Karides Nasıl Yetiştirilir?
Nasıl Yapılır, Karides Nasıl Yetiştirilir?
Lezzet açısından özellikle balık severlerin dikkatini çeken karides, silindirik vücutlu, uzun duyargalı kabuklular sınıfında olan bir canlı türüdür. Vücudu kalsiyum karbonattan meydana gelen bir zırhla örtülü bu canlı, geniş yüzgeçimsi kuyruğunu sallayarak geri geri yüzmektedir. Karides hem tatlı hemde tuzlu sularda yaşamaktadır. On ayaklı ve eklem bacaklıdır. Pek çok türde dişi karides erkek karidesten daha büyük olmakla birlikte dişi karidesin daha fazla renge sahip olduğu bilinmektedir. Dünya üzerinde çok fazla türleri olan karidesin, ülkemiz sularında 60 türüne rastlanmıştır.
Ülkemizde 7 türün ticari değeri bulunmaktadır. Besin değeri açısından son derece zengindir. Kendinden küçük balıkları ve deniz diplerinde bulunan küçük canlıları tüketerek beslenmektedir.
Karides Türleri
Dünya genelinde en çok bilinen türlerden biri Penaeus kerathurus'tur. Bu tür oluklu karides, akdeniz karidesi ve çil karidesi olarakda bilinmektedir. Genellikle bilinen ve insanlar tarafından tüketilen, kiraz karides, sakura karides, mavi inci, yeşil karides, çikolata karides, kristal karides, kardinal karides, altın karides, beyaz karides (kartopu karides), turuncu sakura, siyah kaplan karidesi, gökkuşağı karidesi türleridir. Farklı fiziksel görüntüsü nedeniyle bir çok insan evlerinde akvaryum içersinde beslemektedir.
Karides Yetiştirmek İçin Nelere Dikkat Etmemiz Gerekir
Karides üretimi öncelikle havuzunuzun kalitesine bağlıdır. Karidesler çoğunlukla böcek larvası ve algea ile beslenmektedir. Karidesinizi toprağı kazarak oluşturduğunuz havuzlarda yetiştirmek istiyorsanız, yeni kazılan havuzlarda algea ve böcek larvası oluşmadığından verimli olmamaktadır. Havuzlar kazıldıktan bir yıl sonra verimlilik göstermektedir. Havuz olarak büyük balık tanklarını, su depolarını ve yüzme havuzlarınıda kullanabilirsiniz. Oksijeni yeteri kadar almalı, ayrıca temiz su kullanmanız gerekmektedir. Karidesler, böcek ilaçlarına veya kimyasallı gübrelere karşı hassastırlar, dikkat etmeniz gerekmektedir.
Karidesler için en uygun üreme ısısı 22 derece ile 25 derece arası olarak bilinmektedir. Sıcaklık miktarı 15 derecenin altına düşüldüğünde ise üremenin olmadığını göreceksiniz. Akvaryumda karides yetiştiricekseniz ilk olarak karidesin türüne karar verip o şekilde araştırma yapmalısınız. Kiraz karidesleri akvaryum ortamında yetiştirmek diğerlerine göre daha kolay olmaktadır. Akvaryumda yetiştirilen karideslerin su değerlerini oldukça stabil tutmanız gerekmektedir. Aksi takdirde karidesler bu durumdan etkilenecektir.
Büyük havuzlarda veya tanklarda su durumunu stabil tutmak daha kolaydır fakat akvaryumlara gelindiğinde suyun durumunu stabil tutmak oldukça zor olucaktır. Suyun ph degerinin sabit kalması karides yumurtaları için ve yavruları için oldukça önemli bir konudur.
Akvaryum için su kimyası iyice araştırılmalı bilgi edinilmelidir. Karides havuzlarında çok en dikkat edilmesi gereken konulardan biri de Hidrojen-Sülfit miktarının artmasıdır. Hidrojen-Sülfit miktarının artması ile karideslerde siyah solungaç hastalığı ortaya çıkabilmekte ve bunun sonucunda karideslerin ölmesine neden olmaktadır. Akvaryumun içerisinde karideslerin tutunması için mutlaka bitki olması gerekmektedir.
Kiraz karideslerin özellikle su üstü bitkilerden hoşlandıkları bilinmektedir.
Yorum yazın
Üyeler "Karides Nasıl Yetiştirilir?" hakkında ne diyor?