Tekneden Sıyırtma Nasıl Yapılır?

Tuzlu Su - Tekneden Balık Avı, Tekneden Sıyırtma Nasıl Yapılır?

Tekneden Sıyırtma Nasıl Yapılır?

Tekneden Sıyırtma Nasıl Yapılır

Sıyırtma (seğirtme, jigging, sürütme): Bir tür balık yakalama yöntemidir. Genellikle jigging tekniği olarak bilinsede, türkçemize sıyırtma olarak çevrilmiştir. Bu teknikle genellikle tekneden veya bottan balık yakalanmaktadır. Jigging polenezyalı balıkçılar tarafından bulunmuş olduğu bilinsede, japon balıkçılar tarafından kullanılarak revize edilmiştir. Bu teknik daha çok eski dönemlerde, zorunluluğun getirdiği sebepler nedeniyle oldukça rağbet görmekteydi. Tekniğe adını veren, jig, metal suni balık türü olarak bilinmektedir. Sıyırtma tekniğindeki temel amaç, jiginizi dibe indirip belli bir ritim ile sarım yaparak dipte veya orta suda bulunan balıkları yakalamaktır. Jigging, vertical(dikey) ve horizontal(yatay) jigging olmak üzere iki ayrı şekilde yapılmaktadır.

Vetical Jigging(Dikey Seğirtme)

Dikey seğirtme tekniğinde, jiği tekneden atıyoruz ve serbest düşüşü ile dibe inmesi beklenmektedir. Jig dibe indikten sonra farklı olta manevraları ve farklı sarım hızları ile yüzeye doğru 15 veya 20 metre çekilerek, tekrar dibe salınmaktadır. Dikey seğirtme yapılırken, genellikle uzun saplı ve kısa saplı olmak üzere iki farklı çeşit kamış kullanılmaktadır. Dikey seğirtme yöntemi zorlu koşullardada kullanılabilen kolay bir tekniktir. Balık sürülerinin olduğu noktaya jiğinizi salarak avlanabilirsiniz. Tekne hareket halindeyken veya sabitken bu tekniği kolaylıkla uygulayabilirsiniz. Teknenizin altında balık sürüleri varsa bu yöntem ile kolaylıkla yakalayabilirsiniz. Dikey seğirtmede daha ağır jigler kullanılmaktadır. Buda jiggin dibe daha çabuk inmesini sağlamaktadır.

Horizontal Jigging(Yatay Seğirtme)

Yatay seğirtme yaparken temel amaç jigi genellikle tekneden uzağa atmaktır. Aynı zamanda kıyıya yakın atarsanız balık tutma avantajınız artmaktadır. Yatay seğirtmede daha çok hafif jigler kullanılmaktadır. Hafif jige hareket vermek daha kolaydır, ancak suyu tarama süresi artmaktadır. Yatay seğirtmede av merası oldukça geniştir, balığın bulunduğu yeri tespit etmek kimi zaman zor olabilmektedir. Bazen atışlarda dolanma gibi problemlerle karşılaşılmaktadır. Bu teknik rüzgarlı havalarda çok fazla tercih edilmemektedir. Bu teknik ile avlanacaksanız avınızın verimli geçmesi için iyi bir jig takımı tercih etmenizde yarar vardır.

Tekneden Syırtma İle Balık Avı

Jig Seçimi Nasıl Olmalıdır

Bir çok firma tarafından jig üretilmektedir. Jiglerin genel özelliği, ağırlık merkezinin nerede bulunduğudur. Jigin ağırlık merkezi ortada bulunuyorsa bu tür jiglere Centre Weighted Jigs denilmektedir. Ağırlık merkezi ortada olan jigler suya bırakıldığında yatay şekilme düşme reaksiyonu sergilemektedir. Diğer jiglere göre dibe daha yavaş batarlar. Su içerisinde kayma ve çırpınma görüntüsü yaratmaktadır. Derin sularda yapılacak olan avcılıkta daha çok uzun, ağır ve dar modeller tercih edilmektedir. Diğer bir jig türü ise ağırlık merkezini kuyruk kısmında bulunduran jiglerdir. Bunlara ise Tail Weighted Jigs denilmektedir. Genellikle derin sularda avlanmak için tercih edilmektedir. Bu tür jigler daha hızlı dibe batmaktadır. Bu jiglere su içerisinde haraket vermek daha kolaydır.

Tekne İle Açılacaklara Tavsiyeler yazısını da okumalısınız.

Üyeler "Tekneden Sıyırtma Nasıl Yapılır?" hakkında ne diyor?


İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın