Kalama Nedir?

Nasıl Yapılır, Kalama Nedir?

Kalama Nedir?

Kalama Nedir

Özellikle olta balıkçılarının en çok merak ettiği terimlerden biri olan kalama, bazı bölgelerde kolama veya kalama olarak adlandırılır. Kalama nedir sorusuna gelirsek; Avlamaya çalıştığımız balık oltaya vurup yemi kaptıktan sonra bir mücadele içerisine girer. Özellikle büyük balıklarda bunu daha çok hissederiz. Balığın bu mücadele sırasında iğneden kurtulmaması için misina ya da olta ipini kontrol edecek faaliyetlerin tümüne kalama denir. Kalama, misinada zorlanmalarında misina kopması yaşanmaması için makaradan misina salınması ve iğnede ki balığın yorulması amacı ile kullanılan bir özelliktir.

Kalama Ayarı Nasıl Yapılır

Kalama ayarının amacı, büyük balık çekerken ara vermeden makinayı sardığımızda, balığın darbesi ile takımı koparmasını engellemektir. Aslında kalama ayarı, makinada yapılan sıkılık ayarıdır. Yani balığı yormak için makinada yapılan bir ayardır. Buna sıkılık veya debriyaj ayarı da denilebilir. El oltası ile yapılan kalama işlemine balığı sağma işlemi de denilir. Suya oltayı attığımızda eğer kalama vereceksek, boşaltılacak misina miktarını iyi ayarlamak gerekir. Bu ayar balığa ve yeme göre değişir. Bazı büyük ve güçlü balıklara kalama uygulaması yapılmamalıdır. Kalama ayarı, misinanın ve iğnenin dayanabileceği en yüksek çekere göre yapılır. Bir standardı yoktur, kullanılan takıma, avlanılacak balığa, mera ya göre değişir. Kalama ayarı yaparken takımda ki en zayıf halka olan misinayı gözden çıkarmalısınız. Kalama ayarı yaparken, makinenin üzerinden alınan misinanın kamışın ucundaki kösteklerden aşağı doğru çekerek, takımın gücünü test ederek yapılır. 

Kalama Ayarı Nasıl Yapılır

Spin kamışlarda bu ayarı yaparken misinanın kaliteli olmasına dikkat ediniz. Misinanın ambalajında yazan çekerine güvenmeyin. Fabrikalarda yapılan testler sizin kullanım amacınıza uygun olmayabilir. Çok çekerli misinaları tercih ediniz. İyi misinalar ile kamışın izin verdiği güce kadar kalama ayarı yapabilirsiniz. Önden kalama Avrupa’da ve ülkemizde en çok tercih edilen kalama türüdür.  Daha hafif ve kullanımı rahattır. Kalama ayarını çok sıkı yaparsanız balığın darbeleri ile misina kopması yaşamanız muhtemeldir. 

Kalamalı Makaralar

Kalamalı makaraları önden kalamalı makaralar ve arkadan kalamalı makaralar olarak ikiye ayırabiliriz. Önden kalamalı makaralara göz attığımızda, kalama ayarının daha kolay yapılabildiğini görüyoruz. Boyutu arkadan kalamalı makaralara göre daha büyüktür. Zor balıklarla daha kolay baş edebilir. Misinaya kolay serbestlik vermesi en büyük avantajıdır. Örgü misinalar ile daha kolay çalışır. Arkadan kalamalı makaralarda ise makara ayarı kolay yapılabilir.  Kalama gücü, önden kalamalı makaralara göre daha düşüktür. Balık çok farklı bir canlı türüdür. Her birinin davranışları birbirinden farklıdır. Serbestlik verdiğiniz misinalarda balığın yemi alıp geri bırakma şansı çok düşüktür. Çünkü boştaki misinayı fark etmesi oldukça zordur. 

Kalama Sesi

Özellikle balıkçıların yoğun olduğu avlak meralarında birçok balıkçının duyduğu bir ses vardır. Bazı makineleri sararken çıkan bu ses, çoğunlukla kalamalı makinelerinden gelmektedir. Genellikle beklemeli avlarda ve at-çek avlarında sıklıkla kullanılan kalamalı makaralar, atış sonrası makarayı gevşeterek hazırlanır. 

İkili Kalama

Bu sistemin gerçek adı Baitrunner' dır. Yem koşturucu olarak bilinir. İkili kalama sistemini misina kesebilecek balıklarda kullanmamanız önerilir. Kalama nedir sorusuna bu yazımızda cevap bulmaya çalıştık, Misina Çeşitleri Nelerdir yazısı da dikkatinizi çekebilir.

Üyeler "Kalama Nedir?" hakkında ne diyor?


İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın