Zıpkın Avcılığında Doğru Nefes Alma

Zıpkınla Balık Avı, Zıpkın Avcılığında Doğru Nefes Alma

Zıpkın Avcılığında Doğru Nefes Alma

Özellikle su altı avcılığında, ciğerlerin doğru ve tam doldurulması oldukça önemlidir. Teknik bir konu olan doğru nefes almayı, sağlıklı bir bünye kolaylıkla başarabilir. Konsantre olma, zihin gücünü kullanma ve düşünce becerisi, nefesli dalışın psikolojik kısmını oluşturur. Konu hakkında bilgi toplayarak ve bol bol antrenman yaparak kendinizi geliştirmelisiniz. Doğru nefes alıp verme, ciğerlerin tam ve doğru doldurulması, diyafram kullanımı gibi konular diğer bilmeniz gerekenlerdir. Ciğer kapasitesi, ciğerlerimizin tam dolu olduğu zaman, içindeki havanın hacmini ifade eder. Standartlar dahilinde ortalama değer 6 litredir. Ciğer hacmi 9-10 litreyi bulan insanlar olduğu gibi, 4 litre ile sınırlı olanlar da mevcut. Ciğer kapasitesinin yüksek olması, iyi bir şeydir ancak her şey demek değildir. Önemli olan, ciğerlerimize doldurduğumuz havayı, mümkün olduğu kadar ekonomik ve dikkatle kullanmaktır. Vücudumuzda en fazla oksijeni kaslarımız tüketir. Bunun anlamı, sualtında iken mümkün olduğu kadar, suya uyum sağlamak, ağır hareket etmek, gereksiz devinimlerden kaçınmaktır.

Doğru Nefes Alma 

Kandaki karbondioksit miktarının yükselmesi ve oksijen miktarının düşmesi, nefes alma ihtiyacı oluşturur. Nefesimizi tuttuğumuz andan itibaren, organizmanın oksijen ihtiyacı, ciğerlerimizde depoladığımız havadan kullanılacaktır. Karbondioksit seviyesi, kritik uyarı noktasının altında kalabilir. Nefes alma ihtiyacını belirleyen bu seviye, alt sınırda olduğu için nefes almaya ihtiyaç duymayız, halbuki oksijen tükenmeye devam etmektedir. Ne kadar az oksijen tüketirsek, nefes tutma süresi uzar, ancak tehlike sınırı olduğunu da hatırlatalım. Derin ve ara arkaya yapılan nefes alıp verme işlemine hipervantilasyon denir. Nefesli dalış ve sualtı avcılığında, bu tekniğin son derece riskli ve hatta ölüme neden olabileceğini biliyoruz. 

Sualtındayken, kendimizi çok mutlu hissederiz. Vücudumuz oksijene ihtiyacı olsa bile, uyarı sistemini kandırdığımız için, hava alma ihtiyacı oluşmaz. Çıkışa geçtiğimiz zaman geç kalınmış ise, bilinç kaybı ve bayılma birden gelir ve eğer yalnız isek, boğulma ve ölümle sonuçlanır.
Nefes alıp verme ritmini uzun periyoda yaymalıyız. Av sırasında, nefes nefese kalırsanız ara verin, soluklanın, dinlenin. Avlanma ritmi çok önemlidir. 10 metrelerde avlanıyorsanız, iniş çıkış dahil 1 - 1,15 dakika, iyi bir performanstır. Bu süreyi aşmamak kaydı ile, her dalış arasına, ortalama 3 dakika soluklanma koyarsanız, uzun süre av yapabilirsiniz.

Üyeler "Zıpkın Avcılığında Doğru Nefes Alma " hakkında ne diyor?


İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın