Midye Nerelerde Bulunur?
Denizlerin kıyıya çok yakın kesimlerinde kaya, gemi veya vapur diplerine, rıhtım direklerine yapışık olarak yaşayan yumuşakçalardır.
Midyenin Yapısı;
Midye iki sert ve katı kabuksu bir yapıya sahiptir. Midye bu iki sert kabuğun içerisinde kalarak korunaklı olarak yaşar. Manto adı verilen yumuşak ince bir zar ile kaplıdır. Bu zar sayesinde midye kabuğun içinde dağılmamaktadır. Canlı midyeler genellikle kabuklarını kapalı tutarlarken, ölü midyelerin kasları, konsantrasyonlarını kaybettiği için ligament sayesinde açılabilirler. Bünyelerinde bulundurdukları sedef sayesinde zararlı maddelerden korunmak için onu inciye dönüştürmektedirler.Temiz ve hijyenik midyeler için atık karışmamış bölgeler tercih edilmelidir. Ayrıca demir veya herhangi bir cisime yapışık olan midyeler tüketilmemelidir.
Midye Faydalımıdır?
Temiz ve hijyenik bir midyenin fazla tüketilmemekle beraber faydaları şu şekilde sıralanabilir;
Midye protein, Selenyum ve Manganez içermektedir. A, B12 ve C vitamini desteği sağmaktadır.
Midyenin tüketilmesi durumunda vücuttda A vitamini artacaktır böylelikle hem bağışıklık sistemi gelişerek hemde göz sağlığımız için yardımcı olacaktır.
Midye Adet Olurmu?
Midyeler, ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde döllenme gerçekleştirir. Bu dönemlerde de kabuklarının içinde bulunan organları renk vb. gibi değişikliklere uğramaktadır. Bazen renksiz, bazen kahverengi, kırmızımsız veya turuncu olabilmektedir. Özellikle üreme döneminde, dişi midyeler turuncu-pembe, erkek midyeler beyaz renkte olan üreme hücrelerini suya bırakmaktadırlar.
Midye bir yumuşakçadır ve kanı yoktur.
Bu durumu gören insanlar midyenin adet olduğunu düşünmektedirler.
Bunları da okumak isteyebilirsiniz
Yorum yazın
Üyeler "Midye" hakkında ne diyor?