Rapala Nasıl Boyanır?

Sahte Yemler, Rapala Nasıl Boyanır?

Rapala Nasıl Boyanır?

Rapala Nasıl Boyanır?

RAPALA(SAHTE YEM): Balıkları avlama işlemi için kullanılan sahte yeme rapala adını vermekteyiz. Rapalalar farklı balık şekillerinden oluşmuş olup ses çıkartma özelliklerine sahiptirler. Parlak bir yüzeye sahiptirler. Çok çeşitli malzeme ve aksesuarlardan oluşarak çeşitli balık formlarından meydana gelmişlerdir. Görünümleri balıktan farksızdır. Gerçek balıklardan ayırt edilmesi zor olan bir özelliği de ön tarafındaki kısa veya uzun gagası sayesinde balık gibi yüzebilmektedirler. Yaralı balık görüntüsü vererek amaç daha kolay avlamaktır.

Rapala Yapımı:

Rapala çeşit olarak birçok maddeden yapılmaktadır. Birçok malzemeyi maket olarak kullanabilmekteyiz.

Ağaçtan Yapılan Rapala:

Balsa ağacından elde ettiğimiz çıta ile yapmak istediğimiz rapala şeklini çizmeliyiz. Çizim işlemini tamamladıktan sonra maket bıçağı ile kesmeliyiz. Maket bıçağı ile kesmiş olduğumuz parçayı şekillendirmemiz gerekmektedir. Şekillendirme işlemi bittikten sonra zımparalamamız gerekmektedir. Zımpara ile yüzeyleri pürüzsüz hale getirerek son şeklini verebiliriz. Son şeklini vermiş olduğumuz maketimizi iki eşit parçaya ayırmalıyız. Daha sonraki yapmamız gereken işlem kancaları takmamız gereken çelik teli bükerek içine yerleştirmeliyiz. Sonra balans kurşununu da içine dahil etmekteyiz. Balans kurşununu ve teli yerlerine yerleştirmeliyiz. Yerleştirme işleminden sonra güçlü yapıştırıcılar ile (Japon yapıştırıcısı gibi)iki yarım parçayı birbirleriyle birleştirerek yapıştırmalıyız. Maketimizin gaga kısmının yapılışı ise 2,5 mm kalınlığında saydam, şeffaf olan mika parçasını kesmeliyiz. Maketimizin gagasının açısı ve büyüklüğü sahte balığın hangi derinlikten gelebileceğini belirlemektedir. Yapmış olduğumuz plastik gagayı güçlü iki karışımlı ve çabuk donan yapıştırıcı ile yerine sabitlemeliyiz. Yerine yerleştirdiğimiz gaganın üstüne gerekli olan yerlerden 3,5 mm uzaklıkta, 1 mm çapında iki delik delerek bu deliklerden çelik teli geçirmeliyiz. Geçirmiş olduğumuz çelik teli oltaya bağlayarak halkayı oluştururuz. Son olarak ta gözlerin yapılışı ise gözlerin dış yuvarlağını yapışkanlı bir folyodan delikli bir zımba ile çıkarttığımız yuvarlak parçadan elde etmekteyiz. Göz bebeğini ise daha dar bir zımba ile çıkartmış olduğumuz parçalardan elde etmekteyiz. Folya ile rapala yapımı çok kolay bir işlemdir. İlk olarak folyonun üzerine balık kalıpları çıkartıyoruz. Sonra çıkartmış olduğumuz kalıpları kesmeliyiz. Kesme işlemi bittikten sonra balık yüzgeçlerini andıran ve balık vücudundaki pulların pürüzlerini andıran herhangi bir cisim ile kesmiş olduğumuz folyoyu ovarak iyice şekillerin pulların, pürüzlerin çıkmasını sağlamalıyız. Daha sonra folyoyu balık görünümü verdiğimiz ağaç olabilir veya herhangi balık şeklindeki plastik maketler ile tercihimize göre yapıştırmalıyız. Daha sonra gövdelerini yerleştirerek boyama işlemine geçebiliriz.

Rapalanın Boyama İşlemi:

Farklı cinslerde istek ve arzumuza göre boyalarda kullanılmaktadır. Boyama işlemi normal bir tahta parçası boyar gibi boyayabiliriz. Boyama işlemi bittikten sonra en son gözlerini yapıştırmalıyız. Akrilik vernik yardımı ile bir kaç kat yaptığımız rapalayı sert suya dayanıklı hale getirmeliyiz. Kancaları halka yardımıyla taktıktan sonra rapalamız kullanıma hazır hale gelmiş bulunmaktadır.

Rapala Boyasının Dökülmesi Nasıl Engellenir?

Rapalanın üzerindeki boyalar maalesef uzun ömürlü olmayabiliyor. Zarar görebiliyor ve dökülebiliyor. Bu nedenlerden dolayı sorun yaşamamak için pratik çözüm yollarını uygulayabilirsiniz. Bu çözüm yolunda bize yardımcı malzeme şeffaf ojedir. Oto verniklerini de tercih edebilirsiniz. Rapalaların her yerine şeffaf ojeyi sürmeliyiz. Boyanın zarar görmesini kesin olarak engellemiş olacaktır. Bu sayede rapalanın üzerindeki boyaların dökülmesini engellemektedir. Boyalar daha uzun ömürlü ve kalıcı olacaktır. Böylelikle rapalanız yeni gibi görünecektir.

Rapala Nasıl Uzağa Atılır?

Üyeler "Rapala Nasıl Boyanır?" hakkında ne diyor?


İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın