Işıkla Balık Avcılığı Nasıl Yapılır?
Nasıl Yapılır, Işıkla Balık Avcılığı Nasıl Yapılır?
Işıkla Balık Avcılığı Nasıl Yapılır
Deniz balıkçılığının en çok tartışılan ve eleştiri yapılan avlama yöntemi ışıkla balık avcılığıdır.
Işıkla Avcılık
Gırgır gemisinin, sonar dediğimiz denizaltılar için üretilmiş cihazla yaptığı, günümüzde ise balık bulucu alet ile yerini bulamadığı balıkları avlamak için kullanılan kaçak olan avlama yöntemidir. Bu avlama yönteminde çok yüksek derecede 1000 watt gibi ışıkla donatılarak yedek teknede 4/5 saat kadar denizin istediğimiz bölgesinde bekletmeliyiz. Daha sonra gırgır gemisi adı verdiğimiz gemi ışık altında toplanmış olan her türden balığın etrafını, 90-100 kulaç derinliğinde ve 1000 metre uzunluğunda gırgır ağı ile sarılmaktadır. Her türden deniz canlılarına gece ışık kullanarak güçlü ışık kaynağının altında toplayabiliriz. En büyük tehlike ise standart ölçülerin altındaki balıklarda avlandığı için gelecek nesiller zarar görmektedirler. Malesef ışıkla avlama yöntemi trol ağına benzer şekilde denizdeki tüm canlılara zarar verebilmektedir. Işıkla avcılık yöntemi yasal yöntem olsa dahi kuralları vardır. Su ürünleri sirkülerinde açık ve net biçimde kurallar belirtilmiştir. Heryerde isteğimize göre ışıkla avcılık yapamayız. Belirtilen yerlerde ışıkla avcılık yapabiliriz. Kurallara uyulmadığı takdirde hem para hem hapis cezası alma ihtimalimiz bulunmaktadır.
Işık İle Avcılık Yöntemleri
- Zıpkın -Işık kombinasyonu:
- Suya dalarak ışıkla birlikte, su altı tüfekleri ile balıkları avlama
- Tekneden yada gemiden su üstünde aydınlatma yardımı ile yine tekneden herhangi bir güç kaynağı ile tahrikli çelik veya fiber-karbon şişli zıpkınlarla veya diğer av araçları ile yapılan avlamadır.
Kanunlarda belirtilen Denizlerde Amatör Avcılık madde 17'de belirtilen kurallar nelerdir
- Denizlerde gece zıpkın ve su altı tüfeği ile avcılık yapılamaz.
- Sualtı tüfeği ile yapılacak olan avcılıkta ışık kaynağı, şnorkel hariç yapay hava kaynağı, tüp, nargile hertürlü soluma cihazı ve yedek hava kaynağı kullanılamaz.
2. Ağ-Işık Kombinasyonu. İki yönteme ayrılmaktadır.
Su Üstü Işıklandırma
Sonbahar ve yaz dönemlerinde, balıkların su yüzeyinde yer alan ve yansımadan dolayı derinlere nüfuz edebilecek kadar güçlü bir aydınlatma kaynağı ile avlanılması hedeflenen balık sürüsünü bir araya toplama amaçlı kullanılan avlama yöntemidir. Monte edildikleri tekneden enerji deniz yüzeyine yönlendirilmiş bir reflektör amaçlı yapıya bağlanan bir ve birden çok ışık kaynağına sahip yapılardır. Jenaratör vasıtasıyla 220 volt ve 6000 watt ve üzeri aydınlatma gücüne sahiptirler. Ve 6000 watt ve üzeri aydınlatma gücüne sahip çok sayıda ışık kaynağı kullanılmaktadır.
Su altı Işıklandırma
Işık ile avcılığın yasaklandığı yerlerde, ışık kaynağı denetleyiciler tarafından tespit edilmesinden dolayı saklanma ve kış-sonbahar aylarında hedeflenmiş olunan, balıkların bulundukları farklı su katmanlarından farklı amaçlar doğrultusunda kullanılmaktadır. Tekneden enerji olarak, uzun bir kablo vasıtası ile denizin dibine kadar istenilen katmana etki etmek için tekneden sarkıtılan, 12-24 watt doğru akım veya 220 wolt alternatif akım ile çalışan amaca uygun 24-10000 watt aydınlatma gücüne sahip cihazlardır.
Işık Avcılığı Etki Amaçları Doğrultusunda Gruplara Ayırmaktayız:
Sabit Işık Kaynaklı Işıklandırma
Su üstü sabit ışıklandırma gibi ve aynı hedef stoğunu arttırma, bir araya veya bir noktaya toplama amaçlı kullanılmaktadır. 220 volt enerji kaynağına sahip uzun kablo ile derinde olan balığı istenilen yere getirmek için kullanılmaktadır. 1000 watt ve üzeri aydınlatma gücüne sahip araçlardır.
Kesintili Işık Kaynaklı Işıklandırma
Toplanan balığın ağ içine yönlendirilmesi ve ağ yakaları birleşip, yelkenleri toplamaya yardımcı olan halat ile gerilmeden sakin bir şekilde balığın kaçmasını önlemektedir. Balığı çakan ışık kaynağı ters yöne kaçırarak ağ içinde normalde avlanamayacak miktar için yoğunluğununu arttırarak daha fazla sayı oluşturmak için kullanılmaktadır. Bu yöntemle uzun kablo vasıtası ile istediğimiz deniz katmanına sarkıtabilmekteyiz. Genel olarak güç kaynağı olarak doğru akım kullanılan, flaşör yada starter sistemine sahip cam bir kap içerisinde bir veya birden fazla halojen far ampulünün sağladığı aydınlatmanın kullanıldığı cihazlardır. Bu avcılık sistemiyle ilgili yasaklar madde-13 gırgır ağları ile yapılan avcılıkta etrafı çevrilmiş balıkların ağın ağzından kaçmasını önlemek için kısa süreli olarak yakılıp söndürülen, 12 veya 24 volt 100 watt dan küçük tek lamba ile ışık kaynağı olarak değerlendirilemez.
Balık Bulucu (Sonar) Nedir, Nasıl Çalışır haberine de bakabilirsiniz.
Yorum yazın
Üyeler "Işıkla Balık Avcılığı Nasıl Yapılır?" hakkında ne diyor?