Kırmızı Benekli Alabalık

Tatlı Su - Kıyıdan Balık Avı, Kırmızı Benekli Alabalık

Kırmızı Benekli Alabalık

Kırmızı Benekli Alabalık Nasıl Avlanır?

Büyük benekli alabalık ya da dağ alabalığı, dağalası gibi isimlerle bilinen Salmonidae familyasına ait bir balık türüdür. Adını üzerindeki şekil ve beneklerden almıştır. İçme suyu kalitesindeki yüksek rakımlı yerlerde yaşamaktadırlar. Siyahımsı gri renklerde, yan tarafları yassı şekilde ve vücudu mekik şeklinde olmaktadır. Yüzgeçleri dikensiz ve çok küçük olup sırt yüzgeci siyah lekeli olmaktadır. Kuyruk yüzgeciyse çatallıdır ve yan çizgisinin üzerinde küçük noktaların kümeleşmesinden meydana gelen 10-12 adet iri kırmızı benekleri bulunmaktadır. Ortalama uzunlukları 35 cm ve 1-1,5 kg ağırlıklarda olmakla birlikte üreme zamanları eylül- mart ayları arasında olur. Yumurtlamaları; soğuk, bol oksijenli ve berrak akarsuların kaynak kısımlarında sonbaharda olmaktadır. Kırmızı benekli alabalık orman içi sularda yaygın görülmektedirler. İç Anadolu Bölgesi’nin yüksek dağlarında, Trakya bölgesinde, Karadeniz Bölgesi’nin dere ve göllerinde, Doğu Anadolu Bölgesi’nde ve Muğla, Antalya, Mersin gibi sıcak şehirlerin su sıcaklığı 15 derece altında olan dağlık bölgelerindeki derelerde görülmektedirler. Yedigöller civarındaki derelerde ve Abant’a yakın göllerde de görülmektedirler.

Kırmızı Benekli Alabalık Avında Nasıl Yem Kullanılır?

Kırmızı benekli alabalık avında kullanılan genel yem meeps kaşıklar ve el yapımı yiyeceklerdir.

Kırmızı Benekli Alabalık Avcılığı:

Kırmızı benekli alabalık avlamak oldukça zordur. Çok büyük emek istemektedir. Hemen kendini avcısına teslim etmez. Balığın izini sürüp, oltayı yutması avlandığı anlamına gelmez. Kurtulmak için kendini parçalayıp bir daha oltaya gelmesi zorlaşmaktadır. Kırmızı benekli alabalık değişik tipteki ağ ve oltalarla hazırlanan tuzaklarla avlanmaktadır. Çıplak el mecek denilen mızrağa benzeyen aletlerle avlanmaktadırlar. Karşınızdaki balık sıradan bir değildir bu nedenle çok uyanık olmanız gerekmektedir. Peşini düşüp onu ürkütmeden kovalamalısınız. Kamışınız uzun ve esnek olmalıdır. Misinaysa 0,20-0,30 cm olmalıdır. Kırmızı benekli alabalığını at çek ile avlıyorsanız eğer uygulaması kolay olmaktadır.

Fly Avı Yöntemi İle Kırmızı Benekli Alabalık Avlamak:

Yem olarak tüyden kıldan yapılan yapay sinek kullanılmaktadır. Fly avcılığı havada dairesel hareketlerle yemi suya bırakarak ya da yemi suyun yüzeyinde akıntıya bırakarak avlamalısınız. 

 

Üyeler "Kırmızı Benekli Alabalık" hakkında ne diyor?


İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın