Lodoslu Hava
Marmara'da Balık Avı, Lodoslu Hava
Lodos Rüzgarı Nedir
Lodos, Güneyden yönden esen, ılık ve çoğu zamanlarda da kuru ve sonrasında yağışa neden olan bölgesel ve yöresel bir rüzgâr çeşididir. Lodos eser iken hava oluşum biçimi, yerleşim yerinin konumuna ve etkinliğine göre değişkenlik gösterir. Lodoslu havalar, Türkiye’de genellikle kış mevsiminde etkili olmaktadır. En etkili olduğu ay ise aralık ayıdır. Ülkemizde en çok görülen rüzgâr çeşididir. Lodosun Güney kısımlarda deniz olan yerleşim birimleriyle kara olan yerleşim yerleri arasında göstermiş olduğu etkiler farklıdır.
Lodosun ülkemizde en etkili olduğu yer Marmara Bölgesi ve Ege Bölgesi’dir. Sıcak olarak esen bir rüzgâr olup bir bölgede, yerleşim yerinde lodos esiyor ise o bölgenin sıcaklığını artırır. Kış mevsiminde estiğinde sıcaklık etkisi göstermektedir. Daha çok ülkemizde batı kesimlerde görülmektedir. Lodosun esme hızı ve etkisi çok fazla büyüktür. Lodosun saatteki hızı 100 kilometreye kadar çıkma ihtimali bulunmaktadır.
Lodosun çok fazla etkili olduğu durumlarda maalesef negatif etkileri, olumsuzluklar ortaya çıkmaktadır. Uçak seferlerini olumsuz şekilde etkiler, rötar yapılmasına neden olur. Vapur seferleri iptal edilebilmektedir. Soba kullanan evlerde karbon monoksit gazı zehirlenmesine sebep olduğu için insanlar ısınma ihtiyacından mahrum kalabilirler. Lodosun taşıdığı toz ve mineraller insanlar üzerinde olumsuz etkilere yol açmaktadır. İnsanların psikolojik ve ruhsal sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Aşırı baş ağrısı, uykusuzluk, yorgunluk, halsizlik gibi olumsuzluklara yol açabilmektedir.
Lodoslu Havalarda Balık Tutulur Mu
Lodoslu havalar balıkçıları da olumsuz etkilemektedir. Balıkçıların korkulu rüyasıdır. Lodosun yüksek seviyelerde esmesi, denizi alt üst etmektedir. Ayrıca denizdeki rüzgâr hızı genel olarak 50 kilometreden fazla ise fırtına olarak adlandırılır. O nedenle şiddetli lodos balıkçı tekneleri için tehlikeli olmaktadır. Lodoslu hava, açık denizlerde görüş mesafesini düşürür. Bu da balıkçıların can güvenliğini tehlikeye düşürmektedir. Denizlerde balıkçılık rüzgârın nereden estiği değil kaç milde estiği, havanın yağmurlu olup olmaması, bulutlu ya da açık olması önemlidir.
Eski dönemlerde balıkçılık yapan büyüklerimiz lodoslu hava olduğu zamanlarda balığa çıkmanın tehlikeli olduğunu düşündüklerinden bu dönemlerde balığa çıkmamaktaydılar. Ayrıca lodos eserken tutulan balığı da yemezlermiş. Çünkü balık lodoslu havada gevşemekte, tadında ve lezzetinde değişmeler olmaktadır. Lodos estiği zaman deniz köpürmektedir. Hırçınlaşan deniz kabarır ve bulanıklaşır. Denizin dibi kabarır ve derin dip dalgaları oluşmaktadır. Balık denizin dibindeki kum, pislik, yosun çöplerini dalgalardan kalkmış olan karışık suları balıklar tüketmekte, bu nedenle etleri ve tatları değişime uğramaktadır. Lodosta balık olsa bile maalesef olumsuz etkileri oldukça fazladır. Bu nedenle lodoslu havalarda balığa çıkmak genellikle önerilmemektedir.
Tabi siz macera sever birisi iseniz ve gerekli tüm tedbirleri aldıysanız denize açıklamanız sizin kişisel tercihinize kalmaktadır. Yine kıyıdan da balık tutanlar için de lodoslu havada balık tutulmaz diye herhangi bir yazılı kural olmadığı için tercih size kalmıştır. Kimi zaman en sakin havada veya en sert havada 1 tane vuruş bile alamazken bazen tercih edilmeme sebebi olan lodoslu havada en verimli avlarınız geçirebilirsiniz. Bu tamamen sizin avcılık şansınıza kalmaktadır. İşte tüm bu sebeplerden sonuç, ister lodoslu havada ister sakin havada avcı şansınız yanınızda, kovanız balıkla olsun.
Yağmurun balık avına etkisi ile ilgili yazımız için tıklayınız.
Yorum yazın
Üyeler "Lodoslu Hava" hakkında ne diyor?