Turna Balığı Nasıl Yakalanır?

Tatlı Su - Kıyıdan Balık Avı, Turna Balığı Nasıl Yakalanır?

Turna Balığı Nasıl Yakalanır?

Turna balığı tatlı sularda yaşayan ve besin piramidinin en üstlerinde yer bulan bir balık türüdür. Genelde pusu kurarak avlanan turna balığı sazlık, otluk ve köklü olan yerleri avlanma alanı olarak tercih eder. Çok kısa süre içerisinde avına saldırma yeteneğinden dolayı tatlı suların en hızlı avcısı olarak kabul edilir. Yeteri erişkinliğe kadar sürüler halinde hareket eden turna balığı erişkinlik döneminde ise yalnız başına avlanmayı tercih eder. Çoğunlukla dişi turna balıkları erkeklerden daha kilolu olurlar ve yaşadıkları ortalama 30 yılda 25-30 kg ağırlığa kadar erişebilirler. Su da hareket eden her ava ani saldırılar, planlayarak avlanan turna için en uygun yem türü canlı balıktır. Turna avı için en iyi av zamanı güneş doğuşundan bir saat öncesi ile güneş batışından 1 saat sonrası arasında kalan zaman dilimidir. Geceleri, nadir olarak yemli oltaya takılabilirler.

Turna balığı, yaz aylarında ufak balık sürülerinin peşinde gezer. Suda göreceğiniz ani hareketler, size etrafta turna olduğunu belirtir. Su altındaki otluk bölgelerle, çakıllı zeminin birleşim yerleri de turna bulabileceğiniz yerlerdir. Yazları 30 cm derinliğe kadar kıyıya sokulurlar. Kışları ise derin sulara çekilirler ve hareket etmezler. Turna avında balığa kendinizi belli etmemeye çalışın. Gürültü ve sesten kaçının.

Turna Balık Avı Teknikleri

Turna avı için kendinize bir teknik edinmelisiniz. Kamış seçimi iki şekilde belirlenir. Tekneden avlanıldığında kısa, kıyıdan avlanıldığında ise uzun kamışlar kullanılmalıdır. Hafif kamışlar ve makineler kullanmaya özen gösteriniz. Makine güçlü, 100 metre, 0.25 mm misinanın sarılabileceği özellikte olmalıdır. Turna avını sahte yemle yaparsanız ciddi anlamda zevk alırsınız.

Turna Avında Hangi Yem Kullanılır?

Şasi Silikon Yem, oldukça yumuşak bir plastikten yapılan hareketli, balık ve kurt şeklinde bir yem çeşitidir. Şasi ile av yapıyorsanız çok yavaş çekmeye özen gösterin. Kaşık yemi ise metalden yapılan, sapsız bir kaşığa benzeyen üçlü iğne bulunan bir yemdir. Canlı Yem ile avlanmak isteyenler ise gümüş balığını kullanabilir. Burada önemli olan balığı iğneye takarken öldürmemektir. Bu takım sabah gün doğumu ve akşam gün batımında oldukça verimlidir. Yem olarak canlı balığın dışında kurt, solucan gibi yemler de kullanabilirsiniz. Fakat en iyi sonuçlar genelde canlı balık ile alınmaktadır. 

 

Üyeler "Turna Balığı Nasıl Yakalanır?" hakkında ne diyor?


İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın