Kırlangıç Balığı
Balık Avı Teknikleri, Kırlangıç Balığı
Kırlangıç Balığı Avı Teknikleri
Kırlangıç balığı; Triglidae familyasına ait deniz balığı olup Ege, Marmara ve Akdeniz bölgesinde yaşayan göçmen bir balık olarak bilinmektedir.
Kırlangıç Balığı Nerelerde Yaşar?
Kışları derin sularda geçirerek yazları kıyılara sokulmaktadırlar. Genel olarak kumluk yumuşak alanlarda yaşamaktadırlar. Bazı türleri de çamurlu yerlerde yaşamaktadır. Kırmalık, kayalık ve taşlık yerlerde sık görülürler.
Kırlangıç Balığının Avlanması: Kırlangıç balığı avlanmasında sadece doğal yemlerle yakalanıp çok ender kaşık kullanılır. Kırlangıç balığının en sevdiği yem izmarit balığı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak izmarit balığını iğneye takmadan önce pullarını çok iyi temizlemelisiniz. Kırlangıç balığında kullanılan diğer yemler; kıraça, uskumru, zargana, kolyaz, istavrit balıklarıdır. Yemler iğneye takılırken kuyruktan başlayarak çevrilip iğneyi tekrar saplamalıyız. Bu balık genel olarak tekneden avlanmaktadır.
Kırlangıç Balığında Kullanılan Başlıca Takımlar Nelerdir?
a- Tel Arazi Beden: Kırlangıç balığı avlama da klasik takım olarak bilinmektedir. 1-2 mm çelik galvaniz teli tercih etmelisiniz. 6 cm fırdöndü kullanıp bedeni yapmak içinde tek parça tel kullanın. Ve 90-110 cm boylarında telin orta yerine pense yardımıyla U şeklinde kulp yapmanız gerekmektedir. Bu durumdaysa kullanacağınız fırdöndü 4 cm olacaktır. Fırdöndüyü ortasından telin çapına uygun çapta delmelisiniz. Telin ucu delikten geçerek, oltaya yapılan kulpa kadar sürülmelidir. Ve fırdöndü kulpa oturtularak kulpa sıkıştırılıp sabitlenmelidir. Daha sonra telin her ucuna birer kanca yapılarak terazi tel tamamlanmış olur. Halkaları köstekleri bağlamak için kullanmalısınız.
b- Parakete: Paraketenin bedeni 1,5 veya 2.00 mm naylon misinadan veya kendi ağırlığı ile batan sentetik ipten yapılmalıdır. Köstekler 0,50-0,55 mm misinadan oluşmalı, düz veya çapraz iğne 3/0 olmalıdır. 60-70 cm köstek boylu olup iki köstek arası mesafe yaklaşık 1,5m’dir. Köstek sayılarıysa 60-110 arasında olabilir. Paraketenin yemiyse yaprak olarak kesilmiş ak yemdir.
c- Zokalı Takım: Zokalı olta takımında beden boyuna dikkat edilmelidir. Bedenin boyu kullanılan kamıştan çok uzun olması gerekmektedir.
d- Uzun Köstekli Dip Sürütmesi: Balıkların büyüklüğüne göre 0,50-0,80mm ve 110m misinadan oluşmaktadır. Çift delik iskandilin ağırlığı sulara göre 170-200 olmalıdır. Bedeniyse 0,40-0,50 ve 3-4 kulaç boyunda, beden üzerinde iki adet fırdöndü kullanılabilir. İğnelerse 2/0 veya 3/0 düz veya çapraz olmalıdır. Hazırladığınız yemi sandaldan indirmelisiniz. Öncelikle suya yemli beden atılmalı ve takım iskandile kadar açılarak sonunda iskandilde suya indirilmelidir. Olta takımı dibi bulana kadar salınmalıdır. Dibi bulduktan sonra ağır ağır harekete devam edilmelidir. Bu esnada 25-30 kulaç kadar açılmalı sandal ile yaklaşık 30-35 derece arasında açı yapılarak durmalıdır. Hareket esnasında iskandil dipten kesilerek uçmamalıdır. Olursa da hız azaltılmalı veya iskandil ağırlaştırılmalıdır.
e- Üç Köstek Takımı: Birden fazla balık yakalamak için kullanılmaktadır. Oltanın ucundaki fırdöndüden sonra bağlanacak 3 veya 3,5 kulaç boyundaki bedene bir kulaç arayla iki iğneli köstek bağlanmalıdır. Bedeni bir oltadan numara, kösteklerde bedenden bir numara küçük seçmelisiniz. Köstek boyları 35 cm, iğneler 3/0 -4/0 arası boylarda düz veya çapraz olmalıdır. Bedenin ucunaysa bağlanan mavrukanın diğer gözüneyse 60 cm, boyunda köstek bağlanarak üç köstekli takım oluşturulmuş olur.
Kırlangıç Balığı Nasıl Temizlenir?
Kırlangıç balığının oldukça çok pulları vardır. Bu nedenle öncelik olarak pulları temizlemeliyiz. Pulları temizlemek için kırlangıç balığının derisine bıçağı iki defa sürtmek yeterli olacaktır. Pulları, temizledikten sonra balığın karnını yararak iç organlarını çıkarmalısınız. Kırlangıç balığının kafa kısmını atmayın. Pişirme şekline göre istediğiniz gibi dilimleyebilirsiniz. Çorba yapımında yanak, beyin ve kafa kısmı çok lezzetli olacaktır.
Yorum yazın
Üyeler "Kırlangıç Balığı" hakkında ne diyor?