Neden Balık Yenmelidir?
Haber, Neden Balık Yenmelidir?
Balıkların Faydaları Nelerdir, Balık Neden Tüketmeliyiz Ve En Lezzetli Balıklar Hangileridir?
Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde birbirinden lezzetli balıklar mevcuttur. Peki neden balık yenmelidir? Lezzeti haricinde sağlık açısından da balık tutkunları için ülkemiz vazgeçilmezdir. Özellikle balık da bulunan Omega3 yağı birçok hastalığın erken önlenmesinde yardımcı olduğu bilinmektedir.
Balığın; beyine, kalbe, cilde aşırı derecede faydası bulunmaktadır. Özellikle haftada bir kez uzmanlar tarafından tüketilmesi önerilmektedir. Özellikle çocukların, hamilelerin, emziren annelerin ve yaşlıların bol tüketmesi gerekmektedir. İçerisinde A,D,E,B12,B13, selenyum, kalsiyum, fosfor, folik asit bulunmaktadır. Alzheimer’i önlemekte ve kan basıncını düşürmektedir. Kemiklerin güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Felç olma riskini azaltıp, yüksek tansiyonu engellemektedir. Aynı zamanda unutkanlığı da engellemektedir. Kilo vermek isteyenler bol tüketmelidir. Kalp ritmini düzenleyerek kalp krizi riskini azaltmaktadır. Anterit rahatsızlığı önlemektedir. Zihin yorgunluğuna iyi gelir ve bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı dirençli olmanızı sağlar. Kan şekeri seviyesini düzenleyip, vücuttaki toksinlerin seviyesini düşürmektedir. Nöronları besleyip, büyüme ve gelişmeye yardımcı olmaktadır. Bol miktarda protein bulundurmaktadır. Sinir sistemi için faydalı olduğu bilinmekte olup depresyonu engellemektedir.
Bu kadar faydası olan balığın lezzetine değinmekte fayda var. Lezzetli balık türleri; çipura(çupra), hamsi, mercan, levrek, iskorpit, istavrit, mezgit, uskumru, barbun, palamut, lüfer, kalkan, torik ve sardalyedir.
Çipura(Çupra): Ülkemizde Akdeniz ve Ege kıyılarında bulunmaktadır. Muhteşem lezzeti olan çupranın özellikle mangalda pişirilmesi sonucunda tadına doyamayacaksınız. Ülkemizde çipura sektörü yetiştiricilikte ilk sıralarda yer almaktadır.
Hamsi: Karadeniz bölgemizle özdeşleşmiş olup Marmara’dan da temin edilebilmektedir. Hamsi, ülkemizin en lezzetli balıkları arasında sayılmaktadır. Özellikle tavada kızartması, ızgarası, pilavı, buğulaması yapılan hamsiyi yerken parmaklarınızı yemeniz olasıdır. Hamsi balığı özellikle diğer balıklara göre içerdiği yüksek fosfor oranıyla da zekâyı artırmaktadır. Denizlerimizde en çok avlanan balık olarak da dikkat çekmektedir. Önemli bir protein kaynağı olarak da nitelendirebiliriz.
Mercan: Özellikle Ege ve Akdeniz’ de yetişen mercan balığı pembe rengi ve lezzetiyle de dikkat çekmektedir. Haziran-Temmuz aylarında av yasağının olduğu dönemlerde mercan balığı en ideal balık olarak görülmektedir. Izgarasını yapmanızı özellikle önerebiliriz.
Levrek: Sıcak yaz aylarında özellikle yenmesi tavsiye edilmektedir. Protein bakımından çok zengin bir balık türüdür. Hem Akdeniz’ de hem Ege hem de Karadeniz kıyılarında bulmak mümkündür. Ülkemizde bol miktarda bulunmakta olup Avrupa ülkelerine de ihraç edilmektedir. Levrek balığının, ızgarası, tuzda pişeni ve buğulaması fazlasıyla lezzetli olmaktadır.
İskorpit: Kırmızı rengi ile çok dikkat çekmektedir. Her türlü tüketilme şekli mevcuttur ve iskorpit son derece lezzetli bir balıktır.
İstavrit: Her mevsim bulunmasına rağmen en çok kışın yağlandığı için daha lezzetli olmaktadır. Ekonomik olan istavrit balığı aynı zamanda kolay pişirilmesiyle de en çok tüketilen balıklar arasında yer almaktadır.
Mezgit: Marmara Deniz’inde yetişen mezgit, kıyıya yakın yerlerde yaşamaktadır. Yakalanması kolay bir balıktır. Kokusu olmayan mezgittin kızartması son derece lezzetlidir. Az kılçıklı bembeyaz eti sebebiyle de ‘’deniz tavuğu’’ olarak da adlandırılmaktadır.
Uskumru: Kasım- Ocak aylarında Karadeniz ve Marmara’dan çıkmaktadır. Uskumru balığı yağlı bir balık olup bu yüzden kızartması oldukça lezzetlidir. Balıkçılarda genellikle satılan yarım ekmek içindeki balık uskumrudur.
Barbun: Az bulunduğundan, küçük, lezzetli, kokusuz ve hafif bir balık olduğundan dolayı ülkemizde zengin balık olarak bilinmektedir. Genel olarak barbun balıkları ılık ve sıcak denizlerde kıyıya yakın olan kumlu diplerde yaşamaktadırlar.
Palamut: Genel olarak parçalara ayrılarak dilimler halinde yenen bir balık türüdür. Yağlı ve lezzetli bir balık olan palamut genel olarak iri olur. Soğuk suları sevdiği için genel olarak Karadeniz ve Marmara bölgesinde yetişmektedir. Eylül sonundan kasım sonuna kadar tüketilebilmektedir.
Lüfer: Ağustos ve kasım aylarında tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Ayrıca lüfer balığının ızgara ve mangalı da çok lezzetlidir.
Kalkan: Balık tezgâhlarının en pahalı ve lezzetli bir balığıdır. Kalkan balığının tavada kızartması ve buğulaması oldukça lezzetlidir. Daha çok Karadeniz de bulunmaktadır.
Torik: Karadeniz balığı olan torik ekim-kasım aylarında tüketilmelidir. Yırtıcı ve saldırgan olmasıyla da bilinmektedirler.
Sardalye: Ege balığı olan sardalye Çanakkale’de de görülmektedir. Özellikle asma yaprağında pişirilen sardalyenin tadına doyum olmaz.
Diğer balık türleri ve daha detaylı bilgi için tıklayınız.
Bunları da okumak isteyebilirsiniz
Yorum yazın
Üyeler "Neden Balık Yenmelidir?" hakkında ne diyor?