Ahtapotlar Hakkında Bilinmeyenler - Ahtapot Nasıl Yakalanır?
Tuzlu Su - Tekneden Balık Avı, Ahtapotlar Hakkında Bilinmeyenler - Ahtapot Nasıl Yakalanır?
Ahtapotların Bilinmeyenleri
Ahtapotların 3-4 cm ile 10 metre arasında değişik büyüklükte olanlarına rastlanılır. Kafadan bacaklılardan olan Ahtapot, bir Mürekkep balığı türüdür. Ahtapotlar bütün denizlerde yaşayabilir. Elliden fazla türü bulunmaktadır. Yumuşakça, kısa ve yuvarlak bir yapıya mevcuttur. Bir çift göz, 8 adet kolu vardır.
Kollarının uzunlukları aynıdır. Her kolda iki sıra vantuz bulunur. Ahtapotlar gözleri ve beyinleri iyi gelişmiş, kabuksuz omurgasız hayvanlardır. Solungaçlarıyla solunum yaparlar. Denizlerde, kayalıklar arasında gizlenerek yaşarlar. Ilık suları daha çok severler. Ahtapotlar çekingen ve ürkek hayvanlardır. Tehlike algıladıklarında en yakın kayaların yarıklarına kaçarlar.
Kolları üzerinde sürünerek hareket ederler. Suya mürekkep bırakanları da vardır. Mürekkep kesesi sayesinde suya mürekkebin salınmasıyla etraf bulanır, bu arada ahtapot hızlı bir şekilde ortamdan uzaklaşır. Kollarını da kürek şeklinde kullanarak hız artırımı yapar. Ahtapotların renk değiştirme kabiliyetleri de vardır. Bu sayede rahatça gizlenirler.
Ahtapot Nasıl Yakalanır?
Ahtapot için kayalık bulunan kıyılar çok uygundur. Konserve kutusu, şişe veya su testisi tarzı nesneleri birbirine bağlayıp, 10’ar metre aralıklarla suya salabilirsiniz. Kış aylarında avlama şansınız daha da artar.
Zıpkınla avlayanlar da vardır ancak Ahtapot muhtemelen tehlikeyi hissedip mürekkep çıkartacaktır. Bu da sizin onu avlamanızı zorlaştırır. Ahtapotlar çok akıllı hayvanlardır. Hangi kayaya sarıldılarsa o kayanın rengini alırlar ve size kendilerini belli etmezler. Dibinizde dahi olsa göremeyebilirsiniz.
Tekneden Ahtapot Avı Nasıl Yapılır?
Tekneden Ahtapot Avı işine Palagula adı verilir. Bu av için Ahtapot’un dikkatini çekecek bir olta düzeneği hazırlanır. Kalın misina seçilip, ağır bir kurşun takılmalıdır. Kurşunun 25-30 cm üzerine ilk köstek bağlanmalı ve fırdöndüye kadar yaklaşık 15-20 cm arayla 4 ila 6 köstek bağlanıp, beden orta boy ve üstü bir fırdöndüyle bitirilmelidir. Kösteğin ucuna tercihen beyaz renk sert plastikten balık şeklinde bir parçayı delik açarak bağlayalım. Bu parçanın da arka kısmına da delik açıp, 3’lü iğneleri olağanca kısa misina ile bağlayalım. Bu şekilde takım hazır hale gelir.
Şunu unutmayın, tekneyi demirleyip av beklerseniz işiniz zor. Kıyıda tekneyi akıntıya bırakıp bu şekilde gezerek av yapmaya çalışın.
Yorum yazın
Üyeler "Ahtapotlar Hakkında Bilinmeyenler - Ahtapot Nasıl Yakalanır?" hakkında ne diyor?