Deniz Çipurası İle Çiftlik Çipurası Arasındaki Farklar
Tuzlu Su - Tekneden Balık Avı, Deniz Çipurası İle Çiftlik Çipurası Arasındaki Farklar
Çipura
Olta balıkçılarının en sevdiği balıklardan olan Çipura, özellikle oltanın ucunda verdiği mücadele ile ayrı bir zevk vermektedir. Halk arasında Çupra olarak ta adlandırılır. 100 - 200 gram civarında olanlara Lidaki denilir. Çipura, küçük kabuklu deniz canlılarıyla beslenmeyi sever. Teke, mamun, kum yengeci , madya gibi yemler ile avlanılır. Çipura avlarında sessiz olmakta fayda vardır. Avın yapıldığı yere göre takım ve iğne seçmek gerekir. Avlanma saati olarak sabahın ilk saatleri ya da akşam saatleri seçilebilir. Çipura iğnede ki yeme direk atlamaz. Önce ağzına alarak ezer ve tadına bakar. Oltaya takıldığı andan itibaren size karşı mücadeleye başlar. Balığı çekerken misina da boşluk bırakılmaması gerekir. Bu yazımızda, deniz çipurası ile yetiştirme çiftlik çipurası arasında ki farkları, lezzetlerinin ne kadar fark ettiğini ve pişirme teknikleri hakkında bilgiler vereceğiz.
Çiftlik Çipurası, Toprak Havuz Çipurası, Deniz Çipurası
Balık alırken deniz balığı mı ? Çiftlik balığı mı? gibi sorular her zaman sorulur. Çupra balığı da bu tür sorulara en çok muhatap olan balık türlerinden biridir. Peki deniz çuprası ile çiftlik çuprasını nasıl ayırt edebiliriz? Çupra, Ege ve Akdeniz balığıdır. Doğal deniz çipurasının rengi açık ve daha parlaktır. Pulları büyük, parlak ve serttir. Yağ oranları az olup, karın bölgeleri serttir. Balığın yanak kısımlarında pembelikler vardır. Bu pembelikler, çupranın küçüğü lidaki de de aynıdır. Yüzgeçleri sivri ve belirgin, kokusu farklıdır. Çiftlik çipurasında ise durum farklıdır.
Denizin içerisinde kafeste yetiştirilen çiftlik çipurası, daha siyahımsıdır. Az pulludur. Pulları yumuşaktır. Hazır yemle beslendiğinden yağlı olur. Kafası vücuduna göre büyüktür. Kuyruk ve yüzgeci deniz çuprasına oranla daha farklıdır. Birde çipuraların toprakta yetiştirilenleri vardır. Bu yetiştirme çupralar deniz çuprasını andırır. Aralarında pek fark yoktur.
Çiftlik Çipurası denilince birçok kişinin aklına tatlı suda yetiştirilen balıklar gelir. Ancak Çipura deniz balığı olduğundan tatlı suda yaşayamaz. Yani çiftlik balıkları da tuzlu su da yetiştirilir. Çipura, tutması yemesinden daha zevkli bir balık olsa da, döküm tavada mükemmel mangal lezzeti sunar. Kılçıklı olmasının yanında, eti muhteşem lezzetli olan doyurucu bir balıktır. Akdeniz ve Ege’nin sunduğu en leziz tatlardandır. Ülkemizde ortalama bir çipura 600-650 gram aralığındadır.
Çiftliklerde yetiştirilen çupralar, hasat yapılırken veya başka bir sebeple zaman zaman denize kaçabilirler. Kaçan bu balıklar uzun süre yakalanmaz ise çiftlik balığı özelliğini kaybeder. Nedeni ise doğal ortamda beslenmeye başlamasıdır. Kısa sürede avlananlar ise zaten çiftlik veya toprak havuz balığı olduğunu belli edecektir.
Basit Çipura Pişirme Tekniği
Temizlediğimiz deniz çipurasını ortadan ikiye fileto gibi keselim. Her iki tarafını da deniz tuzuyla hafifçe tuzlayalım. Zeytinyağını tavada kızdırdıktan sonra balıkları derisi alta gelecek şekilde kızartmaya başlayalım. Balıkların kenarları altın sarısı olunca kızarttığınız tavayı fırına atalım. Fırını daha önceden 200 derecede ısıtmayı unutmayın. 5 dakika fırında piştikten sonra çipura balığımız hazır.
Çipura avı nasıl yapılır yazısına buradan ulaşabilirsiniz.
Yorum yazın
Üyeler "Deniz Çipurası İle Çiftlik Çipurası Arasındaki Farklar" hakkında ne diyor?