Bayat Balık Nasıl Anlaşılır?
Sağlık, Bayat Balık Nasıl Anlaşılır?
Bayat Balık Nasıl Anlaşılır
Balık sağlıklı beslenme için olmazsa olmaz besin kaynaklarından biri olsada avlanma ve tüketilme arasındaki sürenin uzaması balığın bayatlamasına ve zehirlemesine sebebiyet vermektedir. Aşırı avlanma sebebiyle ve balıkçıların gün içinde satamadıkları balıkları dondurucularda bekleterek daha sonra satışa sunmaları, bazen alıcıların bayat balık tüketmelerine sebep olmaktadır. Bayat balık gıda zehirlenmelerine yol açmaktadır. Bu nedenle alırken dikkat edilmesi gereken püf noktaları vardır.
Bayat Balık İle Taze Balık Arasındaki Farklar Nelerdir
Bayat balığın gözleri buğulanmaya başlar, zamanla içine çökerek kurur ve donuk bir görüntü oluşur, taze balığın gözleri ise parlak, canlı ve dışa bombelidir. Bayat balığın solungaçları kahverengi tonlarda solgun ve kötü kokarken, taze balığın solungaçları parlak ve daha kırmızı tonlara sahiptir. Pulsuz balıklar bayatlamaya başladıklarında derisi parlıklığını yitirir, taze balığın derisi ise daha parlak ve gergin olmaktadır. Ancak bazı satıcılar balıkların parlak görünmesi için balık tezgahlarını yüksek volt ışıklarla aydınlatarak solungaçlarını boyama gibi hileli yollara başvurmaktadır. Özellikle balığa dokunarak almanız tazeliğini anlama konusunda size yardımcı olacaktır. Bayat balıklarda parmakla dokunulan bölgelerde çukurlaşmalar kalıcıdır. Ancak taze balıklarda çukurlaşmanın kalmadığını farkedebilirsiniz. Pullu balıklarda ise kafasından kuyruk kısmına doğru parmaklarınızı gezdirdiğinizde pulları dökülüyor ise bayat olduğunu anlayabilirsiniz. Balığın etinin yumuşak olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Eti yumuşaksa balık bayattır. Bunu test etmeniz için şöyle bir yol deneyebilirsiniz; balığı kafasından yatay şekilde tutarak dik durup durmadığına bakabilirsiniz. Balık dik şekilde duruyorsa tazedir ancak aşağıya doğru eğiliyorsa etinin yumuşadığını ve balığın bayatladığını göstermektedir. Aynı zamanda bayat balık amonyak kokarken, taze balık ya hiç kokmaz veya deniz ve yosun kokabilmektedir. Farklı bir yöntem ise balığın ağzının açık olmasıdır, bayat balık zaman içerisinde oluşan gaz nedeniyle ağzı açılmaktadır.
Genellikle taze balıkların ağzı kapalıdır. Ancak istisnai durumlar görülebilir. Bu nedenle diğer şartlar ile uyumlu ise bayat olduğu kanatine başvurulabilir. Diğer bir yöntem olarak ise büyük balıkların karınlarına bakabilirsiniz. Eğer karınları şişkinse o balığın bayat olduğu anlamına gelmektedir. Özellikle balık avcıları için önemli olan diğer bir konu ise, pis sularda bulunan balıkların avlanmasıda bayat balık kadar zehirleyici olabilmektedir. Çevre kirliliği olan pis sulardaki balıklar yoğun miktarda civa, bakır, çinko, kurşun gibi ağır metaller tüketmektedir. Bu balıkların tüketilmesi sonucunda ağır metal zehirlenmeleri gerçekleşebilmektedir. Bu nedenle dikkat edilmesi gerekmektedir.
Bayat Balık Zehirlenmesinde Belirtiler Nelerdir
Balıktan zehirlenen birey, 1 ile 3 saat içerisinde zehirlenme belirtileri göstermektedir. Balık zehirlemesinin en çok rastlanan belirtileri şu şekildedir;
Şiddetli bulantı, kusma, titreme, mide krambı, karın ağrısı, baş dönmesi, bitkinlik, ateş yükselmesi, baygınlık, şok hali ve kramplar görülmektedir. Bu belirtiler kişinin bünyesine göre değişiklik göstermektedir. Bazen bir kaç belirti görülürken, bazen hepsi görülebilmektedir. Balık zehirlemesi durumlarında ilk müdahale kişiyi kusturmaktır. Böyle durumlarda birey, ne kadar çok zararlı besinden kurtulursa iyileşme süreci o kadar hızlı gerçekleşmektedir. Özellikle balık zehirlenmelerinde kişiye, asla yoğurt ve süt ürünleri verilmemesi gereklidir. Bol sıvı tüketmek böyle durumlarda oldukça önemlidir. Kişinin hafif besinler tüketmesi gerekmektedir. Aynı zamanda her ihtimale karşı en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız tavsiye edilmektedir.
Balık Nasıl Saklanmalıdır
Taze balık genellikle oda sıcaklığında yaklaşık olarak 18 ile 20 saat boyunca tazeliğini koruyabilmektedir. Mevsimsel durumlarda özellikle yaz aylarında bu süre kısalmaktadır. Eğer balığı bekletmeniz gerekiyorsa öncelikle iç organlarından temizleyerek gaz oluşmasını engellemedi, yıkarak dezenfekte etmeli ve buzdolabının normal raflarında maksimum süre olarak 3 gün içerisinde tüketilmelidir. Buzdolabının buzluk kısmında 2 hafta, derin dondurucularda ise balık türüne göre 3 ile 8 ay arası değişkenlik gösteren süreler mevcuttur. İstavrit, hamsi, sardalya gibi daha çok küçük balık türlerinden dondurucuda bekleme süresi maksimum 3 ay olarak bilinmektedir. Çipura boyutundaki balıklarda (300-350 gr) bu süre 6 ay olarak değişiklik göstermektedir.
Adet olarak 1 kilodan ağır gelen balıkları ise derindondurucuda 8 ay saklayabilirsiniz. Balıklarınızın diriliğini korumak için saklamadan önce, tuzlayabilirsiniz veya deniz suyu mevcutsa, deniz suyu ile yıkayabilirsiniz. Balıklarınızı dondurmadan önce porsiyonlar haline ayırabilirsiniz. Dondurulan balıklarınız, çözdüldüğünde tekrar dondurmak gıda zehirlenmesine yol açabilmektedir.
Balık Tenyası Nedir Tehlikeleri Nelerdir yazısı için tıklayınız.
Yorum yazın
Üyeler "Bayat Balık Nasıl Anlaşılır?" hakkında ne diyor?