Karides

Deniz Canlıları, Karides

Karides

Karides

Karides (Caridea)hem tatlı hem de tuzlu sularda yaşayan on ayaklı eklembacaklılar familyasından kabuklu kemikli bir su canlısıdır. Tatlı su karidesleri çoğunlukla tropikal bölgelerde yaşamaktadırlar. Boyları 1 ile 50 cm arasında değişebilen türleri mevcuttur. Belki de dünyadaki en ilgi çekici canlılardan biri olan mantis karidesi bu familyanın bir üyesidir.

Genel olarak karidesler en çok Avrupa denizlerinde, Kuzey Amerika kıyılarında ve okyanuslarda yaşarlar. Dünyada en yaygın bulunan karides türü çalı karidesidir.

Silindirik yapıda bir vücuda sahip olan karidesler uzun duyargalıdırlar. Kalsiyum karbonat içerikli bir zırh ile vücutları kaplanmıştır. Yelpaze şeklinde belirgin bir kuyruğa sahiptirler. Çift olarak beş çift yani on bacağa sahip olan karidesin bacaklarından en az iki çiftinde kıskaçlar bulunur. Oldukça uzun ve iki çatallı olan çift duyarga ise karidesin oyuklara geri geriye girmesini ve etraftan gelen tehlikelere karşı uyarılmasını sağlamaktadır. Tehlike esnasında en belirgin savunma şekli ani olarak bükülme ve top şeklinde içe doğru saklanma şeklindedir. Genel olarak kırmızımsı renkleri ile bilinse de bulundukları ortama göre renk değişkenliği gösterebilir.

Küçük balıklar, yengeçler gibi avlarla beslenen türleri olduğu gibi kumullardaki atıklarla beslenen çöpçü türleri de mevcuttur. Bazı karideslerin bacakları kumullardaki besinleri toplamak adına tüycüklerle kaplıdır.

Besin değeri oldukça yüksek olan karides en çok yüksek omega-3 yağ asitleri içerirler. Düşük kalorili bir protein deposu olduğundan özellikle diyet mutfaklarda oldukça tercih edilen bir besin kaynağıdır. Ayrıca oldukça yüksek selenyum mineraline sahip olmaları kanser gibi ölümcül hastalıklarla savaşmada çok önemli bir kaynak oluştururlar. Diş eti rahatsızlıklarında, diş ve kemik gelişiminde anti-enflamatuvar etkisi ve D vitamini kaynağı olması sebebi ile tercih edilir.

Peki bu besleyici, sağlığa yardımcı karideslerimizi nasıl daha lezzetli hale getirebiliriz?

Karides Tarifi

Karides Güveç

En bilinen karides yemeği karides güveçtir. Bu yemek için gerekli malzeme listesi ise şöyledir:

  • ½ kg Karides
  • 2-3 orta boy domates
  • 4 adet sivri biber
  • 250 g kültür mantarı
  • 250 g kaşar peyniri
  • 1 adet yumurta
  • 4 diş sarımsak
  • 1 adet küp şeker
  • 5-6 adet tane karabiber
  • 1 adet limon
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • Zeytinyağı
  • Tuz

Ayıklanmış ve güzelce yıkanmış olan karideslerimizi sirkeli suda 5 dakika haşlayıp süzüyoruz. İyice süzdüğümüz karideslerimizin üzerinde zeytinyağımızı gezdirip dolapta bekletiyoruz. Derin bir kap içerisine limonu sıkıp içerisine su ekliyoruz. Mantarların kabuklarını soyup ince ince doğradıktan sonra limonlu suya atıp birkaç dakika beklettikten sonra süzüyoruz.

Derin bir tavada zeytinyağını kızdırıp ilk önce halka şeklinde doğranmış sivri biberleri kızartmaya başlıyoruz. Yeteri kadar kızarttıktan sonra kabukları soyulmuş ve küp şeklinde doğranmış domatesleri tavaya ekliyoruz. 1-2 dakika daha kızarttıktan sonra mantarları ilave ediyoruz. Kısa bir süre tüm malzemeleri çevirttikten sonra sarımsak, tuz, tane karabiber ve küp şekeri ekledikten sonra kısık ateşte 10-15 dakika daha sosu pişirmeye devam ediyoruz.

Bir toprak güvecin içerisine zeytinyağı ile marine edilmiş karidesleri yerleştirip üzerine hazırlamış olduğumuz sosu döküyoruz. Güvencin en üstüne de rendelenmiş kaşar ve bir yumurtayı karıştırıp ekledikten sonra 200 C fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Güveçte karidesimiz böylelikle servise hazırdır.

Alevde Karides

Bir görsel şölen sunmak istiyorsanız alevde karides tam da bu göreve hizmet eder. Öncelikle alevde karides için gerekli malzeme listesine bir göz atalım:

  • ½ kg karides
  • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 1 fincan rakı

Alevde karidesin yapılışı;

Ayıklanmış karidesleri sirkeli suda haşlayıp süzüyoruz. Isıtılmış bir tavaya zeytinyağını ekleyip kızdırdıktan sonra karidesleri tavaya atıyoruz. Yaklaşık 5-6 dakika kızarttığımız karideslerimizi geniş bir tabağa diziyoruz. Servis etmeden hemen önce karideslerin üzerine bir fincan rakıyı döküp servis başladığımızda çakmakla rakıyı yakıyoruz.
Arkadaşlarınıza görsel şöleniniz hazır. Afiyet olsun.

Üyeler "Karides" hakkında ne diyor?


İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın