Zıpkınla Balık Avında Uyulması Gereken Kurallar

Zıpkınla Balık Avı, Zıpkınla Balık Avında Uyulması Gereken Kurallar

Zıpkınla Balık Avında Uyulması Gereken Kurallar

Zıpkınla Balık Avında Uyulması Gereken Kurallar

Zıpkınla Dalış Avcılığı Şartları Nelerdir?

Zıpkın Nedir?

Büyük balıkları yakalamak, vurup çekmek için kullanılan ucu çengelli mızrağa zıpkın denilmektedir. Zıpkınla dalış, eğitimi gerektirmektedir. Zıpkınla dalışa başlarken ilk önce malzemeyi tanımamız gerekmektedir. Daha sonra suya adapte olmamız gerekmektedir. İstediğimiz gibi balık avlamak için en az 1,5-2 sene zaman gerekmektedir. Bu alanda kurslar verilmektedir. Kurslarda genel olarak doğru dalış teknikleri, doğru nefes almak, doğru araç gereç, malzeme seçimi, sığ su bayılmaları, ilk yardim ve balık avlanma tekniklerinin doğruları ve yanlışları öğrenilmektedir. 

Zıpkınla Balık Avı Yapmak İçin Hangi Malzemeler Gereklidir?

Zıpkınla dalış avı yaparken güvenlik önemlidir. Dalış yapan insanın yerini gösteren ve daldığında yerini belli eden suyu ve yedek malzemeleri üzerinde taşımaya yarayan, teknelerin çarpmasını engelleyen malzemeler olmalıdır. Bunlar haricinde; şnorkel, ağırlık kemeri, bıçak, zıpkın, dalış elbisesi, maske, eldiven, palet, patik aletleri olmalıdır.

Zıpkınla Balık Avında Uyulması Gereken Kurallar:

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu

Limanlar Kanunu

Çevrenin Korunması

Bu kanunlara aykırı davrananlara 2.000 tl idari para cezası verilmektedir.

Su Ürünleri Kanunu

Su Ürünleri Yönetmeliği

Sportif Avcılık:

Denizlerde ve iç sularda yapılacak sportif avcılığın esasları Bakanlıkça belirlenmektedir.

İç Sularda Amatör Balıkçılık madde (10)-7 Sualtı tüfeği, her türlü zıpkın, yaba, balyoz vs. araçlar kullanılarak avcılık yapılamaz.

Denizlerde gece zıpkın ve sualtı tüfeği ile avcılık yapılamaz. Sualtı tüfeği ile yapılacak avcılıkta ışık kaynağı, şnorkel hariç yapay hava kaynağı, tüp, nargile, her türlü soluma cihazı ve yedek hava kaynakları kullanılamaz. Zıpkınla balık avcılığı oldukça zor bir avcılıktır. Cesaret, organizasyon, yüksek disiplin, planlama yeteneği, ön hazırlık, olağanüstü performans gerektiren bir spor dalı olarak bilinmektedir. Denizcilik hakkında, sualtı yaşamı ile ilgili çok iyi bilgi gerekmektedir. Zıpkın ile balık avı, nefesimizi tutarak başka hava kaynaklarından yararlanmadan büyük balığı derinlere kaçma fırsatı vererek avlamaktır. Demir çubuk üstüne monte edilmiş yay ve yayın fırlatacağı mızraktan oluşmaktadır. Mızrağı demir çubuğa iple bağlamalıyız. Balık avlamak isteyen kişi gerilmemiş zıpkın ile suya atlamalıdır. Suda başka yüzücülerde var ise güvenlik mesafesini ayarladıktan sonra yayını germelidir. Yayını gerdikten sonra silahın uç kısmı denizin dibine bakacak şekilde balık aramaktadır. Av gördüğü zaman avına sinsi şekilde yaklaşılmalıdır. Zıpkınla avcılık yaparken kolumuzu bükerek geriye çekmeliyiz. Çünkü kafamız önde giderse balık erken fark edebilmektedir. Ava yaklaştıktan sonra balığın vücudunun kalın kısmına nişan alınmalıdır ve tetik o şekilde çekilmelidir. 

Zıpkıncıların Dikkat Etmesi Gereken Noktalar;

Sığ sularda 7-10 metre sığdan mızrağın ucunun yere değebileceği yerler avlanma işlemi yaparken nişan alınan yere dikkat edilmesi gerekmektedir. Eğer dikkat edilmezse yay hızlı attığı için okun balığı ister vursun ister vurmasın kayaya veya bir taşa çarpması ucunu körelterek yamulmaktadırlar. Zıpkınların kullanımı amaç ve şekillerine göre üretimleri olmaktadır. 50-80 cm arasındaki zıpkını tas içinde kolay manevra yapabilirsiniz. 80-95 cm'lik zıpkınları ise orta mesafedeki atışlar için kullanmaktayız.95 ve üzeri zıpkınları ise uzak mesafeler için kullanmalıyız. Zıpkınla avcılıkta makarada önemlidir. Eğer zıpkın kayaya takılması ile zıpkını dibe bırakıp çıktıktan sonra kaybetme ihtimalimiz bulunmaktadır. Bu nedenle makaramız açılarak zıpkının kaybolmasını engellemektedir.

Dengede durmamızı sağlamak için dalış elbisesinin pozitif yüzer halini nötr hale getirmek gerekmektedir. Bölgelere göre balık avlanma zamanları değişmektedir. Balıkların göç taraflarını takip etmek gerekmektedir. Ülkemizde zıpkınla balık avcılığı yapmak için uygun meralar; Doğu Akdeniz ve Karedenizdir. Ayrıca Çanakkale, Kas, Bodrum, Datça taraflarında da av yapmak uygundur. Zıpkınla balık avcılığı hedef avın avlandığı tek avcılık yöntemi olmaktadır. Zıpkınla balık avında kesinlikle yunus, fok, caretta, balina gibi korunması gereken türlere zarar verilmemelidir. Zıpkınla balık avı sporları son yıllarda üst düzeyde ilerleme kaydetmiştir.

Zıpkın Avında Türkiye Rekoru Kırıldı 

Üyeler "Zıpkınla Balık Avında Uyulması Gereken Kurallar" hakkında ne diyor?


İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın