Balıkların Yaşam Alanları
Nasıl Yapılır, Balıkların Yaşam Alanları
Balıkların Yaşam Alanları
Balıklar Nerelerde Yaşar?
Balıkların nerelerde yaşadıkları balık türlerine ve cinslerine bağlı olarak ayrım göstermektedir. Bazı balıklar tatlı sularda yaşarken, bazı balıklar ise tuzlu sularda yaşamaktadır. Aynı zamanda bazı türlerde ise, belirli dönemlerde (yumurtlama, mevsim değişiklikleri gibi.) tatlı sudan tuzlu suya, tuzlu sudan tatlı suya geçebilmektedirler.
Balıkların türüne göre değişik gösteren bu sistemde bazı türler, suyun diplerinde ve orta sularda yaşamaktayken, bazı türlerde ise suyun yüzüne daha yakın yerlerde yaşadığı görülmektedir. Genellikle gemi altlarını, gemi batıklarını taş veya kayaların oyuk bölümlerini veya deniz dibi bitkilerinin yoğun olduğu bölgeri yuva olarak belirleyebilmektedirler.
Hangi Balık Nerede Yaşar?
Hamsi:
Genellikle sıcak ve ılıman deniz sahillerine yakın yerlerde ve sürüler halinde yaşamaktadırlar. Mayıs-Eylül ayları arasında kıyı kısımlara yakın bölgelere yumurtlarlar. Yumurtalar aşağı yukarı 17 ile 18 derece arası sıcaklıkta, 3 - 4 gün içerisinde yumurtadan çıkarlar.
Mezgit:
Deniz dibine yakın, daha çok çamurlu ve kumlu bölgelerde beslenmektedirler. Zaman zaman kanal ağızlarındada görülmektedir. Hamsiler gibi sürü şekilde yaşadığı bilinmektedir. Dip balığı olarak bilinmektedir. Bölgelere göre değişikliğe ve sektere uğrasada, üreme dönemleri şubat-mayıs ve kasım aylarında gerçekleşmektedir. Yumurtlama dönemlerinde kıyıya daha fazla yaklaşırken, genellikle soğuk havalarda suyun 30 - 40 metre derinliğine inmektedirler.
Uskumru:
Dünya balıkçılığında önemli gelir kaynağına sahip olan uskumru, yaz aylarında karadeniz sularında bulunurlarken, Kış aylarında ise marmara sularına çekilmektedirler. Marmaranın yerl, balığı olarak bilinmektedir. Üreme dönemi şubat-nisan olarak bilinmektedir.
Palamut:
Genellikle sıcak ve ılıman denizlerde yaşayan palamut türü, ilkbahar aylarında yumurta dökmek için karadenize çıkarlar. Daha çok güneyde yaşayan bir tür olarak bilinmektedir. Yumurtlama dönemi nisan-haziran ayları arası olarak bilinmektedir. Temmuz, ağustos aylarında yavaş yavaş güneye inmeye başlarlar.
Akya:
Yumuşakçalar, kabuklular ve küçük balıklarla beslenmektedir. Dipte kıyılara yakın yerlerde sürüler halinde yaşamaktadırlar. Üreme dönemi nisan - haziran ayları arasındadır.
Barbunya:
Sıcak ve ılıman denizlerin çamurlu ve kumlu sahillerinde sürüler halinde yaşamaktadırlar. 300 metre derinliğe kadar inebildikleri bilinmektedir. Suyun ısınma durumuna göre, derin bölgelerden kıyı bölgelere göç etmektedirler. Nisan ile haziran ayları arası yumurtlama dönemleridir.
Çipura:
Yaz aylarında sığ sularda yaşarken, kış aylarında 35-45 metre derinliklere inmektedirler. Aynı zamanda akdeniz ve ege denizinde bulunmaktadır. Marmara denizinde ise oldukça az rastlanmaktadır. Üreme dönemleri ekim-aralık ayları olarak bilinmektedir.
Mercan:
Marmara, ege ve akdeniz bölgesinde yaygın olarak görülen balık türlerinden biridir. Genellikle sıcak ve ılıman sularda yaşamaktadırlar. Denizlerin taşlık, kayalık bölgelerinde kıyıya yakın yaşamaktadırlar. Üreme dönemi bahar ayları başlayarak ağustos aylarına kadar uzanmaktadır.
Çizgili Mercan:
Genellikle akdeniz bölgesinde sığ suların, kumluk, kayalık, taşlık kısımlarında bitkilerle örtülü bölgelerde bulunduğu bilinmektedir.
Dağ alabalığı (Büyük Benekli Alabalık):
İçme suyu temizliğinde olan göllerde yaşamaktadırlar. Zaman zaman nehirlerede indiği görülmüştür. Soğuk suları sevmektedir. Üreme dönemleri eylül - mart ayları arasında olduğu bilinmektedir.
Dil balığı:
5-10 metre derinlikten 500-600 metre derinliğe kadar inebilen balık türlerinden biridir. Çamurlu, kumlu, çakıllı diplerde yaşamakta ve uzun süren göçler yapmamaktadır. Bahar aylarında kıyı bölgelere gelirek haziran-temmuz aylarında üreme gerçekleştirirler.
İstavrit:
Karagöz istavrit, genellikle marmara ve karadeniz bölgesinde bulunurken, sarıkanat istavrit akdenizde yaşamaktadır. Gezici balık türlerinden biri olan istavritin, mayıs-ağustos ayları arası üreme dönemi olarak bilinmektedir.
