Köstek Nedir
Köstek
Köstek; Türk Dil Kurumu'nun belirttiği gibi birden çok anlama gelmektedir. Cep saati, kılıç, anahtar ucuna takılan zincir ve engel anlamlarına gelse de, bizi ilgilendiren nokta balıkçılıkta kullanılan anlamıdır. Balıkçılıkta kullanılan kösteğin anlamı: Bedene iğinenin bağlanmasını sağlayıp, kalınlığı beden kalınlığından daha az olan, bir iki karış uzunluğunda kıl veya misina parçası olup, bir ucu bedene diğer ucuda olta iğnesine bağlı orta ipi parçasına denir. Yani ağları tutmak için kullanılan tahta parçası olup yemleri takmak için kullanılan alete denir.
Kösteğin Yapılışı Nasıldır
Misinayı belirli aralıkta ve uzunlukta kesmek gerekmektedir. Daha sonra kestiğimiz parçaların ucuna düğüm atmak gerekmektedir. Uçlarını düğümlemiş olduğumuz iplerin bir ucuna iğne, kırmızı veya koyu renklerde iblişimle (ipeği kalın olarak bükmüş olduğumuz ve elde ettiğimiz ipi) 3 defa düğüm atarak bağlamak gerekmektedir. Daha sonra iğne ile bağlamış olduğumuz kösteği bir parça tutam tüy ile aynı ipeği kalın olarak bükmüş olduğumuz ve elde ettiğimiz ipin devamınıda ekleyerek yedi defa ibrişin kendi üzerine düğüm yaparak boş ucunu çekmemek şartıyla düğümsüz bağlananarak artmış ve gereksiz olan parçaları temizlenerek kösteği elde etmiş olmaktayız. Bedene donatılacak köstek sayısına göre misina hazırlanır. İlk önce bu hazırlamış olduğumuz misinanın bir ucuna iskandil (sualtında suyun derinliğini ölçme) takılmak şartıyla kasa yapılmaktadır. Yapmış olduğumuz kasa 10-15 cm uzunluğunda olup çift katlı yapılarak düğümlenir. İskandilden kolay geçmesi için tekrar en uç kısımıda düğümlemek gerekmektedir. Yapmış olduğumuz kasanın ucunu sabit bir yere takarız ve yine bedene tekrar sıra sıra düğümler atarak köstekleri bu düğümlerin arasına tek dize halinde dizmemiz gerekmektedir.
Kösteğin ucunda yer alan tüy ve iğne, hareket halindeyken küçük bir balık izlenimi vermektedir. Yakalamak istediğimiz balık türüne göre 10-20 cm arasında değişmektedir.
Köstek, olta takımındaki en ince misinadır. Köstek ve beden, balığı direk olarak yakalamaya yarayan kısım oldukları için ne kadar ince olursa olta takımıda avlama işleminde o kadar başarılı olur. Kösteğin boyu ve miktarı avlamak istediğimiz balığa göre değişmektedir. Ayrıca beden uzunluğuda değişmektedir. Olta takımında kösteği kullanma avantajımız ise iğne sayısının artması ile bir defada yalanacak balık sayısını artırmaktadır.Ama şunu belirtmekte fayda var fazla köstek fazla balık anlamına gelmemektedir. Bunun nedeni fazla sayıda kösteğin ve uzun bedenin aleti kullanmada zorluğa neden olduğudur.
Fazla kösteğin, uzun bedenin ve iğnelerin bir kısmı balıkların bulundukları sudan aşağı yada yukarı kalır bu nedenle alet çalışmamaktadır. Buda sağlıksız ve sorunlu avlama yapmamıza neden olmaktadır. Tabi ki balık tutma uygulamaları çeşitlidir. Hangi uygulama bize daha uygun ise onu uygularız. Bu uygulamalardan biride kösteğin bedene bağlandığı tarafa köstek üstünde normal büyüklükte olan bir kasa yapılır ve bedene bağlanır. Uygulamanın amacı ise beden tarafında kalan çift kat misine ile kösteğin bedende açık durarak daha iyi görev yapmasını sağlamaktadır. Bazı olta takımlarında ise iğne direk bedene bağlanmaktadır. Nedeni ise köstek bulunmayabilir. Ayrıca her olta takımı farklılık gösterebilmektedir.
Bu yazı da ilginizi çekebilir Makineye Misina Nasıl Sarılır?
Yorum yazın
Üyeler "Köstek" hakkında ne diyor?