Deniz Hıyarı

Balık Türleri, Deniz Hıyarı

Deniz Hıyarı

Deniz Hıyarı

Deniz hıyarı şekli ve görünüşü itibariyle deniz patlıcanı olarakda adlandırılmaktadır. Deniz hıyarı omurgasız hayvanlar sınıfında olup, derisidikenlilerin Holothuroidea sınıfında yer almaktadır. Uzunlukları genellikle 3 ile 30 cm arasında değişmektedir. Ancak 60 cm uzunluğundaki deniz hıyarlarınada rastlanmıştır. Ağızı ve anüsü karşılıklı iki uca yerleşmiş şekilde olan deniz hıyarının ağız çevresinde 10 ile 30 arasında duyu ve dokunaçları bulunmaktadır. Bu yapısı itibariyle avını kolaylıkla yakalayabilmektedir. Deniz hıyarının 1000 çeşit türü olduğu bilinmektedir. Ancak ülkemizde 15 ile 20 arasında farklı türe rastlandığı belirtilmiştir. Bu türlerden ancak birkaç tanesinin yetiştirmeye ve kullanmaya uygun olduğu bilinmektedir. Ülkemizdede bu değerli türlerden mevcuttur.

Her canlı gibi tehlikeyi hissettiği anda savunma mekanizmaları devreye girmektedir. Bazı türleri beyaz bir tüp salgılayarak avını hareketsiz hale getirebilmektedir. Farklı bir savunma mekanizması ise midelerini anüsten çıkarabilmeleridir. Böylelikle avını veya düşmanını zehirli sıvısı ile öldürme yeteneğine sahiptir. Ancak bu savunma hamlesi ile kendinide zehirleyerek öldürebilmektedir. Bazı türleri kendini şişirirken, bazı türleri ise su püskürterek çakıl taşı gibi görünmektedirler.  Genellikle denizlerimizin kıyıya yakın sığ kısımlarında görülmektedir.

Deniz Patlıcanının Yararları Nelerdir

Deniz patlıcanı, deniz kumunu temizleyerek ağır metallerden arındırmaktadır. Aynı zamanda deniz dibinde oluşan organizmaları yiyerek denizin temizliğini korumakta ve deniz renginin korumasını sağlamaktadır. Bu nedenle deniz ekolojik dengesi için önemli bir canlıdır. Özellikle Çin mutfağında önemli yere sahip olan deniz hıyarı, aynı zamanda ilaç ve kozmatik sanayinde kullanılmakta ve oldukça fazla rağbet görmektedir. Uzakdoğu ülkelerinde bir çok birbirinden farklı tüketme şekilleri mevcuttur. Yüksek protein kaynağı olmasından dolayı diş ve diş eti rahatsızlıkları için kullanılmaktadır. İktidarsızlığa, yorgunluğa, bağışıklığa ve eklem ağrılarına iyi geldiğide bilinmektedir. 

Deniz Hıyarı Avcılığı Neden Yasaklanmıştır

Deniz hıyarı belirttiğimiz gibi deniz ekolojik dengesi için oldukça önemlidir. Denizlerimizde filtre görevi görmektedir. Deniz hıyarı ülkemizde bilinçsiz şekilde toplanarak uzakdoğu ülkelerine ihracatı yapılmaktadır. Bu önemli canlının sayısında azalma görülmüştür. Bu nedenle avcılığı yasaklanmıştır. Ancak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın izin verdiği sahalarda dalgıçlar tarafından toplanan deniz hıyarlarının ihracatının yapıldığı bilinmektedir. Popülasyonunun devamını sağlamak adına Tarım Bakanlığı tarafından belli bölgeler 4 yıllığına nadasa bırakılmaktadır. İzin verilen sahalar dışında ve yumurtlama dönemlerinde avcılığı kesinlikle yapılmamaktadır. Yumurtlama dönemi dışında kontrollü olarak avlanması kasım ayında başlamakta ve haziran ayında sona ermektedir. Dalgıçlar tarafından canlı olarak teslim edilen deniz hıyarları, kesilerek temizlenmekte içindeki organları çıkarıldıktan sonra pişirilip paketlenmekte ve son olarak dondurularak ihracata hazır hale getirilmektedir. Genellikle türk damak tadına uygun olmadığı belirtilmektedir.

Deniz Hıyarı Yetiştiriciliği

Deniz Hıyarının Ülkemizde Tüketilme Şekilleri

Neslinin tehlikede olmasından dolayı, ve ekolojik dengenin bozulmaması için tüketimini tavsiye etmememiz ile birlikte, ülkemizde bazı amatör balık avcıları tarafından toplanan deniz hıyarları şu şekilde tüketilmektedir. İlk olarak toplanan deniz hıyarları kesme tahtası üzerine yatırılır ve bıçak yardımı ile ortadan ikiye kesilerek içindeki sıvının akması ve organlarının çıkarılarak temizlenmesi sağlanır. Organlarının çıkarılmasının ardından deniz hıyarının içi bol su ile yıkanarak temizlenir.(isteğe göre tuzlu su kullanabilirsiniz.) Ardından kesme tahtası üzerine tekrar yatırılan deniz hıyarları bıçak yardımı ile küçük küçük parçalar haline getirilerek kesilir. Ayrı bir kabın içerisine soğan ve iki diş sarımsak rendelenerek, üzerine nar ekşisi, bir kaç damla limon veya sirke dökerek karışım tatlandırılmaktadır. Hazırlanan harcın içerisine doğranan deniz hıyarları eklenir. İsteğe göre baharat ve tuz ekleyebilirsiniz. Harcı güzelce karıştırdıktan sonra bol tereyağında kızartılarak sıcak servis edebilirsiniz.
Afiyet Olsun.
Kırlangıç Balığı yazısı da ilginizi çekebilir.

Üyeler "Deniz Hıyarı" hakkında ne diyor?


İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın