Pullu Sazan İle Aynalı Sazan Arasındaki Farklar Nelerdir?
Tatlı Su - Kıyıdan Balık Avı, Pullu Sazan İle Aynalı Sazan Arasındaki Farklar Nelerdir?
Pullu Sazan İle Aynalı Sazan Arasındaki Farklar Nelerdir
Sazan Balığı; sazangiller familyasından adını alan bir tatlı su balığıdır. Sazan balığının anayurdu Asya'dır. Her ısıdaki suya uyum sağlayan sazan balığı, sıcaklığı 3 ile 30 derece arasındaki sularda bulunmaktadır. Aşırı soğuk sularda metabolizmalarını yavaşlatabilme ve su akıntısına karşı yüzme özelliklerine sahiptirler. Sazan balığının üreme dönemleri ortam sıcaklığına göre değişse de genellikle mayıs ile haziran ayları olarak bilinmektedir. Sazan balığı yumurtalarını genellikle kıyıya yakın bölgelere bırakmaktadır. Sıcak, durgun, yavaş akan derelerde ve göllerde yaşamaktadırlar.
Ülkemizde, Beyşehir, Manyas, Akşehir, Eğirdir, Ulubat, İznik, Gölmarmara gibi doğal göllerde ve sonradan balıklandırılan gölet ve barajlarda bulunmaktadırlar. Sazan balığının ömrü 40 ile 50 yıl arasında değişmektedir. Bir tür dip balığı olan sazan balığı; solucan, bitki ve böcek larvalarından beslenmektedirler. Sazan balığı çeşitlerini ve aralarındaki farkları belirtiğimizde; aynalı sazan ve pullu sazan hem fiziksel olarak hem de karakteristik olarak birbirlerinden ayrılmaktadırlar. Pullu sazanın vücudu ince ve uzundur. Aynalı sazan ise kültür sazanı olarak bilinmektedir.
Aynalı sazanın vücut yapısı, sırtı daha yüksek ve geniştir. Aynalı sazanın seyrek pullu sırt yüzgecinden kuyruğuna kadar üst tarafında tek sıra halinde pullarla kaplıdırlar. Gövdesi dağınık olarak sarıdan yeşile dönen bir balık türüdür. Pullu sazandan ayıran bir özelliği de aynalı sazanın; hareketsiz, hantal bir yapıya sahip olması ve dipten beslenmesidir. Aynalı sazanın beslenme sırasında bitkisel besinlere tepki vermektedir. Aynı zamanda aynalı sazanın obur bir balık olduğu bilinmektedir. Pullu sazanın vücudu ise iri pullarla kaplı, hareketli, güçlü, kuvvetli ve heybetli bir sazan balığı çeşididir. Dip sularda değil genel olarak üst sularda beslenmektedirler. Avcıların gözde sazan balığı çeşidi ise aynalı sazandır. Bu nedenle sularımızda aynalı sazan azalıp pullu sazan baskın olmaktadır. Genel olarak sazan balığının beslenme şekilleri ise, hareket kabiliyetleri farklı olduğu için özellikle avcılıkta farklı olmaktadır. Yemler ve olta takımlarında da farklılık göstermektedir. Sazan çeşitlerinin bölgesel olarak yaşamsal döngülerine paralel olarak bazı karakteristik özellikleri de değişmektedir. Ayrıca her av alanı için ayrı bir strateji, program ve istatistik oluşturmak gerekmektedir.
Sazan Balığı Yem Çeşitleri
Tatlı su avı tutkunlarının vazgeçemediği avlarından olan Sazan balığının türlerine bakmıştık. Peki sazan balığı yem çeşitleri nelerdir? Önce sazan avı öncesi yemleme nasıl yapılır buna göz atalım. Sazan avının en önemli aşamalarından biri yemlemedir. Haşlanmış tahıl veya bayat ekmek bu iş için idealdir. Çamurlu toprağa bayat ekmeği veya tahılı karıştırıp top haline getirdikten sonra birkaç saat kurumasını bekleyin. Sonrasında suya atarak yemleme işlemini tamamlayabilirsiniz. Sazan avında iğneye takılacak yemlere gelince; taze haşlanmış mısır, küspe, ekmek, sinek, solucan, böcek, tavuk, ciğer, patates, yarma gibi yemler kullanılabilir. Yemlerden de anlaşılacağı gibi sazan avında her türlü yem kullanılabiliyor.
Belki de bu durum sazan avına olan bu ilginin en büyük etkenidir.
İsrail Sazanı İle Sazan Arasındaki Farklar Nelerdir yazısı için tıklayınız.
Yorum yazın
Üyeler "Pullu Sazan İle Aynalı Sazan Arasındaki Farklar Nelerdir?" hakkında ne diyor?