Tekneden Rapala Nasıl Atılır?

Tuzlu Su - Tekneden Balık Avı, Tekneden Rapala Nasıl Atılır?

Tekneden Rapala Nasıl Atılır?

Tekneden Rapala Nasıl Atılır

Rapala çok değişik malzemelerden oluşan, farklı, değişik balık şekillerine benzeyen parlak maddeden yapılmış olan ve ses çıkartabilme özelliği olan sahte (suni) yeme denir. Rapalanın özelliği; ön tarafında uzun ve kısa gagası aracılığıyla balık gibi hızlı bir şekilde yüzerek dengesini asla bozmayan bir alettir. Çeşitli üretilmiştir. Bazılarında içe kıvrık ön kısım vardır. Bazılarında ise gaga uzantısı bulunmamaktadır. Balık gibi yüzerek avcı balıkları yakalamaya yardımcı olmaktadır. Amacı, rapalanın tamamen balıkları kandırıp avlamayı kolay bir şekilde gerçekleştirmektir. Yaralı balık imajı yaratarak çevredeki avcı balıkların dikkatini çekerek  kendine çekmektir. Değişik şekilde tasarlanmıştır. Bu tasarımlar yemlerin, balıkların ve onların davranışlarını temel alarak tasarlanmaktadır. Taklit kabiyetleri arttıkça başarılı olma olasılıkları da artmaktadır.
En başarılı suni yem çeşididir. Bu nedenle oldukça ilgi ve rağbet görmektedir. Çok fazla biçimlere, şekillere girebilme özelliğine sahip olup, her türlü yemin yerini alabilme potansiyeline sahiptir. Son yıllarda çok rağbet ve ilgi gördüğü için gelişimi her geçen gün önemli derecede hızlanmıştır.Üretiminde teknolojinin tüm nimetlerinden yararlanılmaktadır. İleri yıllarda gelişime rağbet görmeye devam ederse canlı yemin yerini tamamen suni yem alması muhtemeldir. Bu sayede böylece canlı yemini azaltarak balığı artırma avantajı elde edebiliriz.

Tekneden Balık Avı

Rapala Çeşitleri Nelerdir

  1.    Yüzey Rapala
  2.    Dip Rapala

    olarak 2'ye ayrılmaktadır.

Yüzey Rapala Yüzeydeki balıkları avlamak istiyorsak bu rapala çeşidini kullanmak en doğru karardır. Kısa gagalı olmakla birlikte sahte yemin ne kadar dolaşabileceğini ve nasıl hareket edebileceğini belirleyen bir rapala çeşididir.

 Dip Rapala: Sahte balığın büyüklüğü ve kaç metreye kadar dalacağını belirlemektedir. Etkili olabilmesi için gerçek balıklara benzemesi gerekmektedir. Yaralı balık taklidi yaparak avlama işlemi başarılı olmaktadır. Sahte balığın gagasının nasıl ve ne şekilde hareket edeceği gagasının genişliği ve uzunluğu eğmecini belirlemektedir.

Tekneden Rapala İle Balık Avı

Tekne ile balık avlayacaksak genel olarak dip rapalası kullanmamız avımızın olumlu geçmesine neden olacaktır. Bahar ayları suyun 17-23 derecede olduğu zamanlar daha uygundur. Bu ısı değerlerinin haricinde dip rapala ile avlama yapmak zordur. 

9-12 cm dip rapalası ,0,70 mm ,40 kg çekeri olan,7-10 kulaç beden misinayla, rapala düğümü ile bağlamak gerekmektedir. Bedenin diğer ucuna kurşun ağırlıklar ve daldırıcı aletler bağlanmalıdır.
Fırdöndü ile sonlandırmamız gerekmektedir. Daha sonra olta takımı çıkrık makina üzerinde sarılı olan 0,40-0,60 mm ip misina ucuna bağlanmış olan iğneye fırdöndüyü geçirmeliyiz. Tekne düşük hızla hareket etmelidir. Rapalayı dikkatli bir şekilde kontrol ettikten sonra suya bırakılmalıdır. Daha sonra dikkatli ve kontrollü bir şekilde önce olta takımını ve bedeni sonra çıkrık makineden ip misinasını suya bırakmalıyız. Suya ne kadar bıraktığımızı çıkrık makinesinin misina kılavuzunu takip ederek kontrol etmemiz gerekmektedir. Misina kılavuzunun gidip gelişine bir tur denir. Yani her makinenin bir gidip gelişinde ne kadar misina bıraktığını önceden hesap etmemiz mümkün olmaktadır.
Takımı tamamen bıraktıktan sonra içinde bulunduğumuz teknenin hızını, olta takımının suya olan açısını kontrol edip ya hızlandırabilir yada yavaşlatmamız gerekirse yavaşlatabiliriz. Açısı küçüldüğünde,tekne hızı yavaşlaması gerekmektedir. Olta takımının  kurşununun ağırlıklarının etkisinde kalarak suya dalması gerekmektedir. Çok daldığında olta takımı yükseltilir. Yükseltiye yaklaşırsa olta takımı yine yükseltilmektedir. Daha derine inip inmemesini belirleyen teknenin hızıdır. Fazla uzun misina ve aşırı ağır misina salmamalıyız. Çünkü dikkati ve kontrolü zorlaştırmaktadır. 

Tekneden Rapala Nasıl Atılır yazımızdan sonra Tekne İle Açılacaklara Tavsiyeler haberimize de göz atabilirsiniz.

 

Üyeler "Tekneden Rapala Nasıl Atılır?" hakkında ne diyor?


İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın