Zargana (Belone Belone)
Zargana balığı ülkemizde de bolca bulunan, ortalama 60-70 cm uzunlukta olan ince ve uzun vücut yapılı pelajik bir deniz balığıdır. Tatlı sularda yaşayan türleri de olan zargana balığı yaklaşık 18 yıl yaşar. Yılana da benzeyen zargana 1 metre boya erişebilir ve hamsi, istavrit, çaça gibi küçük balıklarla beslenir. Sırtı yeşilimsi ve alt bölgesi beyaz renktedir. Dişi zargana erkeklere göre daha çabuk gelişir. Suda oldukça hızlı hareket ederler. Çok ilginç bir şekilde kendinden çok daha büyük olan kılıç balığının baş düşmanıdır.
Uzun gagalı kuşların gibi bir ağız yapısı vardır. alt üst çeneleri bol miktarda ince, sivri ve keskin dişlerle bezenmiştir.
Avcılardan hızlı ve kıvrak hareketlerle kaçan zargana aynı zamanda su yüzeyinde çok yüksek ve uzun atlamalarla da avcıları yanıltmaya çalışarak uzaklaşırlar.
İlkbahardan sonbahara kadar uzun bir üreme dönemi olan zargana bu süreçte 30bin ila 50bin yumurta bırakır. Ilık ve sıcak suları daha çok severler ve kıyılara oldukça yakın yerlerde yaşamlarını devam ettirirler.
Zargana Balığı Nasıl Avlanır?
Sürüler halinde yüzeye yakın yerlerde yüzerler. Bu sebeple şamandıralı olta ile avlanma yönteminde avlanabilirler. Olta atılabildiği kadar uzağa atılıp yavaş yavaş çekilir. Bir oltaya birden fazla zargana atlaması muhtemeldir. Yakalanan zargana zikzaklar çizer ve kendini suyun dışına atabilir. Bir diğer avlanma yöntemi ise tekneden özellikle gece ışık ve kepçe yardımı ile avlanabilirler.
Eti oldukça lezzetli ve ticari değeri oldukça yüksek olan zargana, özellikle kalkan balığı avında yem olarak kullanılır. Diğer balıklar tarafından da oldukça rağbet gören lezzetli bir eti vardır. Fosfor bakımından oldukça zengin bir balık türüdür.
Bunları da okumak isteyebilirsiniz
Yorum yazın
Üyeler "Zargana" hakkında ne diyor?