Müren

Balık Türleri, Müren

Müren

Müren (Anguilliformes)

Müren balığı kemikli balıklar grubundan olup yılana benzeyen bir deniz balığıdır. Tatlı sularda yaşayan türleri de olsa bunlar sadece birkaç tür olduğu için genel olarak deniz balığı olarak adlandırılır. Yılanla hiçbir akrabalığı yoktur. Müren balığı sadece geceleri aktif olarak avlanan yırtıcı bir balıktır. Küçük balıklar ve kerevitlerle beslenirler.

Tüm denizlerde tropikal ve subtropikal sularda yaşayan müren balığı hem sığ sularda hem de derinlerde mercan kayalıklarda yaşarlar. Sadece bir-iki tür müren balığı tatlı sularda yaşarlar fakat üreme dönemlerinde denizlere inerler. Karideslerle simbiyatik bir ilişki (iki tarafında çıkar sağladığı bir ilişki türü) kurarak beraber yaşarlar.

Müren balığının bütün vücudunu saran ve vücut yapısının şeklinde olan sırt anal ve kuyruk yüzgeci vardır. Vücudunda pul bulunmaz fakat birkaç türünde deri altında pulları olan müren balıkları mevcuttur. Ayrıca diğer balıklarda olan kafatası kemiklerinin bazıları müren balığında bulunmaz.

Akıntılı ve hızlı suları seven müren balıklarının en küçüğü 11 cm en büyüğü ise 4 metre uzunlukta olabilir. 30 kg ağırlığa ulaşabilen müren balıklarının karakteristik en belirgin özelliği ağızlarının sürekli açık olması ve sert görünümüdür. Ağzının sürekli açık kalmasının amacı yeteri kadar evrimleşmemiş olan solungaçlarına destek olmak amacı ile ağız yolu sudaki oksijeni solungaçlarına göndermektir. Yırtıcı bir balık olan müren balığı insana kışkırtılmadığı sürece saldırmazlar.

Ülkemizde yaşan müren balığı türü Akdeniz Müreni’dir. 30 yıla kadar yaşayan müren balığının doğal düşmanları insanlar dışında köpek balıkları, baraküdalar ve diğer müren balıklarıdır. Akdeniz Müreni koyu renk üzerine sarı benekli bir türdür. 1,5 metre uzunluğa ve 15 kg ağırlığa erişebilin Akdeniz Müreninin ağzı uzun ve güçlü bir yapıya sahiptir. Diğer tüm mürenlerde olduğu gibi Akdeniz Müreninin de çift çenesi vardır. Gözleri iyi görmeyen müren güçlü koku alma yeteneği ile avlanırlar. Mürene çok fazla yaklaşmak hem hayvanı ürküteceğinden hem de iyi göremiyor olmasından dolayı tehlikeli olabilir. Oldukça kuvvetli bir çeneye sahip müren balığı ısırığı ile ellere ve parmaklara ciddi zararlar verebilir. Bu zarar sadece ısırıkla sınırlı değil, kısmen zehirli mukuslu derisinde etkisi vardır.

Mürenlerde Üreme

Mürenler çift cinsiyetlidir, yani hem erkek hem de dişi olabilirler. Su sıcaklığı yüksek olduğu dönemlerde erkek ve dişi birbirine sarılarak üreme işlemini gerçekleştirirler. Çiftleşmeler dişi/erkek veya dişi/iki erkek de olabilir. Larva bir yaprak formunda yaklaşık 8 ay açık denizlerde yaşar. Metamorfoz sonrasında elver şeklini alarak yaşamını devam ettirir.

Üyeler "Müren" hakkında ne diyor?


İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın