Mırmır Balığı Avı Teknikleri

Balık Avı Teknikleri, Mırmır Balığı Avı Teknikleri

Mırmır Balığı Avı Teknikleri

Mırmır Avı Teknikleri

Mercan balıklarının en çok bilinen türleri arasında yer alan mırmır balığı, Sparidae familyasına ait bir balık türüdür. Genellikle mırmır olarak bilinsede, diğer isimi çizgili mercandır. Diğer mercan türlerine göre vücudu daha uzun yapıdadır. Genellikle akdeniz, ege ve marmara bölgesinde bulunmaktadır. Ilıman ve kumluk sahillerin derin kısımlarında yaşayan mırmır, dip balığı olarak da bilinmektedir. Kış aylarını daha derin sularda geçirirken, yaz aylarını ise (yumurtlama dönemleri için) kıyıya daha yakın dip bölgelerde veya kayalık alanlarda geçirdiği görülmektedir. Vücudu iri pullarda kaplı olan mırmır, yanlardan basık, kafası ve gözleri oldukça iridir. 
Sırtı daha koyu tonlardayken karnına doğru gümüş rengi tonlarını barındırmaktadır. Sırtından karnına inen koyu çizgiler sayesinde kolayca tanınabilmektedir. Genellikle gruplar halinde yaşamaktadırlar. Eti oldukça lezzetli ve ekonomik değere sahiptir. Üreme dönemleri haziran ayından başlayarak ağustos ayı sonuna kadar uzanmaktadır. En lezzetli olduğu dönemler ise kişilere göre değişiklik göstermektedir. Kimi mırmır severler yumurtlama dönemlerini tercih ederken, kimileri ise daha çok kış dönemlerinde lezzetli olduğunu söylemektedir. Ülkemizde maksimum uzunluğu 30-35 cm boyutlarında olanlara rastlanabilmekteyken, Batı akdeniz ve doğu atlantik bölgelerinde 60 cm'e kadar ulaştığı görülmektedir. Ortalama uzunluğu ise 15 ile 20 cm arasında değişkenlik gösterebilmektedir. Genellikle ortalama ağırlıkları 200 ile 600 gr arasında değişkenlik göstermektedir.

Mırmır Avı

Mırmır Avı Teknikleri

Genellikle tekne ile mırmır avında çoğu bölgede verim alınırken, kıyı avcılığında ise belli zaman aralıklarında avlanabilmektedir. Mırmır kış aylarını derinlerde geçirdiği için ancak yaz aylarında kıyı bölgelere yumurta bırakmak için yanaşmaktadır. Kıyı avcılığı ise genellikle bu aylarda yapılabilmektedir. Tekne ile avlanırken günün her saati verimli olmaktadır, ancak kıyıdan avlanacaksanız genellikle akşam saatlerini (akşam suyu) tercih etmenizde yarar vardır. Özellikle avlak yerinde sessiz ve sabırlı olmanız gerektiğini ve mırmırın sürü halinde dolaştığını unutmamalısınız. Mırmır yakaladığınızda, zaman kaybetmeden tekrar oltanızı hızlıca suya salarak sürüdeki diğer mırmırlardan yararlanabilirsiniz. Yem seçimi olarak, kaya kurdu, mamun, sülünez, boru kurdu, madya, karides veya teke tercih edebilirsiniz. Bazı bölgelerde tavuk etide tercih edilebilmektedir. 
Yem seçimi hava durumuyla ve bulunduğunuz yer ile bağlantılı olarak değişebilmektedir. Bu nedenle yanınızda bir kaç çeşit yem bulundurmanız avınızın daha verimli geçmesini sağlayacaktır. Aynı zamanda yemlerinizi canlı tutmak, avınızı daha kolay cezbetmesine neden olacaktır. Hangi yemi tercih ederseniz edin, yeminizi taktığınızda yemin suyun dibine kadar indirerek suya yatırdığınız emin olmanız oldukça önemlidir. Bu görüntü ile doğal beslenme alanı oluşturabilirsiniz. Mırmırın genellikle yemini dip bölgelerde arayarak beslendiğini unutmayınız. 

Kıyıdan avlandığınızda, hırsızlı takımları veya klasik olta takımlarını tercih edebilirsiniz. Ancak tekneden avlanacaksanız zokalı takımları tercih etmeniz önerilmektedir. Gergin misinaları mırmır oldukça çabuk farketmektedir. Bu nedenle misinanızı gergin bırakmamaya veya gezer kurşun kullanarak böyle sorunlarla karşılaşmamaya dikkat edebilirsiniz. Gezer kurşunlu takımı, 2 veya 2,5 metre bedenin ucuna 2 adet 30-35 cm kösteğe hırsızlı iğne bağlayarak, diğer ucunu ise klipse bağlayarak ve gezer kurşunu da klipsten önce bedene takarak takımı hazırlayabilirsiniz. Sıyırtma yöntemi; Kullanılan diğer bir yöntem ise sıyırtma yöntemidir. Fırdöndülü kurşun kullanmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Kurşunun fırdöndüsünü klipse takıp, 40-50 cmlik misinanın ucunada iğneyi bağlayıp (tek iğne), misinaya bir kopça yapılır. Son olarak yapılan kopça oltanın klipsine geçirilerek, yemide takmış olduğunuz olta uzağa atılır ve dibe kadar inmesi beklenir. Dibe indiğini hissettiğinizde yavaş yavaş olta gerilerek aradaki boşluk alınır. Bu işlem tekrarlanarak at-çek yapılarak sıyırtmaya devam ettirilir.

Mırmır Nasıl Temizlenir

Mırmır oldukça pullu bir balıktır. Bu nedenle ilk pullarını temizlemeniz gerekmektedir. Büyük bir bıçağı, kesme tahtasına yatırdığınız balığının üstünde pullarının tersine doğru sürterek pullarını temizleyebilirsiniz. Daha sonra boynundan başlayarak karnına doğru çapraz şekilde kesilerek, iç organları temizlenir. Ardından balığı bol su ile yıkayıp pullarından ve iç organlarından arındırınız. Her balıkta olduğu gibi kan pıhtısı kalmamasına dikkat ediniz. Buğulama yapacaksanız, fileto haline getirmek için kafasını, derisini ve kemiklerini temizleyiniz.

Tüketilme Şekilleri

Lezzetli bir balık türü olan mırmırın; tava, ızgara, buğlama ve fırında pişirilerek tüketildiği bilinmektedir. Mırmır yavaş yavaş pişirildiğinde oldukça lezzetli olduğundan fırında, birazcık sızma zeytinyağı ile tatlandırılarak pişirilmesi oldukça yaygındır. Boyutuna göre pişirilme şekilleri farklılıklar göstermektedir. Daha büyük boyutlara sahip mırmırlar ızgarada pişirilmektedir. Tavada yapılıcaksa en lezzetli yöntem ise, mırmırın marine edilmiş şeklidir. Temizlenmiş ve fileto haline getirilmiş mırmırları bir kap içerisine koyup üzerine tereyağ, karabiber ve bir diş sarımsak ile yaklaşık bir saat bekleterek marine edebilirsiniz. Bu süre sonunda mırmırları mısır ununa bulayarak, tavada ısıttığınız zeytinyağına bırakıp, kızartarak tüketebilirsiniz. 
Buğulamasında ise balık suyu kullanırsanız daha lezzetli olduğunu göreceksiniz. 
Silivri’de Hangi Mevsimde Hangi Balık Tutulur yazısı için tıklayınız.

Üyeler "Mırmır Balığı Avı Teknikleri" hakkında ne diyor?


İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın