Mersin Balığı

Balık Türleri, Mersin Balığı

Mersin Balığı

Mersin Balığı

Acipenseridae familyasına ait olan mersin balığı (beluga), hem tatlı suda, hem tuzlu suda (ırmak deltaları gibi) hem de denizde yaşamaktadır. Kolan balığı olarak da bilinmektedir. Bu balık göçmen balıklar grubunda olup, girdiği suya ve ortama oldukça kolay uyum sağlayabilmektedirler. Sekiz metre uzunluğa ve 1,6 ton ağırlığına varan türlerine rastlanmıştır. Görünüşleri itibariyle köpek balıklarını anımsatmaktadırlar. Genellikle etçil bir balık olmasından dolayı, balıklar, kabuklular, sinek larvaları, kurtlar ve eklembacaklılarla beslenmektedirler. Uzun burunlu yapısı ile genellikle yumuşak tabanları karıştırarak yemlerini ortaya çıkarmaktadır ve hortum şeklindeki ağız yapısı ile beslenmektedirler. Genellikle kuzey yarımkürede ılıman deniz ve göllerde yaşamaktadır. Mersin balıkları yaklaşık 100 yıl yaşamaktadır. Üremeleri ilk olarak 8 ile 10 yaşında gerçekleşmekte olmakla birlikte, bazı cinslerde 20-22 yıla çıkabilmektedir. Mersin balığının derisi pulsuzdur, silindirik gövdesi ve geniş düz bir kafaya sahiptirler. Büyüme evrelerini derin sularda gerçekleştiren mersin balıklarının, üreme evreleri ise genellikle nehirlerde veya akarsularda gerçekleşmektedir. Bu nedenle çoğu ülkede nehir ve akarsuların kirliliği sebebi ile üremeleri oldukça az gerçekleşmektedir. Üreme evreleri genelde ilkbaharın başlaması ve suların ısınması ile başlamaktadır. Genellikle yumurtalarını nehirlerin çakıllı ve bol oksijenli bölgelerine bırakarak denize dönmektedirler.
27 türüne rastlanmış olsa da, ülkemizde sadece 5 türü görülmüştür ve 2 türünün nesli tükenmiştir. Diğer türlerinde tükenme tehlikesi mevcuttur ve ülkemizde oldukça nadir rastlanmaktadır. 



ABD, Fransa, Rusya, Macaristan, Azerbaycan, İran, Bulgaristan, Ukrayna gibi birçok yabancı ülkede, havuzlarda yetiştirilen mersin balığının bir kısmı sulara salınır. Diğer kısmı ise tüketilmek için ayrılmaktadır. Sulara salınan kısım 4-6 haftalık beslenme ve bakım sonrasında nehirle denizin karıştığı sığ noktalara bırakılmaktadır. 

Mersin Balığı Yenir Mi

Yabancı ülkelerde ekonomik öneme sahiptir. Ancak Türkiye suları içerisinde mersin balığının avcılığı yasaklanmıştır. Bu nedenle ülkemizde yasadışı olarak yakalanan mersin balıklarının, aynı şekilde yasadışı olarak yabancı ülkelere satıldığı saptanmıştır. Mersin balıklarının eti oldukça lezzetli olmakla birlikte, en kıymetli deniz ürünleri arasında yer alan yumurtasından elde edilen siyah havyarları oldukça pahalıdır. Bu nedenle avcılığı yasal olmasa da, avcıları ne yazık ki cezbetmektedir. Balıkçılar tarafından tesadüfen yakalanan mersin balığının canlı ise suya geri bırakılması, ölü ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına haber verilmesi gerekmektedir. Birçok üniversitenin su ürünleri fakülteleri bu türü, havuzlarda yavrular yetiştirip denize bırakmayı amaçlamaktadır. Bu konu ile ilgili hala devam eden projeler mevcuttur. 

Mersin Balığı Türleri

Mersin Balığı Türleri

Mersin Morinası (Büyük Mersin Balığı) , Yangtze mersin balığı, Sibirya mersin balığı, Baikal mersin balığı, Kısa burunlu mersin balığı, Rus mersin balığı, Sakhalin mersin balığı, Yeşil mersin balığı, Göl mersin balığı, Japon mersin balığı, Adriyatik mersin balığı, Atlantik mersin balığı, Şip balığı, Körfez mersinbalığı, Çuka balığı, Çin mersin balığı, Amur mersin balığı, Yıldızlı mersin balığı, Beyaz mersin balığı, Kolan balığı (Alman mersini), Karaca balık bu türlerden bazılarıdır.

Üyeler "Mersin Balığı" hakkında ne diyor?


İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın