok tercih edilen yemek ise fener balığı şişidir. Bu yemek için gerekli malzemeler ise şunlardır:
250 g fener balığı,
4-5 adet çeri domates,
2 adet sivri biber,
4-5 adet arpacık soğan.
Fener balığımızı marine etmek için ise ½ çay bardağı limon suyu, 2 adet defneyaprağı, ½ çay bardağı zeytinyağı, iri çekilmiş karabiber ve 4-5 dal fesleğen gerekli olan malzemelerdir.
Fener balığımızı iri kalacak şekilde küp küp doğrayıp derin bir kaba alıyoruz. İçerisine marine için gerekli olan malzemeleri ekliyoruz. Fesleğenleri elle koparıp koymanız lezzeti açısından önemli bir husustur. Tüm malzemeleri güzelce harmanlayıp en az 2 saat buzdolabında bekletiyoruz.
Bir şişe marine edilmiş fener balığımızı, domates, biber ve soğanı dilediğiniz gibi sıralayıp ızgarada pişiriyoruz. Şiş fener balığımız hazır.
Fener Balığı Kavurması
Şahsen en beğendiğim fener balığı yemeği tarifini en sona sakladım. Fener balığı kavurması gerçekten harika bir lezzette sahiptir. Bunun için gerekli malzemeler ise;
200 g fileto fener balığı,
4-5 diş sarımsak,
2-3 adet yeşil biber (tercihen çarliston biberi),
100 g tereyağı.
Tereyağını kızdırılmış teflon tavada eritip ayıklamış olduğumuz sarımsakları hafif kavuruyoruz. Fakat sarımsakların diri kalmasına dikkat etmelisiniz. Fener balığımızı ve çarliston biberleri parmak kalınlığında doğrayıp tavaya ilave ediyoruz. Yüksek ısıda 3-4 dakika kavurup servis edebilirsiniz. Hem kolay hem de çok lezzetli bir yemek olan fener balığı kavurmasını mutlaka denemelisiniz. Diğer balık yemekleri tariflerimiz için.
Bunları da okumak isteyebilirsiniz
Yorum yazın
Üyeler "Fener Balığı" hakkında ne diyor?