Kalkan:
Karadenizde oldukça sık görülen kalkan, dip balığıdır. Diğer bölgelerde karadenize nazaran daha az görülmektedir. Gezici balık türlerinden biri değildir. Genellikle bulunduğu bölgelerde diplerde yatarak yaşadığı bilinmektedir. 5-10 metre ile 400-500 metre arası derinliklere inebilmektedir. Üreme dönemleri hazirandan nisan ayına doğru uzanmakta ve bu dönemlerinde 10-15 derece sıcaklıktaki suları tercih etmektedirler.
Karagöz Balığı:
Ilıman suların kayalık kısımlarında oldukça fazla görülmektedir. Genellikle sürüler halinde yaşamakta ve bahar aylarından ağustos aylarına kadar üreme dönemleri uzamaktadır.
Kızılkanat:
Soğuk olmayan ve yavaş akan nehirler, göller ve göletlerin zeminlerinde, bitkiler ve yumuşakçalarla beslenmektedirler.
Levrek:
Denizlerin nehirlere karıştığı acı su bölgelerde yaşadığı bilinmektedir. Olgunlaşma döneminde gruplar halinde gezerken, erişkinlik döneminde ise tek gezmektedirler. Yaşam ortamının karanlık ve kuytu ortamlar olduğu bilinmektedir. Genellikle kaya oyukları ve gemi batıklarını yuva olarak belirlemektedirler. Üreme dönemleri ocak-mart ayları arasındadır.
Lüfer:
Karadeniz ve ege denizi arasında dolaşan gezici balık türlerinden biridir. Ilık sularda 5 ile 300 metre arası değişen derinliklerde yaşamaktadırlar. Üreme dönemleri bahar sonundan başlayarak yaz başına kadar uzanmaktadır.
Minakop:
Bütün denizlerimizin taşlık, kayalık bölgelerinde bulanan ve dibe yakın yaşayan balık türüdür. 150 - 200 metre derinliklere inebildiği bilinmektedir. Bazı dönemlerde kanal ağızlarında veya acı su bölgelerinde yaşadığı görülmüştür. Üreme dönemleri yaşadığı bölgenin durumuna göre değişiklik göstersede, genel olarak nisan-ağustos ayları arası olarak bilinmektedir.
Müren:
Bütün denizlerimizde az sayıda bulunmaktadır. Genellikle az derinliklerde ve kuytu yerlerde yaşadığı bilinmektedir. Üreme dönemleri ilkbahar aylarında başlayarak, sonbahar aylarına kadar sürmektedir.
Orkinos:
Genel olarak üst sularda yaşayan gezici balıklardan biridir. Yazın karadenize, sonbaharda marmaraya ve egeye geçerek, kış aylarına doğru ise akdenize ulaşırlar. Üreme dönemleri mart ve ağustos ayları arası olarak bilinmektedir.
Pisi Balığı:
Denizlerin çakıllı,kumlu bölgelerinde kabuklular ve yumuşakçalar ile beslenerek yaşamlarını sürdürmektedirler. Sıcak ayları dip bölgelerde geçirirler, havalar soğuduğunda ise genellikle sahil bölgelerine gelmektedirler.
Sardalya:
Kışın derin, yazın ise orta sularda yaşayan gezici balık türlerinden biridir. Üreme dönemleri yılda bir kaç defa olduğu bilinmekte ve bu ayların nisandan eylül ayına kadar geniş bir süreyi kapladığı öngörülmektedir.
Somon:
Ana yurdu kuzey Amerika olduğu bilinmektedir. Genellikle oksijeni bol temiz sularda ve hızlı akan akarsularda görülmektedir. Tatlı su balıkları içerisinden eti en lezzetli olanı olarak görülmektedir. Üreme dönemlerini nehir kaynaklarında geçirerek ekim-kasım ayları arası yumurta bırakmaktadırlar. Doğan yavrular tekrar acı sulara inmektedirler. Denizede uyum gösterdiği görülmüştür.
Tekir:
Akdeniz, ege ve marmara denizlerinde görülmektedir. Çamur, kumluk ve taşlık kısımlarda 5 ile 100 metre arası değişen derinliklerde yaşamaktadırlar. Üreme dönemleri yaz ayları olarak bilinmektedir.
Turna Balığı:
Tatlı su balıklarının en yırtıcısı olarak bilinmektedir. Genellikle karadenize akan nehirlerin, bol bitkili ve berrak kısımlarında görülmektedir. Üreme dönemleri ilkbahar ayları olarak bilinmektedir.
Vatoz:
Uzun geziler yapmayı sevmeyen balık türlerinden biridir. 100 ile 200 metre arasında değişen derinliklerde kumlara gömülü yatarak avını beklemektedir. Bahar ve yaz aylarında kıyılara yaklaşarak üremelerini gerçekleştirirler.
Yılan Balığı:
Hem tatlı hemde tuzlu sularda yaşayabilen türlerden biridir. Doğumu ve üç yıllık gelişme sürecini tamamladıktan sonra tatlı sulara geçerek yaşamlarını sürdürürler. Üretim dönemlerinde tekrar denizlere gelerek yumurtlamalarını gerçekleştirirler.
Zargana:
Ilıman denizlerde yaşamaktadır. Tehlikeyi hissettiği an su yüzeyinde sıçrayarak, yüzebilmektedir. Üreme dönemi ilkbahar aylarından başlayarak sonbahar aylarına doğru uzanmaktadır. Balıkların Yaşam Alanları bu şeklide, Dip Sürtmesi İle Levrek Avı Nasıl Yapılır? yazısı da ilginizi çekebilir.
Yorum yazın
Üyeler "Balıkların Yaşam Alanları" hakkında ne diyor?