Balıklar Kaç Yıl Yaşar?

Haber, Balıklar Kaç Yıl Yaşar?

Balıklar Kaç Yıl Yaşar?

Balıklar Kaç Yıl Yaşar?

Sağlıklı yaşam için oldukça gerekli olan balıkların yaşam süreleri cinsine ve türüne göre değişiklik göstermektedir. Dünya'nın en uzun ömürlü balıkları 205 yıl yaşayabilen Rougheye kaya balıklarıdır. Bunun dışında göl ve yavaş akan derelerde bulunan Cyprinidae familyasına adını veren tatlı su balığı olarak bilinen, sazangillerin yaşam süreleri normal şartlar altında 40 ile 50 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Esocidae familyasını oluşturan etçil balık türlerinin ortak adı olarak bilinen turna balığının yaşam süresi 7 ile 10 yıl arasında olduğu bilinmektedir. Genç yaşlardakiler yeşil renkteyken, olgun yaşlara ulaşanların ise sarımsı kahverengi renklerde olduğu görülmektedir. Engraulidae familyasına ait bir balık türü olan hamsinin ise kayıtlara geçmiş en uzun yaşam süresinin 5 yıl olduğu bilinmektedir. Sürüler halinde yaşayan bu türün, 1 yaşından itibaren olgunluğa eriştiği kabul edilmektedir. Siluridae familyasından Avrupa'nın ikinci büyük tatlı su balığı olan bayağı yayın balığının yaşam süresi aşağı yukarı 60 yıl olduğu bilinmektedir. Bayağı yayın balıkları kuzey hariç Avrupa'nın her yerinde bulunmakla birlikte, yavaş akan derin ırmakları ve büyük, ılık gölleri tercih etmektedirler. Coryphaena hippurus familyasına ait lambuka olarak bilinen balığın diğer ismi mahi mahidir. Yaşam süresi normal şartlar altında 7 yıl olarak bilinmektedir.

Balinalarda ise bu sınıfa giren bazı familyalar mevcuttur. Bunlar; Kogiidae (cüce ispermeçet balinasıgiller), Balaenopteridae (oluklu balinagiller), Balaenidae (gerçek balinagiller), Cetotheriidae (cüce gerçek balina), Eschrichtiidae (gri balina), Monodontidae (beyaz balinagiller), Physeteridae (ispermeçet balinasıgiller),ve Ziphiidae (gagalı balinagiller) familyalarıdır. Yaşam süreleri; beyaz balinagiller 35-50 yıl, katil balinalar 30 yıl, kambur balina 45-50 yıl, ispermeçet balinasi 60-70 yıl, mavi balina 80-110 yıl, kısa yüzgeçli pilot balina 45-50 yıl, kuzey pasifik gerçek balinasında ise 70 yıl olduğu bilinmektedir. Selachimorpha, kıkırdaklı balıklar sınıfının Elasmobranchii alt sınıfını oluşturan köpek balığı ise, ortalama 20 ile 30 yıl arasında yaşadığı bilinmektedir. Rajiformes takımına özgü balıkların ortak adı olan vatozlar ise, 7 ile 15 yıl arasında değişen yaşam sürelerine sahiptir. Actinopterygii sınıfına ait piranalar ise ortalama 10 yıl yaşamaktadırlar. Belonidae familyasına ait uzun ve ince vücutlu bir deniz balığı türü olarak bilinen zargana veya diğer adıyla sargan balığı ortalama 18 ile 20 yıl arasında değişen yaşam sürelerine sahiptir. Ilıman denizlerimizin yerli balıkları arasında yer almaktadır. Bilimsel adı Lichia amia olan akya balığı veya diğer isimleriyle kuzu, çıplak, leka, iskender balığı olarak bilinmektedir. Ortalama yaşam süresi10 ile 15 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Mullidae familyasından bir balık türü olan barbun veya barbunya olarak adlandırılan canlının ise ortalama 10 yıl yaşam süresi olduğu bilinmektedir. Levrek balığı (Dicentrarhus labrax) denizlerimizde ve denizlerin nehirlerle buluştuğu acı su bölgelerinde yaşayan bu canlının yaşam süresi ise yaklaşık olarak 20 yıldır.

Sudak Balığı için tıklayınız.

Balıklar Nasıl Dinlenir?

Her hayvan farklı fizyoloji yapısına sahiptir.. Karada yaşayan bir hayvanla denizde yaşayan balıkların veya diğer deniz canlılarının dinlenme biçimleri farklıdır. Çeşitli deniz biyolojisi balıkların farklı dinlenme şekillerini beraberinde getirmektedir. Balıklar gözlerini kapatmasalar da kendilerini suya bırakarak dinlenirler ve bazılarında uyuma fonksiyonları görülür. Eğer balığınız hareketsiz bir biçimde duruyorsa bu dinlendiğini gösterir.

Üyeler "Balıklar Kaç Yıl Yaşar?" hakkında ne diyor?


İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın