Lüfer (Pomatomus Saltatrix)
Boğazın efendisi, denizlerimizin incisi lüfer göçmen bir türdür. Lüfer balığı ülkemizde Ege Denizi ile Karadeniz arasında göç eden bir deniz balığıdır. Bunun haricinde Akdeniz, Hint Okyanusu ve Atlas Okyanusu’nda da bulunan lüfer genelde sürüler halinde yaşarlar.
10 cm den 1 metreyi aşan büyüklüğe kadar değişiklik gösteren lüfer balığı büyüklüğüne göre farklı isimlerle anılırlar. Torpido şeklinde bir vücut tipi olan lüfer pullu bir balıktır. Sırt kısmı koyu mavi ve yeşil, alt kısmı ise gümüş renklidir. İki adet sürt yüzgeci ve çatallı kuyruğu olan lüfer iri ağızlı, sivri ve güçlü dişleri olan yırtıcı bir balıktır. 12 kg ağırlığa erişebilirler.
Mayıs ayının sonlarından haziran ayının ortasına kadar üreme dönemi olan lüfer balığı bu dönemi Karadeniz’de geçirir. Eylül-ekim aylarında Karadeniz’den ayrılmaya başlayan lüfer İstanbul Boğazı’ndan geçerek Ege Denizi’ne iner. Lüferin en lezzetli olduğu bu dönemde soğuk sularda bulunduğu için oldukça yağlıdır. Sıcak sulara indikçe yağ oranını, lezzetini ve nefis kokusunu kaybeden lüfer ekonomik değeri oldukça yüksek bir balıktır.
Büyüklüğüne göre farklı isimlerde sınıflandırılan lüfer balığında sınıflandırma genelde şöyle yapılır;
• 10 cm’ye kadar olan lüfer yavrusuna defneyaprağı denir. 50 gr ağırlığına kadar olur ve avlanması ve satılması yasaktır.
• 15-18 cm büyüklükte olan lüfer yavrusuna çinekop denir. 55-65 gr ağırlığına kadar olur ve avlanması ve satılması yasaktır.
• 18-25 cm büyüklükte olan lüfer yavrusuna sarıkanat denir. 75-110 gr ağırlığına kadar olur ve avlanması ve satılması yasaktır.
• 28-35 cm büyüklükte olanlara lüfer adı verilir. 120-350 gr ağırlığında olur ve avlanması ve satılması serbesttir.
• 35-50 cm büyüklükte olanlara kofana adı verilir. Ağırlığı 500 gramı aşabilir. Fakat denizlerimizde nadiren rastlanmaktadır.
• 50 cm’den daha büyük olan lüferlere sırtıkara denir. Ülkemiz sularında uzun sürelerdir görülememektedir.
Lüfer türünün denizlerimizde azalması sebebiyle avcılık konusunda devlet tarafından bir takım yasaklar konulmuştur. 28 cm’den küçük lüfer balığının olta ile veya ağ ile avlanması yasaktır. Türlerin devamı ve gelecek nesillere aktarılması için yasaklara uyalım, uymayanları uyaralım.
Bunları da okumak isteyebilirsiniz
Yorum yazın
Üyeler "Lüfer" hakkında ne diyor?