Denizyıldızı

Deniz Canlıları, Denizyıldızı

Denizyıldızı

Denizyıldızı (Asteroidea)

Denizyıldızı dünyanın hemen tüm denizlerinde, denizin yaklaşık 6000 metreye varan derinliklerinden sahil kıyılarına kadar geniş bir platformda deniz tabanında yaşar. Tropikal suları seven türleri olduğu gibi Kutup denizlerinde de yaşayan türleri vardır. Deneyler sonucunda su sıcaklığının 30°C’ye çıktığında öldükleri gözlemlenmiş olup öldükten sonra vücutları kolay parçalanır.

Genel olarak merkezde disk ve etrafında konuşlandırılmış beş kollu vücut yapısı formundadırlar. Bazı türlerinde kol sayısı beşi geçebilir hatta Antartika’da yaşayan denizyıldızının kırktan fazla kolu vardır.

Kol açıklıklarına göre çağları 2 cm ile 100 cm aralığında olabilir. Kayalıklarda ve deniz tabanında yaşayan denizyıldızı derisidikenliler ailesinden olup derisi sert bir plakadan oluşur. Tabanında yani kollarının alt kısmında ise hareket etmesine de yarayan kör bağırsaklar bulunur. Bazı türlerinde ise kollar vantuzlar ile bezenmiştir. Bir beyne sahip olmayan denizyıldızının üst kısmında anüs alt tarafında ise gerekli olduğu durumlarda dışarıya da çıkarabildikleri midesi vardır. 

Denizyıldızları dünya üzerinde 1600 den fazla türe sahip olup en istilacı türlerden biridir. Sanılanın aksine yırtıcıdırlar. Balık, istiridye, midye gibi hayvanlarla ve kabuklularla beslendikleri gibi suyu süzerek mevcut mikroorganizmalarla da beslenirler. 

Denizyıldızının kolları beslenmesine, hareket etmesine, solunuma ve tutunmasına yardımcı olan uzuvlardır. Ortalama hızları 25 cm/dakikadır.

Denizyıldızının erkeği ve dişisi vardır. Yumurtlama ve döllenme yolu ile eşeyli üreyebildikleri gibi ve bazı türlerinin merkezi disklerinin bölünerek eşeysiz üreme ile çoğaldıkları da bilinmektedir.

Vücut parçalarından yani kollarından biri zarar gördüğünde veya koptuğunda anatomik yapısı sayesinde onarabilir veya yeniden kopan kolunun yerine yenisini getirebilirler.

Denizyıldızının Doğal Düşmanları Varmıdır?

Denizyıldızını kendi türleri, farklı türdeki denizyıldızları, yengeçler, su samurları ve balıkçıl kuşlar avlarlar. Ayrıca denizyıldızının ölümüne sebebiyet veren diğer bir etmen de kendi kötü beslenme alışkanlıklarıdır. Dış tehditlere karşı olarak savunma silahları kötü kokulu sümüksü salgıları, sert ve dikensi vücut tabakaları olduğu gibi güçlü bir toksin olan tetrodotoksin salgılarıdır.

Üyeler "Denizyıldızı" hakkında ne diyor?


İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın