Dalış Öncesi İnsan Psikolojisi Nasıl Olmalı?

Zıpkınla Balık Avı, Dalış Öncesi İnsan Psikolojisi Nasıl Olmalı?

Dalış Öncesi İnsan Psikolojisi Nasıl Olmalı?

Sualtı avcılığı yapan kişilerde, zihin sürekli açık ve algılama halindedir. Şüphe ve korku, kendinden emin olamamak, güven eksikliği gibi duygular, konsantrasyon eksikliğine yol açar. Avcı, agaşonda iyi bir konsantrasyona sahip, kule tekniğinde dingin ve rahat, taşaltı avında çok dikkatli ve uyanık olmalıdır. Bunu sağlayabilmek için de sualtı avcılığı dışında kalan her düşünce ve duyguyu kafasından arındırabilmeyi başarmalıdır. Nefes tutma, dalmanın en önemli özelliklerindendir. Ancak iyi bir psikolojiniz olmazsa, tekniğiniz ve fizik kondisyonunuz ne kadar iyi olursa olsun, zihin gücünüzü gerektiği gibi kullanamıyorsanız, sualtında kalış süreniz avlanmaya yeterli olmaz. Sualtı avcılığını psikolojik açıdan etkileyen çok fazla parametre vardır. Bazen suda ne işim var diye sorduğunuz anlar olur. Kendinizi dalışa hazır hissetmediğiniz zamanlarda zorlamayın. 

Sualtı avcılığında, arkadaşınızla avlanıyor olsanız bile iletişim kopukluklarından dolayı, balık görememek, sıkılmak ve avdan soğumak gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. Gün bitse de dönsem psikolojisine girersiniz. Sualtı avcılığı zor bir spordur. Avcı, çoğunlukla ağır koşullara dayanmak zorundadır. Soğuk su, akıntı, dalga, nefes tutma ve sualtında mücadele, tüfek kurmak, sıkışan şişle uğraşmak ve daha birçok zorluk. Bu şartlar altında, avlanmaya yönelik bir konsantrasyon oluşturmak kolay değildir. Malzemeniz, teknik beceriniz ve fizik kondisyonunuz ne olursa olsun, konsantrasyonunuzu bozacak bu kadar fazla dış etken olması, sizi bir dahaki sefer ava gitme ve suya girme konusunda isteksiz hale getirir. 

Dalmadan önce, kafanızda negatif etkisi olabilecek her şeyi, elden geldiğince ve imkan dahilinde ortadan kaldırın. Yeni başlayanların, tedbir ve hazırlık için ayırmaları gereken zaman daha fazla olmalıdır. Dalış öncesi av bölgesi için, öncelikle meteorolojik bilgi edinin, özellikle rüzgar yönü ve şiddeti, sizi çok ilgilendirmelidir. Onca hazırlık ve yoldan sonra, bulanık bir kıyı ve ciddi dalgalarla karşılaşıp geri dönmek tatsız olur. Av öncesi hazırlık, başlı başına bir konudur. Tüm bu hazırlık safhası, suya girene kadar, sizi adım adım, ava ve avcı olmaya hazırlar, daha da önemlisi, avlanma isteğinizi hep canlı tutar. Suya, avlanacağınız yerin biraz gerisinden girin ve av merasına bir müddet sakin tempo ile palet vurarak ulaşın.

Üyeler "Dalış Öncesi İnsan Psikolojisi Nasıl Olmalı?" hakkında ne diyor?


İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın