Boğulma Tehlikesi Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Sağlık, Boğulma Tehlikesi Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Boğulma Tehlikesi Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Boğulma Tehlikelerinde Ne Yapılmalıdır?

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. İbrahim İKİZCELİ'ye göre suda, ister yüzme bilin ister yüzme bilmeyin ortamın şartlarına göre herkes için boğulma tehlikesi vardır. Tabi ki bu sudan uzak durun anlamına gelmez fakat tedbiri elden bırakmamakta fayda vardır. Yüzme bilenler için en büyük tehlike tedbirsiz davranmaları bunun neticesinde daha rahat ve daha özgüvenli hissederek derin suları tercih etmeleri ve tehlike anında kendini kurtaracaklarına emin olmalarıdır.

Deniz, göl gibi yerlerde yüzmek için suya atlamadan önce ortam koşulları göz önünde bulundurulmalıdır. Havanın durumu, dalga yüksekliği ve yoğunluğu, akıntı olup olmadığı, suyun sıcaklığı mutlaka dikkate alınmalıdır.

Prof.Dr. İbrahim İKİZCELİ, özellikle gireceğiniz su dalgalıyken girilmesini kesinlikle önermiyor. Barajlarda ve göletlerde, yasak olduğu tabelalar ile belirlenmiş olan kısımlarda suya girilmemelidir. Akıntı veya girdap olan sularda, dibi görünmeyen bulanık yerlerde ve deniz taşıtlarının geçtiği alanlarda yüzülmesi yüksek risk teşkil etmektedir.

Bunun haricinde dış etkenlerden başka kişinin durumu ile alakalı olan riskli durumlar da söz konusu olabilir. Örneğin henüz yeni yemek yenmiş ve mideniz doluyken veya alkol tüketildiği zamanlarda da boğulma tehlikesi ile karşı karşıya kalma ihtimaliniz oldukça yüksek olacaktır.

Boğulma Tehlikesi İle Karşılaşıldığında Ne Yapılmalıdır?

Eğer boğulma tehlikesi durumunda olan sizseniz ilk yapmanız gereken paniğe kapılmamalısınız. Vücudunuz suyun altına batarsa ağzınızı kapatarak nefesinizi tutmalı ve kolları suyun üstüne çıkarmamalısınız. Böylelikle akciğerlerde hapsedilen hava, vücudun suyun üstüne çıkmasını sağlayacaktır.

Eğer boğulma tehlikesi geçiren siz değilseniz yani birine yardımcı olacaksanız ilk yapılması gereken hemen kazazedeyi sudan çıkartmak ve Acil Yardım Ekiplerine haber vermek olmalıdır. Sudan çıkartılan kazazede sırt üstü yatırılır. Ağızda varsa yabancı cisimler çıkartılır. Kazazedenin bilinci kapalı ise ağızdan ağza yapay solunum ve kalp masajı yapılır. Dakikada 8-10 kez yapay solunum ve yaklaşık 100 kez kalp masajı yapılır. Acil tıp uzmanlarına göre bu 30 kalp masajı 2 solunum olacak periyotlarda yapılmalıdır. Göğüs kafesi 5-6 cm esnetilecek şekilde kalp masajı uygulanmalıdır. Ağız içi ve nefes borusundaki suyun dışarı çıkarılma işlemi sadece vakit kaybına neden olacağı için bu işlemleri göz ardı etmeniz kazazedenin hayatının kurtulması için çok önemli olan zamanı boşa harcamamanızı sağlayacaktır.

Üyeler "Boğulma Tehlikesi Durumunda Ne Yapılmalıdır?" hakkında ne diyor?


İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın