Dip Oltası Nasıl Yapılır?

Nasıl Yapılır, Dip Oltası Nasıl Yapılır?

Dip Oltası Nasıl Yapılır?

Dip Oltası Nasıl Hazırlanır?

Dip oltası hazırlarken kullanmamız gereken malzemeler 3lü fırdöndü, normal fırdöndü, avlamak istediğimiz avın türüne göre iğne, yine avlanacak olan ava göre yeteri mukavemette üç tip misina gereklidir. İlk misinamız diğerlerinden kalın olmalıdır. Bu misina gövde yani makinemizin üzerindeki misina oluyor. İkinci tip misina ile beden kısmını, diğer ikisine oranla daha ince olan misina ile ise kösteği oluşturuyoruz.

Takımımızı oluştururken ilk etapta kaç adet iğne bağlayacağımızı kesinleştirmemiz gerekir. İğne sayısına göre bedene bağlayacağımız fırdöndü sayısı değişecektir. Burada 3 iğneli dip oltası takımı hazırlama tarifini vereceğimizi düşünerek hazırlıklarımıza başlayalım.

Büyüklüğünü belirlemiş olduğumuz iğnelere en ince misinamızı bağlayarak takımın köstek kısmını oluşturuyoruz. Köstek misinası yine ava göre ortalama 15 ila 30 cm aralığında uzunluğa sahip olmalıdır. İğne halkasından geçirilip güzel ve sağlam bir düğüm ile misnamızı bağlıyoruz ve kösteklerimiz hazır hale gelmiş oluyor.

Takımın beden kısmını oluştururken yapılacak ilk işlem köstek uzunluklarına göre beden misina uzunluğunu belirlemek olmalıdır. Örneğin kösteğin uzunluğu 20 cm ise beden misinasının uzunluğu en az 45 cm olmalıdır. Bunun sebebi ise en olmadık durumda iki iğnenin birbirine dolaşmasına engel olmaktır. Düğüm ve fırdöndü mesafeleri göz önüne alınarak 55-60 cm uzunluğunda kesilen misinanın her iki ucuna da 3lü fırdöndümüzü bağlayıp sağlamlığını kontrol ediyoruz ve fazlalığını alıyoruz. Fırdındüyü "T" harfine benzetecek olursak fırdöndünün yatay uçlarına bedeni bağlamamız daha doğru olacaktır. İşlem sonunda beden misinası tek bir misina gibi hareket eğiliminde olması sağlanacaktır. Daha sonra ikinci beden misinamızı hazırlıyoruz. İkinci beden misinasının ilkinden farkı sadece 1 tarafında 3lü fırdöndü olmasıdır. Diğer tarafını ise ilk hazırladığımız beden misinasına bağlıyoruz. Beden misinasının uzunluğu yine en az 45 cm olacak şekilde olmalıdır. Bu işlemler sonucunda elimizde sırasıyla 3lü fırdöndü-45 cm beden misinası-3lü fırdöndü-45 cm beden misinası-3lü fırdöndü formu olmuş olacaktır.

Daha önce hazırlamış olduğumuz kösteklerimizi 3lü fırdöndünün (T) dikey bacağına bağlayıp sağlamlığını kontrol ediyoruz ve fazlalığını alıyoruz. Böylelikle takımımız hazır olmuş oluyor.

Takımımızı Oltaya Nasıl Bağlayacağız? 

Her iki ucunda da 3lü fırdöndü ve fır döndülerin bir tarafı boş olarak hazır olan takımımızı oltaya bağlarken en az 25 cm uzunluğunda (köstek uzunluğu 20 cm) beden misinasının bir ucuna normal fırdöndü bağlıyoruz. Boşta kalan diğer ucu ise takımın 3lü fırdöndüsüne bağlıyoruz ve normal fırdöndülü kısmı oltaya takıyoruz. Takımın boşta kalan son 3lü fırdöndü ucuna ise yine 25 cm uzunluğunda ve ucuna kurşun, taş gibi bir ağırlık bağlanmış ve beden misinasından hazırlanmış ağırlık misinasını bağlıyoruz. Şimdi balıkavı zamanı :)

Üyeler "Dip Oltası Nasıl Yapılır?" hakkında ne diyor?


İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın