Mercan Balığı

Balık Türleri, Mercan Balığı

Mercan Balığı

Mercan balığı, Sparidae familyasından olup sıcak ve ılıman denizlerde yaşayan ekonomik değeri oldukça yüksek bir balık türüdür. Avlandıktan sonra eti oldukça lezzetli bir balıktır. Mercan balığı, sudan çıkınca pembe renge bürünmektedir. Sırt kısmı kahverengi veya kırmızıdır. Denizlerin en popüler ve star balığıdır.

Türlere ayrılmıştır. Lekeli mercan balığı, fangri mercan balığı, kırma mercan balığı ve çizgili mercan balığı türleri bulunmaktadır. Boyları 10-30 cm en fazlada 80 cm olabilmektedir.

Küçük balıklarla ve kabuklularla beslenmektedirler. Denizlerin kayalık taşlık bölgelerinde yaşamlarını sürdürmektedirler. Her mevsim de bulunmaktadırlar.

Mercan balığı rengi ve görünümüyle denizlere güzellik katmaktadır. Mercan balığı, 200 metreye kadar olan derinliklerde çamurlu ve kumluk yerlerde yaşamaktadırlar.

Mercan balığının üreme dönemleri ağustos ve ekim aylarıdır. Vücut yapısı oval şeklindedir. Göğüs yüzgeci çok uzun olmaktadır. Kuyruk yüzgeçlerinin arka kenarları uç kısımda beyaz, merkez kısımda ise siyah renkleri almaktadırlar.

MERCAN BALIĞI ÇEŞİTLERİ

  • LEKELİ MERCAN: Diğer bir adı manda göz mercan balığıdır. Akdeniz ve Egede yaygın olarak bulunmaktadırlar. Boyları 35-60 cm arasında değişmektedir. Su altı bitkileriyle ve omurgasızlar ile beslenmektedirler. Eti lezzetli ve beyaz olup ekonomik değeri yüksektir. Çift cinsiyete sahiptirler.
  • FANGRİ MERCAN: Trança balığının ikizi gibidir. Boy olarak yaklaşık 35-45 cm en fazlada 85 cm arasında değişmektedir. Sıcak denizlerde yaşamaktadırlar. Güney Egede ve Akdeniz de yaşamaktadırlar. Kabuklular ve küçük balıklarla beslenmektedirler. Kayalıklarda, mağara oyuklarında yaşamaktadırlar. Seyrek bulunmaktadır bu nedenle diğer mercan türlere göre ekonomik değeri düşüktür. Bahardan başlayarak ağustos ayına kadar üremeleri sürmektedir.
  • KIRMA MERCAN: Taşlık, kayalık ve diplerde yaşamaktadır. 500-800 m derinliklerde yaşamaktadırlar. Boyları 40-55 cm arasında değişmektedir. Ege, Çanakkale Boğazı ve Marmara da bulunmaktadır. Eti lezzetli, gevrek ve beyazdır. Ekonomik değeri yüksektir. Fangri mercan gibi denizlerde ki ısıya bağlı olarak ilkbahardan ağustosa kadar üremektedirler. Omurgasızlarla ve küçük balıklarla beslenmektedirler.
  • ÇİZGİLİ MERCAN: Diğer adı mırmırdır. Genellikle Akdeniz de bulunmaktadır. 35 cm ye kadar büyümektedirler. 35 cm 'ye kadar büyümektedir. Az miktarda bulunduğu bilinmektedir. Kayalık ve kumluk bölgelerde yaşamaktadırlar.

MERCAN BALIĞI AVCILIĞINDA KULLANILAN YEMLER?

Kalamar, karides, deniz hıyarı, sardalye, sülinez, midye, sübye, çağanoz, hamsi, akyemdir.

Kalamar: Mürekkep balığıdır. Eti yenebilmektedir. Uzun olup ovalimsi bedene sahiptir. 10-60 cm'ye uzunluğu ulaşmaktadır. Orta sularda yaşamaktadırlar.

Karides: Eti lezzetli olan on ayaklı bir eklem bacaklıdır. Tatlı sularda ve denizlerde yaşamaktadırlar. Boyları 7-8 cm boyutlarında değişmektedir.

Deniz Hıyarı: Denizlerin kıyı kesimlerinde yaşamaktadırlar. Vücut yapısı sosis şeklindedir. 70 cm'ye kadar büyümektedir. İlginç bir canlıdır. Holothuroidea sınıfındandır. Yaklaşık 900 türü bulunmaktadır.

Sardalye: Clupeidae familyasına aittir. Karadeniz, Çanakkale bölgesi, Marmara ve Kuzey Ege de yaygın olarak bulunmaktadır. Hamsinin yakın akrabasıdır. 

Sülünez: Balık avcılığı için en çok sülünez yemi kullanılmaktadır. 7-9 cm uzunlukta olup 2-2,5 cm kalınlıkta olan kabuklu bir deniz canlısıdır.

Midye: Denizlerin kayalık yerlerinde yaşayan, yassı solungaçlı yumuşakçalara midye denilmektedir. Eti yenilebilir.

Sübye: Çok değişik bir deniz canlısıdır. Lezzetlidir. Kafadanbacaklılar sınıfına aittirler.

Çağanoz: Eti lezzetli olup bir tür yengeç türüdür. Kabukluların onayaklılar alttakımına mensupturlar.

Hamsi: İnce uzun gövdeli küçük bir balıktır. Hamsigillerdendir.Karadeniz, Akdeniz, Ege ve Marmara da bulunmaktadırlar.

Akyem: Eti derisi beyaz olan olta takımlarına yem olarak takılan çinakop, istavrit, izmarit, uskumru gibi balıklardır. 

 

Üyeler "Mercan Balığı" hakkında ne diyor?


İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın