Kertenkele Isırığına Ne İyi Gelir?
Sağlık, Kertenkele Isırığına Ne İyi Gelir?
Kertenkele genellikle kırsal kesimlerde, kurak bölgelerde yaşayan ülkemizde de sıkça rastladığımız canlı türlerinden birisidir. Kertenkelelerin günümüzde yaklaşık
3000'den fazla türü keşfedilmiştir ve gün geçtikçe bu sayıya farklı türler eklenmektedir. Kertenkeleler soğuğa karşı dayanıklı olmayan yapısal özellikleri bakımından sıcak, kurak ve tropikal bölgelerde yaşamaktadır. Kertenkelelerin genellikle ayak sayısı dört adettir. Fakat farklı türklerinde iki ayaklı veya ayağı olmayan kertenkele türleride mevcuttur. En önemli özelliği kopan kuyruğunun yerine yenisinin çıkmasıdır. Kopan kuyruk yaklaşık bir aylık bir süre zarfında tekrar çıkabilmektedir. Kertenkelelerin önemli değişik özelliklerinden birisi ise kopmayan sadece kırılan kuyrukların yanında ikinci bir kuyruğun çıkması ve çatal kuyruk oluşmasıdır. Kertenkelelerin çoğu insanlardan kaçar ve kesinlikle durduk yere insanı ısırma özelliği taşımaz. Ülkemizde görülen türlerden çoğu zararsız olup, zehirli kertenkele sayısı oldukça azdır.
Kertenkele ısırması durumunda zehir yapılarında serotonin, arjinin, esteraz, hyalüronidaz, fosfolipaz A2 ve tükürük kallikreinleri vardır. Kertenkele ısırmalarında şiddetli ağrı, doğu sıvılarının oluşturduğu yerel şişme, kızarıklık belirtileri görülür. Isırılan bölgede ciddi acı oluşur ve elin o bölümü şiddetli ağrıdan dolayı az hissedilir duruma gelebilir. Böyle durumlarda ısırılan kısım bol su ve sabun ile iyice yıkanıp temizlenmeli bölgeye zehirin dağılmaması için buz uygulanmalıdır. Cilt problemleri ve alerjik reaksiyonların oluşması riskine karşı en yakın sağlık kuruluşuna gidip tedavi edilmelidir.
Yorum yazın
Üyeler "Kertenkele Isırığına Ne İyi Gelir?" hakkında ne diyor?